Novoročné predsavzatia v domácnosti

Poriadky a úpravy interiéru

Zariaďovanie aj upratovanie domácnosti dá niekedy poriadne zabrať. Najmä, keď si toho na seba zoberieme príliš veľa, a už len myšlienka na všetky tie povinnosti nás odrádza. Čo tak ísť na to postupne a dosahovať čiastočné ciele? Ak sa na rozsiahlejšie úpravy interiéru chystáte už dlhšie, možno je vhodné spraviť z nich novoročné predsavzatie, ktoré ľahšie dosiahnete aj vďaka našim radám a tipom.

Ciele musia byť dosiahnuteľné

Pre niekoho predstavuje predsavzatie každoročnú rutinu, iný nad ním len mávne rukou. Dávať si predsavzatia má svoj význam, ale len v prípade, že sú dosiahnuteľné. Nezahlťte si diár desiatkami cieľov, z ktorých reálne splníte jeden-dva a vaším jediným uspokojením sa stane vyhodenie diára do koša. To, že sa odradíte hneď na začiatku, je prvým krokom k neúspešnému koncu.

Vedeli ste, že?

„Jednou z prvých vecí, na ktorú by ste mali dbať pri stanovovaní cieľov, je položiť si otázku, prečo chcete dosiahnuť to, čo chcete. Vaše „prečo“ by malo byť dosť silné na to, že aj keď budete s motiváciou na bode 0, potiahne vás dopredu,“ odporúča mentálna koučka a vyštudovaná psychologička, Mgr. Silvia Laczóová, ACC.

Môžete si stanoviť viac cieľov, avšak len v prípade, že máte jasnú predstavu, ako ich dosiahnuť, a rozdelíte si ich na čiastkové úlohy. Pokojne načrite do rôznych životných oblastí. Napadlo vám niekedy, že by ste medzi predsavzatia zakomponovali aj upratovanie, zariaďovanie alebo reorganizáciu príbytku? Čítajte ďalej a možno zistíte, že je to jeden z hlavných bodov na vašom zozname predsavzatí.

Upratovaním k dobrým skutkom

K počiatočným cieľom v rámci upratovania domácnosti zvyčajne patrí vytriedenie nepotrebného oblečenia a upratanie šatníka. V mnohých ľuďoch sa tento pocit prebúdza v súvislosti s dnešným konzumným spôsobom života a so zvyšovaním povedomia o ohľaduplnejšom prístupe k našej planéte. Nakupovať striedmejšie a rozumnejšie je prvým krokom. Tým druhým je nájdenie nového využitia nepotrebných vecí.

V súvislosti s pravidlom rozdeliť si svoje ciele na časti je vhodné rozdeliť triedenie oblečenia podľa sezóny, alebo podľa konkrétnych druhov, napríklad na sukne, tričká, kabáty, topánky atď. Pomôže tiež určenie termínu, dokedy chcete mať dané činnosti hotové. Nezaberie vám to naraz veľa času a postupne, možno i s radosťou, sa prepracujete k vytriedenej a upratanej skrini. Navyše, ak oblečenie darujete priateľom, charite, detskému domovu alebo komukoľvek, kto ho práve potrebuje, pripíšete si na účet dobrý skutok.

TIP
Predsavzatím sa môžu stať aj zdanlivé maličkosti, akými sú napríklad umývanie okien, dôkladné vyčistenie spotrebičov alebo vlastnoručná výroba dekorácií. Najmä, ak tieto činnosti dlhodobo odkladáte, a to aj napriek tomu, že sú pre vás dôležité a myšlienka na ne často zamestnáva vašu myseľ.

Predsavzatia si pripomínajte každý deň

Triedenie nemusíte uplatniť len v šatníku. Podobným spôsobom môžete upratať celý byt či dom. V spálni začnite šatníkom, neskôr prejdite k obliečkam alebo uterákom. Následne sa môžete presunúť do pracovne, obývačky, kuchyne a kúpeľne. Zásuvky v pracovnom stole, knižnica, skrinka s kozmetikou aj kuchynská linka. Všetko si zaslúži prevetranie, ktoré sa pre vás v konečnom dôsledku môže stať skvelou psychohygienou.

Pokiaľ nerobíte pravidelné upratovanie za účelom ponechania si len tých vecí, ktoré naozaj potrebujete, alebo pre vás majú hodnotu, určite nájdete v každej izbe nechcené predmety. Tie môžete vyhodiť, v lepšom prípade darovať niekomu, kto ich ešte využije. Ak majú záujem, do svojich plánov vtiahnite aj zvyšok rodiny. Týmto spôsobom vzniká z obyčajného upratovania celkom príjemná činnosť.

Vytvorením nového miesta sa priestor otvorí a vy možno získate nápady na jeho pretvorenie. Nemusíte sa do všetkého pustiť hneď, nápady si zapíšte a začnite plánovať. Ak ste už mali prerábanie dávno v pláne, spíšte si, čo vás čaká. Kreatívne duše si môžu vytvoriť napr. aj nástenku vízií. Dôležité je myslieť na predsavzatia denno-denne. Rozpis financií, získanie cenovej ponuky, výber vhodnej firmy, nákup materiálu, určenie približného trvania prác, samotné prerábanie, nákup nábytku, doplnkov, zariaďovanie, dekorovanie… Krok za krokom a bez stresu sa prepracujte k svojmu vysnívanému bývaniu.

TIP
Podľa mentálnej koučky Mgr. Silvie Laczóovej, ACC, poslúži na stanovenie cieľov technika založená na akronyme SMART:
S – Specific (špecifické) – Nepovedzte si len, čo urobíte, ale aj ako to urobíte – napr. vytrieďte si šatník podľa ročných období a v skrini budete mať poruke vždy len oblečenie na aktuálne obdobie.
M – Measurable (merateľné) – Ako budete vedieť, že ste dosiahli cieľ? Keď máte upratanú jednu izbu? Dve? Celý príbytok? Cieľ musí byť v každom ohľade merateľný.
A – Achievable (dosiahnuteľné) – Nedávajte si nedosiahnuteľné ciele, napríklad, že za jedno doobedie upracete celý interiér alebo umyjete všetky okná. Tento spôsob vás skôr odradí a bude demotivovať. Stanovte si menšie ciele, ale s rýchlejšie dosiahnuteľným výsledkom.
R – Realistic/Relevant (relevantné) – Nech sa chystáte urobiť čokoľvek, má to mať pre vás význam.
T – Timeframed (časovo ohraničené) – Stanovte si konkrétne termíny – napr. šatník si vytriedite do 30.1., resp. každý týždeň v sobotu počas januára sa budete venovať upratovaniu jednej miestnosti v domácnosti. Vďaka tomu si môžete skontrolovať, kedy ste to spravili a či sa vám podarilo splniť cieľ.

Veríme, že naše tipy budú pre vás inšpiráciou, či už v rámci spôsobu dosahovania cieľov, alebo konkrétnych predsavzatí. Do nového roka vám držíme palce a prajeme všetko dobré!

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.