Genius loci u vás doma

Vybudujte domov s atmosférou

Genius loci bol v rímskej mytológii duch, ktorý ochraňoval isté miesto. Rimania ho zobrazovali ako hada. V súčasnosti sa tento termín používa na pomenovanie miesta, kde sa cítime dobre a vnímame jeho pozitívnu energiu. Tú dokážeme dosiahnuť vďaka jednoduchým pomocníkom, akými sú aj doplnky do bytu. Mimoriadne dôležitý je bytový textil, ktorý do interiéru vnáša teplo domova a taktiež pozdvihuje celkový dizajn bytu.

6 tipov pre genius loci interiér

Hovorí sa „Všade dobre, doma najlepšie.“. Bohužiaľ, nie vždy to platí. Môžeme sa snažiť, koľko chceme, no lepšie sa cítime na chalupe, u priateľov alebo v rodičovskom byte. V takomto prípade treba na svojom domove popracovať a premeniť ho na miesto, odkiaľ nebudete chcieť odísť. Ak sa vo svojom príbytku máte cítiť príjemne, je dôležité, aby odzrkadľoval vás a nie najnovšie módne trendy či vízie architektov. Moderný dizajnový interiér ako z časopisu vám bude nanič, keď sa v ňom budete cítiť ako hosť.

1. Vstupná chodba nás naladí

Vchodové dvere, chodba alebo hala je miesto, na základe ktorého si vytvárame prvý dojem z interiéru. Hovorí sa, že zlý prvý dojem sa dá napraviť len veľmi ťažko. Je vaša chodba plná rozhádzaných topánok, kabátov, prípadne sáčkov so smeťami čakajúcich na vynesenie do koša? Nedivte sa, že sa doma neviete uvoľniť. Zútulnite vstupnú chodbu obrazom, fotkami či dekoráciami a hlavne si po sebe upracte. Marie Kondo, autorka bestselleru o upratovaní, tvrdí, že poriadok v byte vám zaručí aj poriadok v mysli.

2. Posteľ, v ktorej si túžite poleňošiť

Posteľ je miesto, kde načerpávate nové sily. Už len pohľad na ňu má byť príjemný a upokojujúci. Stačí zmeniť farby a materiály posteľnej bielizne, pridať pár vankúšov a malá-veľká zmena je na svete. Teraz na jar sú veľmi populárne prírodné motívy. Oblečte paplóny do kvetov a nabite sa energiou z pozitívnych farieb a vzorov. Ak však preferujete tmavé farby, geometrické tvary alebo jednofarebné obliečky či plachty, ignorujte trendy a vytvorte si vaše vysnívané miestečko na spánok.

3. Zeleň rozjasní každý kút

Izbové rastliny aj rezané kvety dokážu zmeniť interiér na nepoznanie. Ak s pestovaním nemáte žiadne skúsenosti, začnite s nenáročnými, no veľmi efektnými sukulentmi a kaktusmi. V prípade, že patríte medzi tých, ktorým uhynie aj kaktus, stavte na plagáty alebo textílie s rastlinným vzorom.

4. Sedenie podnecujúce k rozhovoru

Televízor patrí medzi základné vybavenie väčšiny domácností a to ovplyvňuje aj rozloženie obývačkového sedenia. Pohovka aj kreslá smerujú k obrazovke a nie oproti sebe. Ak vám to priestor dovoľuje, vytvorte si sedenie do tvaru kruhu a otočte kreslá oproti gauču. Táto zmena ovplyvní to, ako sa doma budete cítiť. Toto rozmiestnenie nám totiž evokuje, že nie program v televízii, ale my, ľudia, sme dôležití. Na kreslá a gauč rozložte vankúšiky rôznych veľkostí a tvarov, cez operadlo preveste deku alebo prehoz a dokonalé sedenie je hotové.

5. Spomienky a suveníry

Prinášate si z dovoleniek suveníry? Ak nie, začnite. Suveníry a spomienkové predmety majú v byte svoje neodmysliteľné miesto. Sú to veci, ktoré nám pripomínajú pekné chvíľky a zároveň domovu pridávajú na ľudskosti. Niekedy je misa s vlastnoručne nazbieranými mušľami omnoho cennejšia ako váza od renomovaného dizajnéra.

TIP
Ak máte deti, vystavte ich výtvarné dielka na obdiv. Výkresy plné žiarivých machúľ, sošky z moduritu alebo mozaika z cestovín sú milým doplnkom, z ktorého priam cítiť lásku. Pozor však, aby ste si byt takýmito výtvormi zbytočne nezahltili. Vyčleňte im jedno miesto v byte, napr. na poličke nad komodou alebo v knižnici.

6. Kuchyňa je srdcom domova

Platí to však len vtedy, keď dokáže vyčariť úsmev na tvári! Základom je opäť poriadok. Špinavá kuchyňa plná neumytých riadov je plná negatívnej energie. Zamerajte sa hlavne na kuchynský stôl a udržiavajte ho čistý. Práve ten je miestom, kde si celá rodina sadá k spoločnej večeri a kde trávi aspoň pár minút pokope. Sedenie môžete zútulniť obrusom vo vašich obľúbených farbách, prestieraním, ale aj vankúšikmi na sedenie. Nezabudnite ani na detaily, akými sú kuchynské utierky alebo chňapky. Aj tie vedia zlepšiť náladu krásnym, oku lahodiacim vzorom.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.