Zariaďovanie v znamení luxusu – kuchyňa

La dolce vita

Ak rozmýšľate nad zariaďovaním kuchyne, skúste naň nahliadať z viacerých uhlov pohľadu. Funkčnosť a dizajn majú navrch, avšak detaily sú tým, čo ich prepája a dotvára. Aj doplnky do bytu majú tú moc spĺňať vaše nároky na požadovaný výsledok. Imidžová, útulná, vzdušná či tradične riešená – kuchyňa môže byť luxusná bez ohľadu na štýl, no bez premysleného konceptu ťažko. Na čo by ste nemali zabudnúť?

Vizuálna verzus úžitková stránka

Ak vám záleží na tom, aby bola kuchyňa príjemná na pohľad aj o niekoľko rokov a ani po tomto čase nestrácala na praktickosti, pri jej zariaďovaní by ste sa mali pridŕžať základného pravidla – kvalita použitých materiálov, ergonómia, estetická hodnota. Kuchyne totiž v súčasnosti nie sú iba miestom na prípravu jedál a ich konzumovanie, ale sú bežnou súčasťou spoločenskej miestnosti a čoraz viac i miestom pre pracovné záležitosti. Lákadlá v podobe trendov je preto dôležité naozaj zvážiť.

Praktická a ešte užitočnejšia

Lepšia organizovanosť bude určite vítaná, a to i v budúcnosti. Každý vie, že sa v kuchyni varí. Prečo to skrývať? Nádoby na potraviny či kuchynské náčinie nemusia skončiť za dvierkami kuchynskej linky. Naopak, luxusné dózy, štýlový chlebník, podnos či obľúbené šálky predstavujú skvelý spôsob, ako kuchyňu oživiť a dodať jej veľkoleposť. Niekedy stačí vyhradiť si extra miesto pre jedálenský servis či kútik, v ktorom bude príprava (nielen) horúcich nápojov radosťou. Aj zaujímavé háčiky na zavesenie kuchynských utierok, chňapiek či originálnych hrnčekov stoja za zmienku.

TIP
Skladujte potraviny viditeľne. Sortiment v obchodoch je bohatý na dizajnové „zásobníky“, vďaka čomu môžete podčiarknuť celkový vzhľad kuchyne, ale zároveň si zlepšíte prehľad o stave vašich zásob.

Detaily robia interiér takým, akým ho chcete mať – výnimočným, nenápadným, príjemne pôsobiacim, dýchajúcim minulosťou – preto je okrem technických a materiálových komponentov dôležitá i dizajnová kompozícia kuchyne. Zo všetkého najdôležitejšie je však vystihnúť vaše potreby. Podriaďte zariaďovanie tomu, koľko času v kuchyni reálne trávite a akým činnostiam sa v nej venujete. Možno si tým potvrdíte, že nie všetky moderné technológie u vás nájdu domov, alebo zistíte, že pravidelné stolovanie si zaslúži vašu väčšiu pozornosť.

Z obyčajných doplnkov sofistikované

Koncept luxusnej kuchyne sa orientuje na materiály. Platí to pri spotrebičoch, nábytku i doplnkoch. Dnes už nie je extra potrebné riešiť starostlivosť o matné a lesklé povrchy. Jednak sa stále zlepšuje technológia výroby, a jednak sú dostupné prípravky, ktoré sa postarajú o ich jednoduchú údržbu. Textilné materiály sú však iná vec.

Možno sa vám to na prvý pohľad nezdá, ale aj taký obrus na stôl, prestieranie, utierky, chňapky, podložky na horúce povrchy či ďalších pomocníkov v kuchyni sa oplatí mať na zreteli. Doslova oplatí. Ak ich budete pravidelne prať alebo inak udržiavať v čistote, nekvalitné sa veľmi rýchlo opotrebujú a prestanú spĺňať účel, na ktorý ste si ich zadovážili. Hoci trh ponúka i lacné alternatívy, a teda dostupnejšiu náhradu po znehodnotení, častá výmena týchto doplnkov nielenže výrazne prevýši cenu pôvodne drahších produktov, ale nebude mať ani pozitívny vplyv na životné prostredie.

Užitočné tipy na záver

  • Ak radi varíte, kvalitná zástera vo vašej domácnosti nesmie chýbať. Napokon, koľkokrát sa jej dotknú vaše ušpinené ruky? Aj preto nejde len o samotnú tkaninu, ale i výrobu a precíznosť šitia. V tomto smere za zmienku stojí i ručne tkané prestieranie.
  • Pre slávnostné chvíle, ale aj bežný deň sa o slovo hlásia materiály s vodovzdornou úpravou, ktorá zabraňuje presiaknutiu tekutiny. Rozliatu kávu, víno či iný nápoj tak z obrusu jednoducho utriete handričkou.
  • Iní pomocníci si, naopak, pýtajú materiál, ktorý má výbornú absorpciu vody. 100 % bavlna je favoritom, avšak pri utierkach je skvelou voľbou aj jej kombinácia s froté (rub verzus líc).

Na detailoch záleží, ak sa preto rozhodnete investovať do úpravy kuchyne, zvoľte doplnky, ktoré splnia funkciu nadčasovosti nielen z pohľadu dizajnu, ale i výdrže.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.