Útulný domov vďaka ženskej ruke

Spokojná žena = spokojná domácnosť

Formuje vzťahy a rodinné zázemie, zveľaďuje interiér, ale tiež exteriér, je povzbudením v pochmúrnych dňoch, učí vďačnosti, poskytuje oporu, prináša svieže nápady, jej energia je zdrojom vitality a sily, jej intuícia zbraňou v životných skúškach. Svojou prítomnosťou robí život krajším, domácnosti dáva srdce a vytvára z nej útulný domov – žena.

Kráľovná je žena, ktorá vládne štátu, keď nieto kráľa, a ktorá vládne štátu, aj keď je kráľ.
J. Tuwim

Existujú špeciálne dni, ktoré sú oslavou ženskosti, uznania a dôležitosti ženského pohlavia, symbolom vďaky, ale i pomyselne zdvihnutým prstom upozorňujúcim na náročnosť presadenia jeho práv vo svete. Patrí k nim i Medzinárodný deň žien. Skúste naň nenazerať len z pohľadu komerčného, ale očami, ktoré v ňom vidia špeciálnu príležitosť poďakovania za všetko príjemné, za čo vo vašom živote môžu ženy, či už v úlohe partnerky, matky, starej mamy, dcéry, sestry, alebo priateľky.

Vedeli ste, že?
Za uľahčením a zefektívnením práce sa skrývajú mnohé vynálezy žien. Lillian Gilbreth vymyslela poličky vo dverách chladničky či otváranie odpadkového koša nohou. Melitta Bentz milovala kávu a chcela si ju vychutnať bez kúskov zrniečok. Pomohol jej k tomu papier zo zošita jej syna slúžiaci ako filter. Josephine Cochrane navrhla prvú umývačku riadu, hoci jej nápad mal iné dôvody vzniku. Hnevalo ju, že služobníctvo pri umývaní riadu rozbíjalo jej drahý porcelán.

Prečo je domov domovom?

Domov nie sú iba „štyri steny“. Pocitovo ho môžeme vnímať všade tam, kde je s nami milovaná osoba, kam si zoberieme personalizované predmety alebo pripomenieme obľúbené vône, napríklad jedlá z detstva. Pravdou však zostáva, že domov sa zvyčajne viaže na konkrétne miesto.

Samotné miesto ale nestačí. Na vytváraní osobnej definície domova sa spolupodieľa autentické prostredie, rovnako tak i jednotliví členovia domácnosti a vzťahy medzi nimi. No hoci sú títo spoločne povolaní budovať jeho atmosféru, bývanie na útulný domov pretvára predovšetkým žena.

Viac ako idea krásneho priestoru

Nezáleží na tom, koľko metrov štvorcových má dom alebo byt, či sa nachádza v meste alebo na dedine, v akom štýle je zariadený. Áno, jeho vybavenie je otázkou financií a osobného vkusu, no pečať pokojného, príjemného, estetického, ale predovšetkým skutočného domova mu dá ženská ruka. Položili ste si niekedy otázku, ako sa doma cítite a prečo je to tak?

TIP
Atmosféru útulného domova si môžete navodiť, aj keď žijete sami. Urobte si radosť rastlinami, príp. čerstvými kvetinami, ktoré rozžiaria priestor. Vytlačte spomienkové fotografie a rozmiestnite ich v rámoch do jednotlivých miestností. Doplňte pohovku dekoračnými vankúšikmi a mäkkou dekou, kde si po náročnom dni odpočiniete. Vytvorte z domova miesto, kam sa budete jednoducho vždy radi vracať a ktoré bude odrážať vašu osobnosť.

Útulný domov je o pocitoch

Čo vo vás po príchode domov vyvoláva dobrý pocit? Prípadne ešte predtým, ako doň vstúpite? Na čo sa tešíte? Pre niekoho je to vkusne zariadená domácnosť, pohodlná posteľ, kvety, kvalitné víno alebo káva. Pre niekoho pokoj, bezpečie, miesto, kde načerpá silu, nájde šťastie – a pre niekoho kombinácia všetkého.

Neexistuje jediná správna definícia útulného domova, no vždy existuje niekto, kto mu tento prívlastok dodáva. Skúste si spomenúť, keď ste sa ako malí vrátili zvonku domov – nebolo dôležité, aký obrus je na stole, ale to, že je tam milovaná osoba, ktorá sa o vás postará. S odstupom času za tým môžete vidieť aj ďalšie okolnosti. Udržiavanie domácnosti ako také. V harmónii a v jej plynulom fungovaní. Ženy majú pre tento proces osobitý zmysel.

Stereotypy mužských a ženských rolí

Rodové stereotypy sú odrazom dlhodobého historického vývinu spoločnosti. Odlišné postavenie muža a ženy máme v podvedomí zakorenené desiatky rokov, príkladom čoho sú i niektoré slovenské príslovia a porekadlá. Dobrý gazda pracuje, múdra žena gazduje. Pozri dvor, vidíš gazdu, pozri kuchyňu, vidíš gazdinú. Beda tomu domu, kde chlap nosí kytľu a žena gate. Nešťastný taký dom býva, kde kohút kotkodáka a sliepka kikiríka.

Nie podľa toho, ako je to zaužívané či „predpísané“, ale tak, ako to komu vyhovuje – úlohy v domácnosti sú nám z histórie predvolené, no tohto vzoru sa nemusíme striktne držať. Postupné búranie stereotypov mužských a ženských rolí je v súčasnosti badateľné, aj keď nie intenzívne.

Keď sa nad tým zamyslíte, vôbec nie je zlé mať úlohy rozdelené. Spoločnosť IKEA realizovala na Slovensku prieskum o rodovej rovnosti, ktorý ukázal, že až 65 % ľudí vníma pozitívny vplyv spravodlivého rozdelenia domácich prác. Prispieva totiž k spokojnosti v partnerskom vzťahu, ale i v živote doma. Dôležité je teda spoločne komunikovať a keď je toho na vás priveľa – jednoducho požiadať o pomoc, prípadne si úlohy rozdeliť. Nielenže sa vám uľaví, ale môžete tak predísť nežiaducim konfliktom. Ak navyše získate pocit úľavy, vzrastie aj chuť k iným aktivitám, na ktoré predtým nebol čas.

Vedeli ste, že?
Zaľúbenie pre konkrétnu vec alebo činnosť môžete nájsť nečakane. Presvedčila sa o tom aj francúzska kuchárka Julia Child, ktorá je dnes už svetoznáma, pritom variť sa naučila až po svadbe. Povinnosť postupne premenila na záľubu, ktorá tešila nielen ju a jej rodinu. Nikdy nie je neskoro objaviť v sebe nové JA.

Inšpirovať a byť inšpirovaná

Hoci je nežnému pohlaviu pripisovaná rola múzy, neznamená to, že nepotrebuje inšpiráciu. Online prostredie hýbe svetom a okrem iného ponúka veľké množstvo podnetov pre zveľaďovanie útulného domova a jeho zatraktívnenie. Tvorivú náladu a vnuknutie na zmeny prinášajú magazíny o bývaní, no popudom môže byť aj sledovanie dokumentov či počúvanie podcastov.

Ženy totiž domov nielen formujú, ale rady menia aj jeho vizuálnu stránku. Detaily v podobe bytových doplnkov a textilu im pri tom robia skvelú službu. Nová posteľná bielizeň, ozdobné vankúše do obývačky, prikrývka s dekoratívnou i ochrannou funkciou proti nečistotám či kuchynská zástera zladená s chňapkami predstavujú maličkosti, ktoré žene vedia vyčariť úsmev na tvári. V konečnom dôsledku nielen jej. Spokojná žena rovná sa spokojná domácnosť.

Odmena za poslanie byť ženou

Čas na preukázanie vďaky je tu stále. V materiálnej rovine sa môžeme odmeniť aj my samy. Prečo si neurobiť radosť? Napríklad štýlovou dekou, novým prestieraním, voňavou sviečkou, dobrým jedlom, kvalitným oblečením, pokojne i robotickým vysávačom, čističom okien s odsávaním či kuchynským robotom. Nie je tajomstvom, že pomocníci, ktorí v domácnosti šetria čas a energiu, sú v nej vítaní.

Milé čitateľky, čím ste si naposledy urobili radosť samy pre seba? Máte radi praktické darčeky do domácnosti, alebo preferujete romantické drobnosti? Pochváľte sa nám, tešíme sa na vaše reakcie.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.