Prestrite celej svojej rodine

Aby stolovanie bolo zážitkom

Jedálenský stôl je centrom pozornosti počas špeciálnych príležitostí a osláv, ale aj počas bežného obeda či spoločných chvíľ strávených pri večeri. V oboch prípadoch si ich môžete ešte viac spríjemniť – vkusne zvolené prestieranie na stôl sa o to postará. Ako dosiahnuť, aby ste vytvorili tú správnu atmosféru a zároveň praktické miesto na jedenie či rozhovor?

Prestieranie prispôsobte príležitosti, ale aj priestoru

Neformálne alebo formálne stolovanie, jednoduchá večera pre dobrých priateľov či záhradná párty – krásne prestretý stôl má všade svoje opodstatnenie. Luxusné riady a nápojové sety nie sú nutnosťou. Tou je tentoraz kreativita a cit pre detail. Napokon, tipy na prestieranie sú užitočné aj pri „jednoduchých“, ale o to milších udalostiach, napríklad keď chcete prekvapiť svoju polovičku, vychutnať si s ňou dobré jedlo a utužiť vzťahy.

Inak budete prestierať stôl, ktorý je menších rozmerov, inak stôl v tvare obdĺžnika, oválu či kruhu, inak posedenie v interiéri a exteriéri. Veľkosť a tvar stola vplývajú na to, koľko doplnkov a dekorácií pojme a či zostane miesto aj na predmety, ktoré pri klasickom stolovaní nie sú úplne bežné, no vedia vytvoriť tým pôsobivejší výsledok (napríklad tzv. klubové taniere, tácky, svietniky, vázy a pod.). Jeho umiestnenie zase môže ovplyvniť prítomnosť textilných doplnkov.

Ako vyzerá atraktívne prestretý stôl?

Samozrejme, aj prestieranie odráža vkus a životný štýl majiteľov. Od toho sa odvíja nielen celkové zladenie, farebné prevedenie a dizajn, ale i to, čo na stole nesmie chýbať a čo bude, naopak, absentovať (hoci je to vo všeobecnosti zaužívané a pri formálnom stolovaní aj nutné).

Prehľad vecí, ktoré majú na stole čestné miesto:

  • Obrus – aj keď moderné, predovšetkým minimalisticky zariadené domácnosti s ním nepočítajú, je nielen užitočným pomocníkom čo do praktickosti, ale tiež estetickosti. Navyše, ak stavíte na obrusy v neutrálnych farbách, doplnky a dekorácie na nich obzvlášť vyniknú. Ani úzkym obrusom neodzvonilo. Pri tých skúste zvoliť pastelové farby či florálne motívy.

TIP
Obrus by mal na každej strane stola presahovať o 20 až 30 cm (podľa typu stola a aby neprekážal pri sedení či vstávaní). Ak sa rozhodnete pre jeho zúžené prevedenie v podobe štóly, malo by zaberať maximálne jednu tretinu z celkovej šírky stola. A čo ak sa rozhodnete pre oba varianty? Pokojne. Vrstvenie je vítané.

  • Prestieranie – ponúka široké možnosti v rámci materiálov, farieb, tvarov, vzorov, povrchových úprav – jednoducho povedané, môžete sa pri ňom vyhrať. Práve ono do značnej miery určuje, v akom štýle sa bude niesť dekorovanie stola. S ním súvisia aj obrúsky – látkové pôsobia luxusne, ale pri neformálnom stolovaní môžete zvoliť aj kvalitné papierové a umiestniť ich nielen naľavo od taniera, ale aj priamo doňho.
  • Servírovacie sady – nemusíte byť vlastníkom porcelánu či krištáľu. Základom je ale sada tanierov či pohárov z rovnakej súpravy. Poháre by mali byť maximálne tri – na prípitok, víno alebo nealko. Ak bude hosť piť niečo iné, nie je faux pas pohár vymeniť napríklad za pivový. Čo sa príborov týka, základným pravidlom je, aby ostrá hrana noža smerovala k tanieru. Dezertnú lyžičku umiestnite priamo nad tanier smerom doľava. Dezertnú vidličku hrotmi na pravú stranu.

TIP
Na stôl položte prestieranie pod taniere, tzv. klubový tanier, čiže podkladový. Až naň uložte ďalšie taniere, podľa počtu chodov. Klubovým tanierom môže byť na základe zvoleného štýlu vkusný ozdobný podnos, dizajnová metalická tácka či drevená doska.

Prehľad vecí, ktoré skrášlia stôl:

  • Dekorácie – kvety, hoci nemusia byť výhradne kvitnúce, by na stole nemali chýbať (ideálne bez výraznej vône). Aj jednoduché zelené rastliny sa postarajú o požadovaný výsledok. Dôkazom je eukalyptus. Pamätajte, že ak je stôl obdĺžnikový, voľte nižšie aranžmány, aby na seba hostia navzájom videli. Okrúhly stôl, naopak, znesie aj vysokú vázu s kyticou – čím vyššiu, tým lepšie, aby ste pod ňu mohli poukladať napríklad sviečky či svietniky.
  • Doplnky – spomínané sviečky vynechajte, ak sa jedlo naberá zo spoločnej misy v strede stola. V opačnom prípade nimi nemusíte šetriť. Ich zaujímavú alternatívu predstavujú aj lampáše alebo tzv. lucerny. Na veľkom stole vyzerajú naozaj efektne. Na malý stôl môžete použiť jemné „drôtikové svetielka“ na baterky. Ak je vás viac, pekne ukážu aj ručne písané menovky – hostí poteší, že ste si dali záležať.

TIP
Karafu na vodu a víno môžete takisto umiestniť na stôl, v exteriéri sa nebojte ani väčších nádob na domáce osviežujúce limonády. Ak vám zostane ešte kúsok miesta nazvyš, etažér s niečím dobrým na zahryznutie stôl môže zdobiť tiež.

Decentná výzdoba na oslavu či spoločnú večeru

Nech sa akokoľvek tešíte z pripravovanej hostiny alebo prekvapenia a v hlave máte niekoľko nápadov na dokonale prestretý stôl, pamätajte na kľúčové pravidlo – stôl by mal „dýchať“. Sediaci by si mali ponúknuť, respektíve brať pochutiny či nápoje bez obáv z nehody. A aké pravidlo pomôže tomu, aby dekorovanie dopadlo podľa predstáv, či dokonca nad očakávania?

Výber štýlu, konkrétnejšie tematiky. Toto rozhodnutie je smerodajné, pretože je zároveň indíciou vo výbere farebnej palety. Napovie vám, či použijete pastelové farby, neutrálne tóny alebo dramatické a elegantne pôsobiace tmavé odtiene. Pri ich kombinovaní neprekračujte číslo tri.

Nech už je pripravované menu slávnostné alebo má len tak potešiť milovaného človeka, prestieranie ho môže povýšiť na inú úroveň a spoločne strávené chvíle si tak môžete vychutnať v ešte príjemnejšej atmosfére. Máte tipy na štýlové prestieranie? Podeľte sa s nami o inšpiráciu

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.