Hygiena v kuchyni potrebuje svoju pravidelnosť a dôkladnosť

Tipy na precíznu údržbu

Upratovanie kuchyne zvyčajne zaberie množstvo času – stačí, ak sa v dreze nahromadí špinavý riad po obede alebo večeri, a o zábavu máte postarané. Okrem rutinných údržbových činností dbajte aj na celkovú čistotu kuchynského priestoru. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, kuchyňa je miestom ako stvoreným pre hromadenie baktérií. Pravidelnú dezinfekciu preto netreba zanedbávať a je nutné venovať jej patričnú pozornosť. Prečítajte si tipy, ktoré vám upratovanie kuchyne zjednodušia a zaručia jej hygienickú čistotu.

Postupujte systematicky

Najväčším nepriateľom v kuchyni je mastnota, na ktorú sa nalepí prach. Dostane sa úplne všade. Aj pri špine platí zákon gravitácie, preto ak sa pustíte do jej likvidácie, začínajte vždy zhora:

  • Zveste záclony, utrite garniže, dvere a vypínače.
  • Umyte všetku mastnotu z nábytku, veľkú vrstvu mastného prachu nájdete najmä na vysoko zavesených poličkách.

TIP
Pre budúcnosť stačí vziať plastovú fóliu (alobal, voskový papier) a natiahnuť ju cez vrchné skrinky. Pri ďalšom upratovaní ju jednoducho vymeníte za čistú – a nebudete sa tak musieť zaťažovať drhnutím „zažratej“ špiny.

  • Vyberte riad zo skriniek a šuplíkov, vytrite ich vlhkou handričkou so saponátom a utrite dosucha, aby sa netvorili baktérie. Rovnako ako pri horných skrinkách, aj tu môžete použiť ochranné podložky alebo voskové papiere, ktoré viete pravidelne meniť.
  • Dvierka kuchynskej linky vyčistia jednorazové vlhké obrúsky.
  • Preberte aj komoru, skrinku na potraviny a chladničku s mrazničkou, nezabudnite skontrolovať aj dátum trvanlivosti na potravinách. Prísady ako múka, cukor, cestoviny či korenie si zaslúžia vlastné obaly.

Upratujte prírodne

Na údržbu rúry sa najviac osvedčili spreje a koncentrované gély, ktoré sa nanášajú na povrch a po 20 minútach ich jednoducho zotriete aj s pripečenou špinou. Kto chce, môže vyskúšať roztok jemného mydla s vodou v pomere 1:1. Keď čistič nanesiete, zapnite rúru na 100 °C asi na 10 minút a následne špinu zotrite hubkou na riad.

Podobne funguje octová voda. Ocot je známy svojou dokonalou odmasťovacou a dezinfekčnou schopnosťou. Následne ho môžete použiť aj pri čistení ďalších spotrebičov – mikrovlnná rúra, varná kanvica – ale aj na nerezový drez, kuchynskú batériu, chrómové doplnky. Kovové filtre v moderných digestoroch umyjete ľahko aj v umývačke riadu. Vnútro chladničky vytrite špeciálnym antibakteriálnym prípravkom určeným na čistenie chladničiek. Výborne zaberie starý dobrý ocot s vodou. Nezabudnite prečistiť aj odtokový kanálik.

Sporák, varné dosky a drez

Škvrny na varnej doske neodstraňujte drôtenkou, ale použite mäkkú stranu hubky. Niektorí výrobcovia dodávajú špeciálne škrabky so žiletkami, no aj v tomto prípade buďte opatrní. Dosku vyleštite suchou utierkou z mikrovlákna. Elektrické sporáky s kovovými platňami „vygruntujete“ hubkou a jemným mydlom alebo prípravkom na umývanie riadu. Vyplatí sa umývať ešte za tepla. Na odstránenie zaschnutých zvyškov vyskúšajte citrónovú šťavu – tá totiž dokáže špinu dostatočne naleptať – a následne ju môžete pomerne jednoducho odstrániť. Šťavu pritom stačí nechať pôsobiť len niekoľko minút.

Vedeli ste, že?
Citróny majú čistiacu funkciu, jedlá sóda zase prírodné antibakteriálne vlastnosti. Sóda naviac obsahuje veľmi jemné čiastočky, ktoré dokážu odstrániť mastné a zapečené škvrny. Vďaka tomu, že sú tieto čiastočky tak jemné, nedochádza k poškriabaniu varného skla. Jedlú sódu stačí nasypať na sporák alebo iné miesta s mastnotami a roztierať ju citrónom. Očistené miesto následne utrite vlhkou handričkou.

Dôkladne vyčistite drez a batérie, no pozor dajte na miesta okolo tesnení. Použite antibakteriálny prostriedok a do výlevky nalejte prípravok, ktorý vám prečistí odtokové potrubie od mastnoty a nechcených zvyškov. Na tmavé škáry skúste vziať prípravok s chlórom, ale pozor na chrómové či nerezové lišty a batérie.

Vedeli ste, že?
Baktérie z potravín, ako E. coli a salmonela, môžu žiť niekoľko hodín až celý deň, zatiaľ čo iné pokojne aj dni alebo týždne, pričom môžu kontaminovať kuchynský drez – zvlášť pokiaľ manipulujete so surovým mäsom. Keď voda strieka späť na vaše ruky, sú taktiež kontaminované. Drez a výlevky môžu byť naozaj nebezpečné pre zdravie, ak im nevenujete dôslednú starostlivosť. Ak chcete zostať v bezpečí, čistite umývadlá a drezy denne.

Na čo dať pozor?

  • Pri použití čistiacich prostriedkov sa vždy uistite, či sa hodia na váš konkrétny povrchový materiál.
  • Na nerezové plochy vnútri rúry či mikrovlnky nepoužívajte hrubé hubky a abrazívne (brúsne) prostriedky, ktoré môžu porušiť povrch. Ďalšia špina sa tak prichytí omnoho ľahšie a ryhy sú rajom pre baktérie.

Pranie kuchynských utierok

O kuchynských utierkach je nechválne známe, že sa v nich bežne udržuje niekoľkonásobne vyššie percento baktérií než napríklad na záchodovej doske. Utierkou pritom bežne utierame stôl, pracovnú dosku v kuchyni či sporák, siahneme po nej, keď potrebujeme rýchlo zotrieť rozliatu polievku, prípadne do nej utrieme ruky dieťaťa. Práve pre častosť používania by sme mali utierky meniť a prať po dvoch až troch dňoch. Pre udržanie maximálnej hygieny by sme taktiež nemali používať jednu utierku na mnohé účely, ale ideálne mať jednu na utieranie rúk počas varenia, jednu na utieranie umytého riadu a jednu na utieranie kuchynských plôch. Vítaným pomocníkom je aj kuchynská zástera, ktorá zastúpi utierku počas varenia.

V lavóre, umývadle alebo veľkom hrnci rozmiešajte 5 l horúcej vody, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 2 polievkové lyžice kryštalickej sódy a 1 hrnček prášku na pranie. Do roztoku namočte utierky a počkajte, kým celkom nevychladne. Utierky vyžmýkajte a vyperte v práčke na 60 °C. Ďalší spôsob údržby je ten, že utierky namočíte do hrnca s vodou, pridáte žlčové mydlo (alebo Hellada, Lanza, namáčací prášok, jedlá sóda) a necháte vyvariť na sporáku, dôkladne vypláchnete, vyžmýkate a zavesíte. Biele kúsky perte na 95 °C, na farebné postačí 40 – 60 °C. Po vypraní utierky vždy vyžehlite, budú opäť ako nové.

Pokiaľ sa v našom domove kumuluje neporiadok, hromadí sa s ním aj naša nespokojnosť. Sme neustále rozptyľovaní a nakoniec sa vyčerpáme rozsiahlym upratovaním, čo len podporí nechuť voči tomu nasledujúcemu. Ak sa naučíme udržiavať čistotu priebežne, náš domov si uchová tú najdôležitejšiu funkciu – miesto, ktoré je mekkou pokoja a uvoľnenia.

Máte nejaké užitočné tipy a rady, ako vyčistiť nepríjemnú kuchynskú mastnotu? Aký prostriedok by ste nám poradili? Alebo radšej siahnete po osvedčených a vyskúšaných radách našich babičiek? Napíšte nám.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.