reNOVÉ – Prerábame spálňu

Malá spálňa verzus veľká spálňa

Zariadenie spálne, či už v menšom byte, alebo vo väčšom priestore rodinného domu, vyžaduje dodržiavanie určitých pravidiel. Prečo je dôležité sa im nevyhýbať? Odpoveď je jednoduchá – aby bola vaša odpočinková miestnosť vizuálne atraktívna, na pocit príjemná a na spánok komfortná. Ako prerobiť spálňu, aby ste jej renovovanú podobu nechceli v krátkom čase opäť meniť?

Malá verzus veľká spálňa

Predpoklady pre kvalitný a pokojný spánok spĺňa i rozmerovo menšie dispozičné riešenie. Alfou a omegou je efektívne využitie priestoru. Jednoducho by ste mali zužitkovať každý jeden centimeter. Samotnou funkčnosťou to však nekončí. V tomto prípade je obzvlášť dôležitá hra so svetlom (prirodzeným i umelým) a rovnako vítané sú optické klamy (napríklad prostredníctvom veľkej zrkadlovej plochy, ktorá ale nemusí byť pre každého).

Rozmerovo veľkorysý interiér spálne si zase pýta rozdelenie na zóny, ktoré napriek odlišnej funkčnosti vytvárajú jeden komplexný a ladiaci celok. Smerodajné trio v zložení „farby, nábytok a materiály“ netreba nijak zvlášť predstavovať – teda vo všeobecnosti. Totiž, pochybnosti zvyčajne nastávajú, keď prichádza na rad ich konkrétny výber. Indícií, ako zariadiť spálňu, preto nie je nikdy dosť. Pripravili sme pre vás zoznam niekoľkých kľúčových prvkov, s ktorými pri zariaďovaní určite prídete do kontaktu – ako v malej, tak i veľkej spálni.

Malá spálňa – rozhoduje funkčnosť a decentnosť

  • Farby – odtieňovo neutrálne, zemité, ale svetlé, pastelové, no zároveň jemné – držte sa týchto prívlastkov, či už na stenách, podlahe, alebo posteľnej bielizni a dekoračnom textile. Hra tón v tóne je povolená, no pri vzoroch a materiáloch hrá prím decentnosť. Menej výrazné abstraktné a florálne motívy tu však nájdu domov.
  • Osvetlenie – viac svetla, ale menej svietidiel. Počet lámp v malej spálni by mal byť čo najnižší, aby príliš veľa prvkov zbytočne nezahlcovalo malý priestor. Čo sa však týka veľkosti lampy alebo intenzity jej svetla, zvoliť by ste mali priestorovo väčšie kúsky. Možnosť stmievania pre vytvorenie romantickej atmosféry je dobrý nápad.
  • Posteľ – menšie, a pritom stále pohodlné dvojlôžko 160 x 200 cm sa hlási o slovo, ideálne s úložným priestorom. Ak oň máte v spálni núdzu, neváhajte ho znásobiť týmto spôsobom. Pokiaľ si ho viete dopriať aj v inej podobe, vyberte si posteľ na nožičkách. Prispejete k vytvoreniu vzdušnejšieho interiéru.
  • Nočné stolíky – širšia stena umožňuje ich zámenu v podobe menšej zásuvkovej komody. Obaja partneri tak okrem odkladacej plochy získajú dodatočný úložný priestor, napríklad na spodnú bielizeň. Vzdušnosť, naopak, získate tým, že vedľa postele zavesíte poličky alebo postavíte dizajnovo zaujímavé príručné stolíky, no s jednoduchou „otvorenou“ konštrukciou.
  • Šatníkdvere s posuvným mechanizmom sú väčšinou nutnosťou, keďže šetria priestor medzi jednotlivými kusmi nábytku. V panelákových bytoch nemusí byť ani „posuvná skriňa“ dostatočným riešením. Alternatívou je „obstavanie postele“ nábytkom na mieru.

TIP
Možnému pocitu stiesnenosti pri obstavaní zabránite, ak dvierka skriniek budú na rovnakej úrovni ako čelo postele (rovnako vzdialené od steny).

Nechajte si vypracovať nezáväzný návrh interiéru spálne, a to predovšetkým v prípade, ak ide o rekonštrukciu v paneláku a zatiaľ nie je jednoznačné, ako spálňu zariadite. 3D vizualizácia vám pomôže zorientovať sa v oblasti interiérového dizajnu a táto investícia vám napokon môže ušetriť financie i čas.

Veľká spálňa – fantázii sa medze nekladú

  • Farby – podlaha a steny dovoľujú vytvoriť kontrast. Aj sýte a tmavšie odtiene, ich rafinované kombinácie , veľkoformátové vzory či mix povrchových úprav nábytku tu nájdu uplatnenie. Závesy, obliečky na vankúše a paplóny môžu hrať viacerými farbami s výraznejšou intenzitou. Čalúnenej posteli nebude svedčať len neutrálnosť.
  • Osvetlenie – najmä viacúrovňové má potenciál zatraktívnenia – veľký luster, prisadené bodové svetlá v jednotlivých zónach (kútik na čítanie, kozmetický kútik a pod.), lampy na nočných stolíkoch. Pokiaľ sa čelo vašej postele nedotýka steny, môžete zvoliť aj nástenné lampy. V opačnom prípade prichádzajú do úvahy klasické lampy na nočné stolíky, prípadne visiace lampy k posteli, ktoré môžu pôsobiť ako dizajnové kúsky a stať sa tak autonómnymi členmi interiéru.
  • Posteľ – aj centrálne umiestnenie (nie pri stene) prichádza do úvahy. Tak či onak, nechajte vyniknúť jej čelo (môže sa ťahať až pozdĺž nočných stolíkov). Doprajte si veľké dvojlôžko, ale pamätajte, že „letisko“ atypických rozmerov zhltne z rozpočtu podstatne viac eur. Tomuto scenáru sa vyhnete, ak stavíte na manželskú posteľ o veľkosti 180 x 200 cm.
  • Nočné stolíky – nechajte ich materiálovo a výškovo korešpondovať s nosným rámom postele a nebojte sa znásobiť ich šírku. Trúfate si? Nemusia byť vzhľadovo totožné. Ak pôjdete do asymetrie či samostatných ikonických kúskov, pre zachovanie estetickosti by mali by mať spoločného menovateľa – napr. štýl, farbu.
  • Šatník – priečka a za ňou ukrytý sofistikovaný šatník je možnosť číslo jeden. Druhým variantom je vstavaná šatníková skriňa, ktorá maximalizuje úložné priestory až po strop a dovolí v plnej miere využiť organizéry na odevy i doplnky. S ňou zladená komoda, ideálne zásuvková, môže tvoriť ďalšie miesto na uskladnenie vecí, ale tiež na vystavenie dekorácií.

Zútulnenie je tu žiadané. Postarajú sa oň dekoračné vankúšiky, ozdobná posteľná prikrývka, mäkké koberčeky, závesy s farebným akcentom, kvety, obrazy a bytové doplnky. Avšak, aby sa vám dobre spalo, netreba to s nimi preháňať.

TIP
Želaný efekt nemusí priniesť iba kompletná rekonštrukcia. Stále však platí, že premyslený projekt rovná sa skvelý výsledok. Využite na jeho dosiahnutie aplikácie – bezplatné, napr. Redecor – Home Design Makeover, Planner 5D – dizajn interiéru, či platené, napr. Interiérový dizajn 3D.

Zariaďovanie interiéru môže pôsobiť ako hotová veda, no netreba sa ho obávať. Mnohé veci si uvedomíte až v procese, kedy sa stretne predstava s realitou a spoločne začnú naberať reálne kontúry. Ak máte dojem, že estetické ani funkčné cítenie nie je vašou silnou stránkou, obráťte sa na odborníkov. To platí pri akomkoľvek väčšom rozhodnutí, ktoré vás bude v domácnosti (i v živote) sprevádzať ešte niekoľko období.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.