Ako udržiavať hygienu v spálni, ak ste chorí alebo po chorobe?

Hygienicky čistá posteľ v každom (ne)čase

Vplyvom intenzívnejšieho potenia počas choroby je nesmierne dôležité zvýšiť okrem iného aj hygienu v spálni. Veď azda nikto nechce „maródiť“ vo vlastnom pote. Kvalitný spánok predsa lieči a je úspešným krokom na ceste k uzdraveniu.

Zvyšky potu, odumreté kožné bunky, prach a vlasy, to všetko je dokonalým prostredím pre množenie roztočov a baktérií. Odborníci radia meniť posteľné obliečky a plachtu aspoň raz týždenne. Spanie v čistom prostredí ovplyvňuje taktiež kvalitu nášho života, na to by sme nemali zabúdať, zvlášť keď sme chorí.

Ako sa starať o posteľnú bielizeň v čase choroby

Počas choroby meňte obliečku na vankúš denne, ak trpíte nadmerným potením alebo ste alergici, meňte obliečky raz za tri dni. V rovnakom časovom horizonte by ste si mali vymeniť aj pyžamo, do neho sa potíte – a možno ďaleko viac než do perín. „Raz mesačne odporúčam preprať aj vankúš. Počas choroby je vhodné prekryť ho uterákom, ktorý sa ľahko podľa potreby vymení, a rovnako by som chránila aj matrac,“ navrhuje MUDr. Soňa Smatanová, všeobecná lekárka pre dospelých, ProCare Prešov.

Vítaným ochranným pomocníkom, a to nielen počas choroby, je matracový chránič. Zabezpečuje ochranu matraca pred nežiaducim znečistením, má výborné nasiakavé vlastnosti a je jednoduchý na údržbu.

Najlepším variantom v dobe choroby sú biele obliečky, pretože ich môžete „vyvariť“ až na 60 °C , čím odstránite všetky nežiaduce častice. Mnohé reklamy na pracie prášky sľubujú dokonale čistú bielizeň aj pri teplote vody 30 °C, no nie je to celkom pravda. Vaša bielizeň síce môže vyzerať čisto, ale tento prací cyklus na nízkej teplote neničí baktérie a môže, naopak, viesť k ich šíreniu.

Špeciálne hygienické zásady by ste mali dodržiavať práve pri výskyte chrípky či iného vírusového a bakteriálneho ochorenia. „Bežný prací prostriedok vymeňte za dezinfekčný prípravok, ktorý nielen odstraňuje škvrny, ale aj dezinfikuje bielizeň a zároveň ničí baktérie, vírusy a plesne a odstraňuje pachy. Nemenej dôležité je aj žehlenie obliečok. Vysokou teplotou pri žehlení zabijeme baktérie aj vírusy,“ dodáva MUDr. Smatanová.

Než dáte bielizeň do práčky a vyberiete daný program, skontrolujte, že ste obliečky prevrátili naruby a pozapínali gombíky alebo zips. Vždy používajte prací prášok zodpovedajúci materiálu a farbe obliečok. Ak zvolíte prací program, v ktorom je plákanie naviac, vyplavíte tak zvyšky pracieho prostriedku a vaše obliečky budú ako znovuzrodené.

Niektoré obliečky môžete bez problémov vložiť do sušičky, pri niektorých sa to však príliš neodporúča. Vo všeobecnosti je lepšie nastaviť sušičku na nižšiu teplotu, ktorá je k vláknam šetrnejšia a pomáha tak chrániť farby. „Uvítala by som, ak by výrobcovia na trh uviedli obliečky, ktoré sa šijú z látky s obsahom striebra a majú antibakteriálny a antialergický účinok. Možno práve takéto vlastnosti obliečok by pomohli redukovať množenie baktérií v okolí chorého a chránili by sme tým aj ľudí, ktorí sa o danú osobu starajú,“ dodáva MUDr. Smatanová.

Aby ste každej textílii zachovali jej špecifické vlastnosti, dôsledne dodržujte odporúčané symboly prania a údržby, ktoré uvádza výrobca – odporúčaná teplota prania, sušenia a žehlenia. Z piktogramov viete vyčítať, či môžete výrobok bieliť, prípadne chemicky čistiť odolnejšie škvrny. Vyčistiť je potrebné takisto samotné prikrývky a vankúše. Periny s pravým perím dajte 2x ročne do čistiarne, tie s umelou výplňou môžete bez problémov vyprať v práčke, a to až na 60 °C. Berte však do úvahy rozmer a nosnosť práčky, na pranie paplónov by mala byť dostatočne veľká, aby nedošlo k jej poškodeniu.

Aviváž – áno, alebo nie?

Posteľná bielizeň a aviváž bohužiaľ nejdú veľmi dobre dohromady. Bielizeň potom síce krásne vonia, ale aviváž vytvorí na jemných vláknach tenký film a látka potom nemôže dostatočne dýchať a odvádzať vlhkosť. Riešením je použitie voňavého pracieho prostriedku, ktorý aviváž nahradí.

TIP
Ak sa neviete vzdať aviváže, vyskúšajte jej domácu prípravu. Vystačíte si s klasickým liehovým, vínnym alebo jablčným octom, esenciálnym olejom a prevarenou vodou. Ocot zmäkčí nielen bielizeň, ale zároveň práčku aj čistí a dezinfikuje, chráni pred vznikom vodného kameňa a bráni výskytu plesní. Obohatiť ho môžete o esenciálne oleje (100 % čisté, prírodné a vhodné do kozmetických prípravkov), ktoré bielizni dodajú požadovanú vôňu. Vhodný je napríklad citrusový, levanduľový, mätový, medovkový – výber a kombinácia vôní je na vás. Zmiešajte v pomere 500 ml octu, 500 ml vody, 20 kvapiek esenciálneho oleja.

Nezabúdajte ani na lôžkoviny a posteľ

Čistá posteľ, to nie sú len obliečky a plachty. Pravidelnú údržbu si vyžadujú aj vankúše, periny a iné prikrývky. Spálňu či miestnosť je potrebné pravidelne vetrať. Ráno po prebudení by sme paplóny a vankúše mali prevzdušniť, ponatriasať a posteľ nechať prevetrať aspoň polhodinu, ideálne hodinu. Nezabudnite ani na matrac a chránič matraca, povysávajte ho a vyvetrajte na čerstvom vzduchu, odnímateľné časti vyperte.

Matracové chrániče perte tak často, ako je možné. „Keď sme chorí, naše telo bojuje s vyvolávateľmi ochorenia, či už sú to vírusy, alebo baktérie. Produkuje viac hlienov, potu, kašľom sa dostávajú baktérie a vírusy nielen do prostredia okolo nás, ale aj do vankúša, paplóna a do matraca. Raz za mesiac by som radila ošetriť matrace parným čističom,“ uvádza MUDr. Smatanová.

Chorý by sa mal predovšetkým pohybovať v úctivej vzdialenosti od zdravých členov rodiny, nezdržiavať sa s nimi dlho v jednej miestnosti, tá by taktiež mala byť dostatočne vetraná. Použitý riad by sa mal umývať oddelene, človek napadnutý infekciou by mal rozhodne používať vlastný uterák a častejšie ho meniť. V textíliách sa totiž vírus môže držať až niekoľko hodín. Samozrejmosťou je tiež zvýšený dôraz na základné hygienické návyky, ako je umývanie rúk pred každým jedlom a po toalete.

Okrem posteľnej bielizne existujú aj ďalšie veci, pri ktorých očiste by ste mali dbať na zvýšenú opatrnosť. Škodlivé patogény sa totiž môžu skrývať i v ďalších veciach, ktoré používate každý deň. Po prekonaní choroby je vhodné zbaviť sa možných pozostatkov bacilov a zaistiť tak bezpečné prostredie pre všetkých, ktorí sa v domácnosti zdržiavajú.

  • Oblečenie – dôležité je vymeniť a vyprať nielen posteľnú bielizeň, ale aj oblečenie, ktoré mal chorý na sebe. Pyžamo, nočnú košeľu a župan je rovnako nutné vyprať pri vyššej teplote a s pridaním dezinfekcie.
  • Nábytok, kľučky a toaleta – nezabúdajte tiež na povrchy nábytku, ktorých sa maródujúci počas choroby často dotýkal, a to najmä v kúpeľni či spálni. Vyčistite aj kľučky na dverách či vypínače svetiel. Taktiež je potrebné dezinfikovať vodovodné batérie, splachovač a záchodovú dosku.
  • Uteráky a osušky – je vhodné maródujúcemu človeku meniť každý deň. Vždy ich treba vyprať pri vyšších teplotách. Snažte sa zamedziť tomu, aby chorý prišiel do kontaktu s uterákmi, ktoré využívajú zdraví členovia domácnosti.
  • Zubná kefka – je dôležité meniť ju pravidelne, a to vždy, keď vykazuje známky opotrebenia. Výmena by však mala nastať aj po prekonaní choroby, najmä ak šlo o veľmi infekčné ochorenie. Lacnú kefku jednoducho zahoďte a nahraďte novou, tie drahé môžete dezinfikovať prostriedkami na ústnu dezinfekciu.
  • Hračky – dieťa sa počas choroby často hrá s obľúbenými hračkami, prípadne mu v posteli robia spoločnosť. Umelé hračky omyte horúcou vodou s dezinfekciou a plyšové alebo látkové vyperte v práčke.
  • Elektronické zariadenia – maródovi často robí v posteli spoločnosť mobilný telefón či notebook. Pri ich čistení treba byť opatrný, inak riskujeme poškodenie zariadenia. Na čistenie dotykových obrazoviek je vhodné používať iba prípravky, ktoré sú k tomu priamo určené. Nezabudnite vyčistiť aj diaľkový ovládač.
  • Odpadkový kôš – plný vysmrkaných vreckoviek je treba najprv vyprázdniť a následne riadne vymyť. Postačí k tomu handra, horúca voda a nejaký dezinfekčný prostriedok.

Vedeli ste, že?
Štúdie ukazujú, že ľudia za rok v posteli priemerne vyprodukujú až 26 litrov potu – a toto teplé vlhko baktérie a plesne priamo milujú. Mnoho materiálov už dnes nevyžaduje žehlenie. Napriek tomu sa však snažte obzvlášť lôžkoviny žehliť už len preto, že horúca para zlikviduje nežiaduce baktérie a vírusy, ktoré by mohli v posteľnej bielizni prebývať.

Dobrá hygiena v posteli rozhodne neznamená, že ju prezliekame len kvôli osvieženiu vône perín a vankúšov, či kvôli pohodliu a estetike. Práve v dôsledku zlej hygieny postelí pribúda množstvo ochorení, ako astma, zápaly dýchacieho ústrojenstva, ekzémy či vyrážky. V posteli strávime skoro tretinu svojho života, a preto by sme jej mali venovať dostatok pozornosti nielen počas choroby.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.