Čo podnieti vianočnú atmosféru?

Dekorácie do každého domu

Interiér, ktorý robí radosť počas vianočných sviatkov, má svoje špecifiká. Je ich niekoľko, no vizuálnu stránku majú v réžii jednoznačne vianočné dekorácie. To, čo je pre jedného gýč, je pre druhého srdcová záležitosť. A tak je to v poriadku. Nejde o to, akú podobu má konkrétna dekorácia, ale o to, na ktorý typ doplnkov by sme nemali zabudnúť. Prečo? Vianočná atmosféra bude viac ako súčasťou vášho domova.

Rozžiarená obývačka

Adventný veniec a samotný vianočný stromček sú strojcami tej správnej atmosféry Vianoc. Ich spoločný menovateľ – sviečky a svetielka – je však vítaný aj v početnejšom zastúpení. Na čečine na komode, v okne, v dizajnovom lampáši, sklenenej váze naplnenej vianočnými guľami, ale aj v blízkosti vianočných postavičiek, ktoré sa stávajú stále obľúbenejšou dekoráciou.

TIP
Medzi aktuálne (nestarnúce) trendy vo vianočnom dekorovaní patria rodinné ozdoby, na ktoré sa viažu spomienky, figúrky zvieratiek a rôznych postavičiek. Nielen na stromčeku, ale aj v interiéri si nájdu miesto drevené minisánky, vločky a cencúle zo skla. Dekoráciám z prírodných materiálov stále neodzvonilo. Pre tohtoročnú vianočnú výzdobu je ale typická modrá a medená farba. Túto kombináciu môžete zjemniť odtieňom bielej.

Sedačka v obývačke je počas vianočných sviatkov obsadenejšia ako po iné dni v roku. Áno, aj ona si zaslúži aspoň menšiu zmenu v tematickom duchu. Preto neváhajte obliecť dekoračné vankúše do nového šatu. K dispozícii máte naozaj širokú škálu návlekov zimných motívov a sviatočných vzorov. To platí aj pre prikrývky a deky. Vlnené, pletené či z iného príjemného materiálu – môžete si byť istí, že i takéto drobnosti dokonale podnietia vianočnú atmosféru.

Vedeli ste, že?
Tešiť sa z maličkostí
, dopriať si chvíľu pre seba, vychutnať si obľúbený teplý nápoj, vyložiť nohy, zakutať sa do mäkkej deky, zapáliť voňavú sviečku, to je len časť z toho, čo charakterizuje tzv. hygge. Ide o životný štýl zameraný na pohodu, vytvorenie útulného interiéru a užívanie si voľných chvíľ v spoločnosti milovaných ľudí.

Tento spôsob života má korene v Dánsku. Keďže zima na severe je dlhá a jej dni tmavé, severania sa rozhodli bojovať proti nej umením šťastia. Nejde o univerzálny recept na dobrú náladu. Každý najlepšie vie, čo mu dokáže urobiť radosť. Teplé ponožky, zaujímavá kniha, kvalitná deka, vankúše s vianočnými motívmi, pohodlné domáce oblečenie, do ktorého vhupnete po večernej prechádzke – každý z nás si hygge pohodu predstavuje inak.

Slávnostná kuchyňa

Štedrovečerná hostina, to nie sú iba špecificky pripravené jedlá. Táto výnimočná príležitosť si pýta osobitnú výzdobu. Slávnostne pripravený stôl ale nemá konkrétnu podobu a práve v tom tkvie jeho čaro. Niektorí mu radi pripíšu punc luxusu, ďalší nádych prírody, iní zase jednoduchosť, ktorá však ladí do poslednej bodky. Nech je to akokoľvek, sviatočné prestieranie si zaslúži pozornosť. Našťastie, o sortiment zahŕňajúci vianočné obrusy, podnosy či obrúsky nie je núdza.

Určite nám dáte za pravdu, že Vianoce nie sú len o 24. decembri. Ak na chvíľu opomenieme ich skutočný význam a zameriame sa na ich prípravu, čas strávený v kuchyni jednoducho nebude zanedbateľný. Pečenie sa tentoraz stáva činnosťou, ktorá dokáže vytvoriť úsmev na tvári všetkým členom domácnosti (hoci priznávame, že nie vždy ide všetko na 100 %).

Túto aktivitu viete spestriť nielen hudobnou kulisou, ale tiež doplnkami do kuchyne. Ktovie, možno vám predsa len bude vianočné pečivo chutiť viac, keď ho budete robiť vo vianočnej zástere a z rúry vyťahovať utierkami alebo chňapkami s vločkami. Vianočná atmosféra je totiž vo veľkej miere o pocitovom vnímaní. Aj preto sa i z textilných kuchynských pomocníkov môžu stať estetické dekorácie.

TIP
Vianočné dekorácie nesmú chýbať ani na stole. Svietnik je v tomto prípade alfou i omegou. Je otázkou individuálnych preferencií, či stavíte na tradičný, alebo dizajnový kúsok. Odporúčaným tipom sú sklenené nádoby na drevenom alebo kovovom stojančeku, do ktorých vložíte sviečku. Výsledok v podobe elegancie má aj praktickú funkciu – ochráni váš obrus pred voskom.

Spánok vo vianočnej prikrývke

Sviatky pokoja? Pravdepodobne budete s nami súhlasiť, že táto charakteristika je zvyčajne reálna len v teoretickej rovine. Avšak bez ohľadu na to, či si chcete vychutnávať dovolenkový relax, alebo túžite po zaslúženom oddychu po stresujúcom predvianočnom období, spálňa a kvalitné lôžkoviny budú mať posledné slovo.

Ľahnúť si do čistých a voňavých perín – tento skvelý pocit sa dá ešte znásobiť. Postarajú sa o to (kvalitné) obliečky s vianočným motívom. Možno budete prekvapení, ako dobre sa vyspíte. Je totiž nepochybne príjemné, keď vianočnú náladu prenesiete okrem obývačky aj do ďalších miestností. O detskej izbe nehovoriac. Vaše ratolesti budú mať radosť z adventných kalendárov, vianočných postavičiek, zo svetielok či posteľnej bielizne zaodetej do zimného kostýmu. Ďalší krok k vytúženej atmosfére Vianoc.

Tip na záver:
Dekorujte interiér s vašimi blízkymi. Uvarte si punč, vyrábajte s deťmi vianočné pohľadnice, ozdoby, doplnky. Môžete napríklad obložiť širšiu sviečku drevenými konárikmi alebo celou škoricou a previazať ju špagátikom, prípadne dekoratívnou mašličkou. Vetvička s jarabinou, badián či šištička sa na nej taktiež môžu vynímať. Zdieľajte nadšenie z Vianoc s ľuďmi, na ktorých vám záleží.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.