Veľké vianočné upratovanie

Poriadok bez stresu a zhonu

Hovorí sa, že Vianoce sú najkrajším sviatkom v roku. Už menej obľúbená je predvianočná hektika, ktorá obdobie adventu sprevádza. Upratovanie, pečenie, zháňanie darčekov a do toho termíny v práci. Udržať si sviatočnú náladu a všetko stihnúť sa zdá byť nemožné. Aby ste si predvianočný čas užili, je potrebné si všetko poriadne naplánovať.

Nakupovanie online šetrí čas aj nervy

Vybavte vianočné darčeky online a zabijete tak viac múch jednou ranou. December je povestný preplnenými obchodmi a vyzerá to tak, že ani tento rok, poznačený protipandemickými opatreniami, nebude výnimkou. Väčšina ľudí preferuje kamenné obchody, v ktorých okrem rýchleho nákupu naberá aj inšpiráciu. Navyše si návštevu obchodov necháva na poslednú chvíľu. Ak sa chcete zbaviť prebytočného stresu a ušetriť čas, vybavte nákup darčekov z pohodlia domova.

Pečenie by vás nemalo otravovať

Pečenie vianočných dobrôt je aktivita, ktorá v nás má vyvolať príjemné pocity. Predvianočné vypekanie je dôležitou súčasťou adventného obdobia. Ak vám však pečenie spôsobuje „vrásky“ a máte pocit, že nestíhate, zariaďte sa inak.

Základná otázka je, koľko druhov koláčov v skutočnosti potrebujete? Je nutné piecť 5 druhov po 3 plechy, ak ste v domácnosti štyria? Pravdepodobne nie. Vianoce nie sú o pretekaní sa, kto napečie viac, ale aj o striedmosti a zameraní na skutočné hodnoty.

Ak si štedrovečerný stôl neviete predstaviť bez množstva koláčov, chce to časový plán. Začnite piecť už mesiac vopred. Rozdeľte si typy pečiva na suché, teda trvanlivé, a krémové, ktoré upečiete tesne pred dňom D. Nebojte sa do pečenia zapojiť deti. Nevadí, že výsledné linecké budú krivoľaké a medovníky príliš hrubé. Cesta je cieľ. Minimálne vo vianočných prípravách.

TIP
Pokiaľ sa na pečenie naozaj neviete naladiť a nič nestíhate, nenúťte sa a vianočné pečivo objednajte u cukrárky. Nielenže budete mať najlepšie koláče široko-ďaleko, ale k sviatočnému stolu si nesadnete zničení fyzicky ani psychicky. A o to predsa ide.

Týždenný upratovací plán

Vianočné upratovanie nemá v láske asi nik. S naším 7-dňovým plánom ho však zvládnete ľavou zadnou.

7 dní do Vianoc

Veľké upratovanie zahájime netradične – prechádzkou po vlastnom byte alebo dome. Vojdite cez vchodové dvere a postupne prejdite cez celý interiér. Skúste sa odosobniť a pozrite sa naň očami návštevy. Ak sa vám to podarí, budete prekvapení, čo všetko si všimnete – či už to budú okopané steny, špinavé nohy stoličiek, alebo okná zafŕkané od farby z vlaňajšej prerábky.

My ľudia máme tú vlastnosť, že si vieme zvyknúť na akýkoľvek priestor, v ktorom sa nachádzame, a veci, ktoré nás zo začiatku iritovali, prestaneme vnímať. Počas vašej prechádzky majte v rukách papier a pero. Vždy, keď niečo zbadáte, zapíšte si to, aby ste na danú aktivitu neskôr nezabudli.

Keď ste hotoví, môžete sa pustiť do upratovania. Začnite zľahka, a to odprataním nahromadených kôpok, ktoré len prenášate z izby do izby. Môže to byť prádlo na žehlenie, hŕba časopisov alebo hŕba papierov. Určite viete, čo máme na mysli, a ak nie, gratulujeme 😊.

6 dní do Vianoc

Druhý deň sa zamerajte na väčšie plochy a viditeľne špinavé miesta. Toto je vhodný deň na umytie okien, pranie záclon, závesov, výmenu plachiet a obliečok. Operte tiež všetky používané deky a prehozy, aby bola domácnosť pripravená aj na privítanie rodinných návštev.

Saténové obliečky

5 dní do Vianoc

Na tretí deň sa pustite do kúpeľne. Čaká vás hĺbkové čistenie sprchového kúta, vane aj umývadla. Nezabudnite na práčku, poličky na kozmetiku a podlahu.

TIP
Ak máte malé deti, skúste si vybaviť stráženie. Či už zapriahnete babku, manžela, alebo kamarátku, vedzte, že bez malých nožičiek za pätami vám upratovanie pôjde rýchlejšie.

4 dni do Vianoc

Tento deň je o čosi jednoduchší a odporúčame prejsť na vchod, chodbu, prípadne halu. Odľahčite chodbový vešiak a vytrieďte zavesené bundy a kabáty. Upracte topánky, papuče a urobte poriadok v kľúčoch, okuliaroch, šáloch a podobne. Vchod do domácnosti vytvára prvý dojem z celého bývania, preto je ideálne ho trošku vyzdobiť a dodať mu sviatočný punc. Ten navodí aj drobná zmena v podobe dekoračného venca na vchodových dverách či ozdoba na komode.

3 dni do Vianoc

Máme tu ten správny čas na hĺbkové čistenie kuchyne. Možno namietnete, že gro varenia a pečenia vás ešte len čaká, no verte nám – sviatočné varenie v čistučkej kuchyni vám dodá na pocite ľahkosti a spokojnosti.

Vyčistite sporák, varnú dosku a pracovnú dosku, rúru aj skrinky. Nezabudnite na predné steny kuchynských dvierok a madlá. Pozornosť venujte takisto spotrebičom a chladničke. Tú otvorte a vytrieďte staré potraviny. Získate tak priestor na práve uvarené jedlá.

2 dni do Vianoc

Teraz je ten správny čas na vysávanie a utieranie prachu. Povysávajte všetky podlahy a nezabudnite ani na gauč a ostatné sedenie. Utrite prach v celom byte či dome, zamerajte sa aj na knižnicu a nezabudnite ani na rámy obrazov a lustre.

1 deň do Vianoc

A je to tu! Zajtra sú Vianoce a na zozname zostali len posledné úlohy. Vyneste všetky smeti, pretrite posledné znečistené miesta v kúpeľni, umyte toaletu a zotrite podlahy. Večer pred spaním vymeňte uteráky za nové – a je to.

TIP
Nezabúdajte, že na upratovanie nie ste sami. Naučte sa delegovať úlohy a spravodlivo si jednotlivé práce rozdeľte. Nebojte sa zapojiť aj deti. Vianočnú atmosféru a darčeky si musia všetci zaslúžiť rovnako.

Upratovací plán si, samozrejme, môžete prispôsobiť podľa individuálnych potrieb a preferencií. Ak máte vlastný a rokmi overený systém na predsviatočné upratovanie, neváhajte sa oň s nami podeliť.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.