Ako na balenie darčekov?

Zabaľte ich unikátne a ekologicky

Výber vhodných darčekov pre najbližších dá často zabrať. Keď si prejdete touto fázou, zvyčajne príde úľava. Nezabúdajte však, že kúpou to nekončí. Balenie darčekov je dôležitou súčasťou, ktorú si netreba nechávať na poslednú chvíľu, najmä ak chcete získať perfektný výsledok – a bez stresu. Prečítajte si tipy, vďaka ktorým zabalíte všetko od knihy cez oblečenie až po vankúš a paplón efektne a s ohľadom na planétu.

Buďte tvoriví

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, balenie darčekov je kreatívna činnosť. Možností, ako ich zabaliť, je nespočetne veľa. Zaneprázdnený človek nad tým príliš nepremýšľa, kúpi darčekovú tašku a hotovo. Ak si však chcete dať záležať na tom, aby ste boli čo najoriginálnejší, potešili oko obdarovaného ešte pred rozbalením darčeka, neminuli na balenie veľa peňazí a nevytvárali zbytočný odpad, čítajte ďalej.

1. Starý známy papier

Baliacou klasikou spomedzi materiálov je rozhodne papier. Či už ide o štandardný baliaci, zachovaný z predošlých vianočných sezón, alebo obyčajný kancelársky, ktorého výhodou je čistý biely povrch. Práve ten ponúka možnosť vytvorenia personalizovaného obalu s venovaním alebo špecifickým sviatočným vzorom. Záverečnú bodku dotvorí výrazná stuha alebo jutový špagát.

Zdobenie baliaceho papiera

2. Kartónové škatule od topánok

Doma zaberajú priestor a často v nich namiesto topánok skladujeme mix drobností, na ktoré si počas roka ani nespomenieme. Pokiaľ máte pre jednu osobu pripravených viacero darčekov rôznych tvarov, ideálnym adeptom na ich zabalenie môže byť práve škatuľa od topánok. Rovnako ako pri papieri, aj tu môžete uspokojiť svoju kreatívnu dušu. Škatuľu oblepte baliacim papierom alebo jednoducho premaľujte farbou. Aby sa darčeky nepoškodili, vysteľte ju zvyškami starej látky, papiera alebo použite slamu – tzv. drevitú vlnu.

TIP
Vianoce sú časom dobrých skutkov, ak sa preto u vás doma nájde ešte jedna osamelá škatuľa od topánok, naplňte ju čajom, knihou, dekou alebo inou malou drobnosťou, ktorá vyčarí úsmev na tvárach detí z detských domovov, seniorom v domovoch dôchodcov alebo ľuďom v sociálnych zariadeniach. Určite sa aj vo vašom meste nájde priestor na túto milú iniciatívu, pričom do nej nemusíte veľa investovať – stačí sa porozhliadnuť aj po veciach, ktoré už doma nevyužívate, no niekto iný ich môže potrebovať ako soľ.

3. Látkové balenie

Darčeky môžu dostať aj trvácny šat s ďalším využitím. Pokiaľ ste zruční v šití, dokážete látkové darčekové balenie vytvoriť aj z kusov starej látky, prípadne oblečenia, ktoré už nenosíte. Ak sa však bojíte pustiť do experimentovania s ihlou a niťou, poradíte si možno aj so samotným darčekom. V prípade, že je súčasťou prekvapenia hrejivá deka, teplý sveter, sviatočné prestieranie alebo iná vec vyrobená z textilného materiálu, postačí vám ozdobná stuha a zopár preložení, ktoré vytvoria miesto na ďalšie drobnosti pre obdarovaného.

Vedeli ste, že?
Furoshiki je metóda pochádzajúca z Japonska a odkazujúca na baliacu tkaninu. Umenie tejto metódy spočíva v skladaní, viazaní a točení látky, do ktorej je následne možné zabaliť akýkoľvek predmet. Budete potrebovať len kus štvorcovej nepružiacej látky, pričom jej veľkosť bude závisieť od baleného predmetu a spôsobu jeho uviazania. Aj v tomto prípade bude obal plniť funkciu 2v1.

4. Prekvapenie v zaváraninovom pohári

Sklenené zaváraninové poháre už nejaký čas vytvárajú trvalých pomocníkov do domácnosti alebo dostávajú dekoratívny charakter. Podobne môžu byť využité aj počas balenia vianočných darčekov – obzvlášť tých mäkkých a látkových. V závislosti od tvaru a veľkosti do nich môžete zabaliť tričko, ponožky, šperk alebo drobnú kozmetiku. Aby sklenené balenie mohlo získať aj ďalšie využitie, dozdobte ho čipkou, stuhou, prípadne vytvorte atypické tvary pomocou farieb na sklo alebo fixiek.

TIP
S veľkými darčekmi to môže byť občas o niečo náročnejšie. Aj taký paplón však môžete darovať zabalený. Ozdobte ho len stuhou alebo zabaľte do papiera. Keďže ide o väčšie množstvo, vyberte ekologický. Na balenie sa dá pozrieť aj čisto prakticky a predmet podarovať napríklad v látkovej nákupnej taške, ktorú je možné používať ďalej.

Tvar nemá jednotnú tvár

Zabalený darček nemusí byť vždy obdĺžnikový či štvorcový. Podľa tvaru darovaného predmetu môže vzniknúť vrecúško alebo tzv. salónka. Z baliaceho papiera a stuhy je možné vytvoriť aj vlastnú darčekovú tašku. Vždy sa na predmet najprv pozrite a porozmýšľajte, čo by mu svedčalo najviac. Ak sa dostanete do fázy, že si skutočne neviete dať rady, inšpirujte sa na internete.

Pár tipov na záver:

  • Skúste darčeky zabaliť do starých novín. Ide o výborný spôsob upcyklácie, ktorý navyše poteší nejedného knihomoľa či spisovateľa.
  • Darčeky ozdobte sušeným ovocím, šípkami, vetvičkami, sušenými kvetmi či šiškami. Dostanú tak nádych prírody a v spojení s ekologickým baliacim papierom a jutovým špagátom či vrecom vyzerajú naozaj krásne a originálne.
  • Jedinečnými sa darčeky stanú aj vďaka ozdobeniu čipkou, madeirou, drevenými, háčkovanými alebo látkovými vianočnými ozdobami.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.