Ako na obláčiku – ako si vybrať správny vankúš

Spánok ako odmena

Kedy naposledy ste si kúpili nový vankúš? Ruku na srdce, mnohí z nás nad výmenou posteľných vankúšov ani neuvažujú. Vankúše pritom spolu s matracom výrazne ovplyvňujú kvalitu nášho spánku, no na rozdiel od matraca si vyžadujú pravidelnú výmenu.

Ich životnosť závisí od konkrétneho typu a vyhotovenia. Ak si nie ste istí, či je čas vankúš vymeniť, pozrite sa naň pozornejšie. Fľaky od potu, zhrčkavená výplň, nepríjemný zápach či zhoršený spánok sú jasnými signálmi, že vankúš nie je dostatočne vyhovujúci.

Zorientujte sa v pestrej ponuke

Výber nového vankúša môže byť ťažkým orieškom. Na trhu nájdeme širokú ponuku vankúšov od výmyslu sveta a vyznať sa v nej je niekedy nemožné. Ako výhodné riešenie sa javí kúpa univerzálneho vankúša. V tomto prípade však platí staré známe „práca chvatná, málo platná“. Iste, niekomu môže univerzálny vankúš vyhovovať, no prečo nevyskúšať niečo nové, čo pozdvihne kvalitu vášho spania o úroveň vyššie? Stačí sa zamerať na pár kľúčových vlastností.

Tvar a rozmer

Rozmer vankúša závisí od vašich osobných preferencií. Neexistuje pravidlo, podľa ktorého vybrať ten správny. Zaspáva sa vám dobre na veľkom objemnom vankúši, alebo skôr žmolíte v rukách menší vankúšik? Stavte na svoj pocit.

Naopak, tvar vankúša priamo súvisí s jeho použitím. Klasický vankúš je štvorcového, alebo obdĺžnikového tvaru, môže byť veľký, alebo malý. Vedeli ste však, že vyberať môžeme aj zo špeciálne tvarovaných modelov?

Anatomický vankúš je ideálny pri bolestiach krčnej chrbtice. Jeho tvar kopíruje obrysy šije a hlavy, poskytuje oporu a zároveň uvoľňuje svalstvo. Netreba však čakať, kým bolesti ochromia aj vás. Jeho používanie sa odporúča tiež ako prevencia problémov s chrbticou.

Vankúš v tvare valcavšestranné využitie. Používa sa na podopretie hlavy v kresle, alebo podloženie kolien po operácii či pri masáži. Vziať si ho môžete aj do auta, alebo ním vystlať okraje detskej postieľky, kde poslúži ako mäkký mantinel.

Veľmi obľúbený je vankúš v tvare polmesiaca, ktorý využijete počas celého dňa. Rovnako ako valec je vhodný počas sedenia v kresle ako opora krčnej chrbtice, alebo na podoprenie krížovej oblasti. Pre ľudí s boľavými kolenami a bedrovými kĺbmi je neoceniteľným pomocníkom počas spánku. Ak spávate na boku, stačí si ho vložiť medzi kolená. Vankúš uvoľní svalové napätie a odľahčí bedrové kĺby.

Samostatnou kategóriou sú flexi vankúše, ktoré rovnako ako anatomický vankúš kopírujú šiju a hlavu. Rozdiel je vo výplni. Kým anatomický vankúš je vyrobený z vysokokvalitnej pamäťovej peny, flexi vankúš je naplnený polystyrénovými guličkami.

Výplň

Životnosť vankúša a jeho ďalšie vlastnosti priamo súvisia s výplňovým materiálom, ktorý je vo vankúši použitý. Najčastejšie sa stretávame so štyrmi typmi výplne a to sú polyesterové duté vlákno, pamäťová pena a polystyrénové guličky.

Polyesterové duté vlákno

Najrozšírenejším typom výplne sú jemné, duté, priestorovo tvarované vlákna. Takéto vankúše sú priedušné, ľahko udržiavateľné a je možné prať ich v práčke. Výhodou je aj ich nižšia cena napr. oproti páperovým vankúšom.

V ponuke nájdete aj výplň s antibakteriálnym vláknom obsahujúcim striebro. Tento typ vankúšov je mimoriadne vhodný pre alergikov, astmatikov a deti.

Pamäťová pena

Ako sme už spomínali, pamäťová pena je ideálna pre ľudí s bolesťami chrbta, špeciálne krčnej chrbtice. Pena sa tvaruje pod vplyvom teploty a tlaku tela, pričom kopíruje jeho krivky a poskytuje mu dodatočnú oporu.

Polystyrénové guličky

Podobne ako pamäťová pena dokáže kopírovať obrysy vášho tela. Stačí akákoľvek zmena tlaku na vankúš a ľahké polystyrénové guličky sa okamžite prispôsobia vášmu telu. Chrbtica a šija sú tak v jednej línii, čo priaznivo pôsobí ako prevencia proti bolestiam chrbta.

Vankúše s guľôčkovou výplňou sú veľmi obľúbené aj ako pomôcka pri dojčení. Bábätko sa prirodzene zaborí do vankúša, pričom jeho telíčko ostáva nestlačené, v jednej rovine.

Páperie a perie

Za najväčšiu klasiku môžeme považovať výplň z páperia a peria. Kto by si nepamätal obrovské páperové vankúše a periny, ktoré používali naši starí či prastarí rodičia. Takýto vankúš bol veľmi pohodlný, no jeho problémom bola hygiena. Technológie sa našťastie pohli dopredu a dnešné páperové vankúšezdravotne nezávadné, ich výplň prechádza sterilizáciou pri teplote až 130 stupňov.

Výhodou páperového vankúša je jeho mäkkosť a ľahkosť. Nadýchaný vankúš priam volá do postele zrelaxovať telo aj myseľ. Navyše má dlhú životnosť a schopnosť pohlcovať vlhkosť. Dokáže absorbovať 4 až 5 % vlhkosti bez toho, aby ju bolo cítiť hmatom. Takýto vankúš si však vyžaduje profi čistenie a väčšiu starostlivosť.

Nech už si vyberiete akýkoľvek typ, nerobte kompromisy. Správne zvolený vankúš nám pomáha predchádzať zdravotným problémom, od chronickej únavy, až po bolesti chrbta. Investícia do kvalitného vankúša sa vám vráti v podobe psychickej aj fyzickej pohody. Pamätajte, že správne zvolený vankúš zlepšuje spánok a prispieva k vašej celkovej pohode.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.