Význam a údržba matracových chráničov

Prevencia zdravia a trvácnosti

Nedávno sme písali o desiatich krokoch k výdatnejšiemu spánku, pričom hneď prvým bol výber správneho matraca. Ak ste si už týmto krokom prešli, určite vám záleží na tom, aby matrac vydržal čo najdlhšie. Nejde predsa o lacnú záležitosť. K udržaniu jeho vlastností pomôže príkladná starostlivosť, ktorá začína jeho ochranou. Ak ste ešte nepočuli slovné spojenie chránič na matrac, zbystrite pozornosť.

Neoceniteľné vlastnosti

Chránič matraca zabezpečí ochranu pred jeho mechanickým poškodením, znečistením a opotrebovaním, čím zvyšuje jeho životnosť. Väčšina chráničov má výborné absorpčné vlastnosti, a tým zabraňuje prieniku tekutiny do matraca. Vďaka tomu sú vhodné aj pre deti a ľudí s inkontinenciou.

Výhodou je, že napriek svojej nepriepustnosti sú vzdušné, čo pomáha pri regulácii nadmerného potenia. Okrem toho, matracové chrániče zvyšujú pohodlie pri ležaní, mierne zmäkčujú matrac a zabezpečujú vyvážený pocit tepla. Niektoré majú dokonca hrejivé vlastnosti, čo oceníte najmä počas zimných mesiacov.

Chránič matraca okrem jeho spomínaných absorpčných a termoregulačných vlastností napomáha aj správnej ergonómii. Vyhladzuje nerovnosti matraca, čím zabezpečuje zdravú polohu tela pri spánku a pomáha predchádzať bolestiam chrbtice. Tu však jeho význam zďaleka nekončí.

Zdravie na prvom mieste

Nielen v domácnostiach alergikov je dôležitá hygiena. Okrem minimálneho používania kobercov, závesov a podobných bytových textílií, ktoré zachytávajú prach, môže obmedziť výskyt roztočov aj používanie chrániča na matrac. Ani častá výmena posteľnej bielizne totiž nezabezpečí ich odstránenie. Najviac sa im darí práve v matracoch, do ktorých im chránič zamedzí prienik.

To, že eliminovanie prachu a roztočov v domácnosti, najmä v spálni, je zdraviu prospešné, asi netreba zdôrazňovať. Znižuje riziko vzniku ochorení dýchacej sústavy, ale aj kožných problémov. Obmedzuje upchávanie nosových dutín, čo prináša kvalitnejší spánok. V prípade ľudí, ktorých trápia alergie, astma či iné respiračné ochorenia, by mala byť ochrana matraca samozrejmosťou.

Široký výber

V dnešnej dobe je trh plný rôznych typov matracových chráničov. Zoženiete ich na všetky rozmery postele a vybrať si môžete z viacerých materiálov a hrúbok. Medzi materiálmi sú obľúbené džersej, froté úplet, mikrovlákno, polyuretánová vrstva (používa sa ako spodná nepremokavá vrstva), polyester, bavlna, microfleece a ich kombinácia. Vyhovuje vám viac hladký alebo prešívaný chránič? Chcete len eliminovať výskyt roztočov, alebo vás zaujímajú jeho nepremokavé vlastnosti? Vhodný výber závisí od toho, čo je pre vás pri použití chrániča prioritou.

Praktický pomocník

Uchytenie na matrac je veľmi jednoduché, najčastejšie pomocou gumičiek v rohoch. Niektoré typy zodpovedajú štruktúre klasického prestieradla. Aj vďaka tomu je údržba chráničov na matrace jednoduchá a rýchla. Možno ich prať ako ostatnú posteľnú bielizeň, opakovane v bežnej práčke, a to aj na vysokých stupňoch, bez toho, aby ste sa museli báť prípadného poškodenia. Samozrejme, odporúča sa postupovať podľa informácií na štítku. Prehľad základných údržbových symbolov nájdete v článku o správnej starostlivosti textílií.

Na to, akým spôsobom dokážu chrániče ovplyvniť naše zdravie, spánok a životnosť samotného matraca, sú cenovo prijateľné. Navyše, je omnoho jednoduchšie vyprať chránič ako vyčistiť celý matrac, ktorý síce stále dobre slúži, no jeho vrchný poťah si už vyžaduje výmenu.

Vedeli ste, že…?

  • Roztoče sa živia odumretými šupinami kože. Čím dlhší čas trávite v posteli, tým viac „potravy“ im poskytujete.
  • Roztoče neznášajú mráz. V zime ich poriadne vetranie či dokonca vyloženie perín a matracov do okna spoľahlivo zneškodňuje.
  • V novom matraci sa roztoče udomácnia približne do štyroch mesiacov. Chránič je preto najlepšie kúpiť čo najskôr.
  • Vďaka správnym opatreniam, akými sú časté vetranie, dopad slnečných lúčov na posteľ, vystavenie posteľnej bielizne mrazu, pravidelné utieranie prachu, zníženie vlhkosti v miestnosti, ale aj používanie chrániča na matrac, je možné znížiť výskyt roztočov aj o 70%.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.