Sprievodca spánkom: Výber postele

Čo brať do úvahy pri kúpe?

Spánok zabezpečuje regeneráciu tela i psychiky, a aj preto má jeho kvalita významný vplyv na ľudské zdravie. Prebúdzať sa odpočinutý a s dobrou náladou nemusí byť tak zložité, pokiaľ nepodceníte výber postele, roštu, ale i matraca a ďalších posteľných doplnkov. Pri výbere berte do úvahy nielen estetickú, ale aj funkčnú, a teda kvalitatívnu stránku produktu. Veríme, že vďaka nášmu sprievodcovi spánkom bude vaše rozhodovanie pri voľbe vhodnej postele o čosi jednoduchšie.

Aké základné otázky si pred kúpou položiť?

  1. Pre koho bude posteľ určená? (Každodenné/príležitostné spanie – hostia, jednotlivec/partneri?)
  2. Aké funkcie má spĺňať? (Personalizovaný dizajn alebo špecifické parametre?)
  3. Aký rozpočet máte k dispozícii? (Budete kupovať aj nový matrac, prípadne rošt, ktorý nemusí byť automatickou súčasťou postele?)

Primárne otázky sú len odrazovým mostíkom k tomu, aby ste s novým lôžkom boli spokojní po dlhé roky a „unáhlenú“ kúpu neoľutovali. Varovné signály sú preto zároveň hlavnými parametrami výberu postele. Na čo sa zamerať?

Typ a veľkosť idú ruka v ruke

Kategória postelí zahŕňa rôzne typy lôžok – jednolôžkové, manželské, kontinentálne, poschodové, vyklápacie, s úložným priestorom a pod. Jednotlivým typom prislúchajú konkrétne rozmery. Ich finálnu podobu však máte vo svojich rukách.

TIP
Ak bojujete s nedostatkom priestoru v detskej izbe pre dve ratolesti, stavte na poschodovú posteľ. Pre pokojný spánok a bezpečné vstávanie nezabudnite zachovať vzdialenosť od horného lôžka k stropu minimálne 110 cm.

  • Šírka pohodlného jednolôžka pre dospelú osobu je 90 cm. V menších študentských izbách je vítaných i 80 cm.
  • Šírka komfortnej manželskej postele si pýta 180 cm, pri korpulentných partneroch 200 cm. Rozmery 160 a 140 cm sú vhodné do spální skúpych na metre štvorcové, avšak v druhom prípade je potrebné brať do úvahy typ a hmotnosť postavy, aby ste sa neukrátili o požadované pohodlie.
  • Dĺžka postele, respektíve jej ložnej plochy (matraca), má o 25 cm presahovať vašu výšku. Štandard je 200 cm, no sortiment zahŕňa aj atypické modely. Za tie si však priplatíte.
  • Výška postele od zeme je v rámci hygienického minima stanovená na 25 cm. Ak sa nechcete ukrátiť o pohodlie pri vstávaní, pod 40 cm neklesajte. Pokojne si doprajte 60 cm – tento rozmer je vhodný najmä pre seniorov a ľudí so zdravotnými problémami (napr. stuhnuté kĺby). Vo všeobecnosti sa vyššia posteľ rovná vyššiemu komfortu.

TIP
Ak bojujete s nedostatkom odkladacej plochy pre oblečenie či posteľnú bielizeň, stavte na posteľ s úložným priestorom. Pamätajte však na dôležitú vec – zapĺňajte ho s rozumom, aby ste zabezpečili dobré odvetrávanie pod matracom.

Vedeli ste, že?
Spomedzi manželských postelí je z hľadiska kvality favoritom číslo jeden kontinentálna posteľ (známa aj pod názvami americká alebo boxspring). Jej poznávacím znakom je vysoká „viacvrstvová konštrukcia“. Základňu tvorí rám s pružinovým matracom, stred patrí ďalšiemu matracu, ktorý má zodpovedať vašim požiadavkám tuhosti a potrebám tela. Vrchný doplnkový matrac, tzv. topper (prevažne voliteľná súčasť lôžka), umocňuje pôžitok zo spánku. Kontinentálna posteľ je charakteristická väčšou výškou. Preto, ak by ste sa ju chystali umiestniť do podkrovnej izby, zvážte, či vás skosené steny interiéru nebudú obmedzovať pri vstávaní.

Materiál určuje i štýl

Pevnosť a životnosť postele je daná jednak použitými materiálmi, a taktiež spôsobom, akým sa o ňu staráte. Drevené konštrukcie z borovice a smreku sú lacnejšou, no stále kvalitnou voľbou v porovnaní s ich dubovými a bukovými alternatívami. Pri kovových posteliach je dôležité dbať najmä na spôsob a typ spojov, aby rám nevŕzgal a udržal si aj po rokoch stabilitu. Čalúnené postele majú korpus bežne vyrábaný z drevotriesky. V tomto prípade je dôležité dbať na jeho dostatočnú hrúbku (aspoň 2 cm). Vysávaniu prachu sa pri nich pravdepodobne nevyhnete.

  • Drevo/masív sa hodí do tradične aj moderne ladeného interiéru. Môžete sa rozhodnúť pre reliéfny rám s čelom, tvarovo nevšednú konštrukciu či „jednoduchú klasiku“, ktorá necháva vyniknúť kresbu dreva.
  • Kovová posteľ môže mať romantickú podobu, kedy pristane najmä provensálskemu, shabby chic či boho štýlu, ale ujme sa tiež v „drsnejšom“ industriálnom dizajne. V druhom prípade je atraktívna aj jej kombinácia s drevom.
  • Drevotrieska ponúka široký výber farieb a dekorov, a tak posteľ z tohto materiálu ľahko zladíte so zvyšným zariadením interiéru. Hodí sa predovšetkým do moderných domácností, v ktorých absentujú prvky rustikálneho či vintage štýlu.
  • Čalúnená posteľ je obzvlášť dizajnovou záležitosťou. Korpus ukrytý pod poťahovou látkou umožňuje rozmanité tvarové variácie čela, textília svojou štruktúrou a bohatou farebnou škálou ovplyvňuje pocit pohodlia i celkový vizuálny dojem a luxusný vzhľad.

TIP
Ak sa rozhodnete pre čalúnenú posteľ, vyberajte materiály odolné voči oderu, vďaka ktorým predídete „žmolkovaniu“ (napr. Kronos, Paros a i.), ideálne so špeciálnou povrchovou úpravou odpudzujúcou tekutiny (napr. Monolith, Soro a i.).

Sekundárny účel a smerodajná cena

Nižšia cena môže a nemusí ovplyvniť vaše pohodlie. Prečo? Ak opomenieme materiály a rozmery postele, ktoré ju priamo určujú, dostaneme sa k ďalšími faktorom, ktoré pohybujú ručičkou medzi dolnou a hornou hranicou stanoveného finančného rozpočtu.

  • Čelo postele – poskytne pohodlie pri opretí, výrazne ovplyvní dizajn postele, ale aj samotného interiéru. V súčasnosti sa upúšťa od čela pri nohách a zachováva sa iba hlavné čelo pri hlave, ktoré naberá na výnimočnosti nielen tvarom a použitými materiálmi, ale i veľkosťou – nadrozmernosť je obľúbeným znakom výberu.
  • Funkcie – polohovacie lôžko (ručne alebo elektricky) je otázkou komfortu aj zdravotného stavu. Ak v posteli radi čítate, sledujete TV, či dokonca pracujete alebo raňajkujete, oplatí sa zvážiť možnosť sklopenia do požadovaného uhla.

Dokonalá spolupráca

Posteľ + matrac + rošt = harmónia a súlad. Netradičná rovnica, avšak s výsledkom, ktorý si budete pochvaľovať. Vy i vaše telo. Na trhu nájdete postele s roštom, nie je to však pravidlom, s matracom skôr výnimkou (okrem kontinentálnych postelí). Ako vybrať rošt do postele?

  • Vo všeobecnosti platí, že lamelový rošt si rozumie s penovými a latexovými matracmi, pevný latový rošt s pružinovými a taštičkovými matracmi.
  • Ak sa rozhodnete pre lamelový rošt, jednotlivé lamely môžu byť umiestnené v drevenom alebo kovovom ráme. Kov má tentoraz navrch.
  • Všímajte si ukotvenie roštu do konštrukcie postele. Pevným upevnením predídete nežiaducim zvukom a posúvaniu aj na inak kvalitnej posteli.
  • Veľký manželský matrac je vhodný, ak máte s partnerom podobnú hmotnosť. Inak sa táto nerozloží rovnomerne a nočné pretáčanie vás môže navzájom rušiť.

Pamätajte na to, že zdravý a pokojný spánok zabezpečujú príjemné materiály. Obzvlášť, ak priamo prichádzajú do styku s vašou pokožkou a kožou. Preto nepodceňte ani výber prestieradla či posteľnej bielizne.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.