Pripravte sa na spánok počas zimných mesiacov

Pod teplou perinou
Paplóny SCANquilt

Pocitové vnímanie teploty má individuálny charakter. Toto zohľadnenie je pre zimný spánok a jeho kvalitu rovnako dôležité ako výber konkrétnych produktov či atmosféra, ktorou oddychový priestor dýcha. Paplón a jeho stupeň hrejivosti, posteľné obliečky a ich materiál, textilné doplnky – nastavte vhodnú teplotu vykurovania a oblečte do zimného šatu nielen seba, ale aj vašu spálňu.

Keď prichádza zima, spánok a naše zvyky sa môžu meniť

Skorá tma a chlad, u niekoho i samotná zmena času, majú tendenciu nás vyčerpávať. Ovplyvňujú naše bežné fungovanie a stávajú sa tak podnetmi, ktoré režírujú kvalitu spánku. To má za následok, že v rámci zimných mesiacov im oprávnene môžeme pripísať vysokú mieru účinku na nočný odpočinok.

Je všeobecne známe, že v prípade spánku hovoríme o nenahraditeľnom zdroji energie pre človeka, o nutnej regenerácii jeho fyzického i duševného stavu. To, čo je počas leta bežné, ale neplatí pre obdobie zimy, a naopak. Jednotlivé aktivity, často i totožné, na nás môžu vzhľadom na prebiehajúce zmeny vplývať odlišne.

Preto sa najmä v zime odporúča vytvoriť špecifické podmienky pre spánok (napríklad vyvážený pocit tepla v posteli) a dodržiavať režim, akúsi rutinu, ktorá bude odrazovým mostíkom pre jeho pokojný priebeh (chodiť spať približne v rovnakom čase, vyhýbať sa rušivým elementom a pod.). Spánkové zvyky/zlozvyky sú v tomto smere osobitnou kategóriou.

Prvá pomoc počas chladných nocí

Dobrou správou je, že ani počas chladných nocí nemusíte byť uzimení, a to bez ohľadu na to, ako veľmi je alebo nie je miestnosť, v ktorej spíte, vyhriata (mimochodom, optimum je 18 – 20 °C). Vlastniť extra paplón na zimné a letné mesiace je totiž skvelým riešením pre všetkých, ktorí sú na zmeny teplôt senzitívnejší. Paplón s hrejivejšou výplňou sa vtedy z bežnej periny na spanie mení na komfortnú prikrývku.

Paplóny SCANquilt

Variabilnosť použitia aj klasika s výbornou tepelno-izolačnou schopnosťou – ak sa bez paplóna s vysokou hrejivosťou nezaobídete, vybrať si môžete z viacerých variantov. Prvým je paplón, ktorý sa skladá z dvoch rôzne hrubých paplónov zopnutých suchými zipsami. Ide o kombináciu ľahkej prikrývky na leto a strednej prikrývky na prechodné obdobie. Ich spojením vznikne perina vhodná do chladných nocí.

Ďalším sortimentom spomedzi perín s vysokým stupňom hrejivosti sú paplóny tvoriace zmes nebielenej ovčej vlny s jemnými dutými, priestorovo tvarovanými vláknami, paplóny z česanej bavlny či klasika v podobe peria a páperia. Nejde len o samotné materiály, ale tiež o spôsob výroby. Napríklad, tkanina z česanej bavlny využíva technológiu mikrokapsúl, ktoré zabezpečia výborné termoregulačné vlastnosti výrobku. Tieto sú typické aj pri využití tzv. teplých švov, a teda spojenia samostatne prešitých vrstiev obvodovým švom. Voilà, vzduchová medzivrstva a prirodzený proces zabraňujúci rušivým výkyvom teplôt počas spánku je na svete.

Hrejivý aj príjemný na dotyk

Flanel. Mäkká teplá bavlnená tkanina s obojstranným hustým krátkym vlasom a zvyčajne s pestro tkaným alebo potlačeným vzorom – tak znie jeho charakteristika. Tieto vlastnosti z neho robia vhodného a zároveň príjemného spoločníka pre dobrý spánok počas zimných mesiacov. Flanelové pyžamo dokáže zabezpečiť požadovanú vyššiu teplotu na lôžku a navyše spĺňa aj atribúty pohodlia.

Preto neplatí, že ide o materiál, ktorý má svoje pevné miesto iba v módnom priemysle. Dizajnovou záležitosťou sa stáva tiež v kategórii posteľnej bielizne a bytového textilu. Hrejivosť počas nočného odpočinku majú totiž v réžii i flanelové obliečky. Bonusom je, že vďaka rozmanitým motívom, decentnému i nevšednému vzhľadu vedia zo spálne vytvoriť pôvabný priestor s útulnou atmosférou.

  • TIP 1: Ak sa vám tepla stále máli, znásobiť ho môžete pomocou froté prestieradla. Je mäkké, hrejivé, vyznačuje sa dlhou životnosťou a jednoduchou údržbou.
  • TIP 2: Ak teplo zbožňujete, no nepotrebujete ho znásobiť na maximum, stavte na bavlnu alebo bambusové vlákno.

Vedeli ste, že?
Masky na spanie majú taktiež svoj podiel na kvalite spánku, na tom, ako rýchlo dokážete zaspať. V priebehu okamihu sa postarajú o tmu, respektíve o ochranu pred nežiaducim svetlom. Nielenže sa ich používanie môže odzrkadliť na ničím neprerušovanom odpočinku, v prípade, že obsahujú vyberateľnú (chladivú) gélovú náplň, dokážu zmierniť i prejavy unavených očí či bolesť hlavy.

Zimný odpočinok

Nie je nič neobvyklé, že sychravé dni nabádajú človeka na poobedňajšie zdriemnutie. Toto je vítané a môže dokonca pomôcť naštartovať metabolizmus na zvyšok dňa. Z hľadiska dobrého nočného spánku je však dôležité, aby išlo naozaj o „šlofík“, ktorý netrvá dlhšie ako hodinu.

Počasie a fakt, že v zime tma nastáva oveľa skôr, môžu tiež za to, že v obývačke radi trávime večery s chutným teplým nápojom a zakutaní pod dekou. Práve tá je prikrývkou, po ktorej prirodzene siahneme v prípade poobedňajšieho aj večerného relaxu. Požiadavka, aby výborne hriala, je automatickou záležitosťou. Aby bola hebká, vyhovujúcim bonusom.

Pletená deka SCANquilt

V oboch prípadoch je smerodajná kvalita. Ak si kúpite „imidžovku“, ktorá v úlohe dekoračného prvku skrášli interiér, môžete prispieť k pôsobivému efektu zariadenia miestnosti, no nie k pocitovo očakávanému výsledku zahriatia. Staviť sa oplatí napríklad na vlnu merino, 100 % mikropolyester, 100 % bavlnu alebo jej kombináciu s akrylom či polyesterom. Žiadne obavy, o zaujímavé prevedenie ani zladenie nebude núdza.

Tip na záver
Siahnite aj po hrejivých vankúšoch. Ich využitie je rôznorodé, dokonca sú pomôckou pri tlmení niektorých zdravotných problémov. Pre režim relaxu je však nevyhnuté vybrať si produkt na to určený. Niekedy postačí iba zmena tvaru. Ergonomicky tvarovaný vankúš sa hlási o slovo. Chvíle oddychu nepochybne spríjemní valcovitý vankúš z jemných dutých, priestorovo tvarovaných vlákien.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.