Darčekové inšpirácie na každý sviatok

Originálne potešenie pre blízkych

Vybrať správny darček pre blízku osobu dá niekedy poriadne zabrať. Najmä ak nechcete darovať peniaze alebo niečo bežné. Vopred si premyslite, čo môže obdarovaného potešiť, pohrajte sa s nápadmi aj realizáciou. A ak potrebujete vlastnú kreativitu trochu postrčiť, pár inšpirácií na zaujímavé darčeky vám prinášame aj my.

„Každý deň nie je sviatok.“ — Slovenské príslovie

Stavte na praktickosť a jedinečnosť

Mnohí ľudia začínajú byť presýtení materializmom a veci sa snažia nakupovať s rozumom. Ak ste na rovnakej vlne, pri výbere materiálneho darčeka stavte na praktickosť:

  • kuchynský robot a kvalitná zástera uľahčí babke pečenie,
  • manželovu bolesť chrbta z častého sedenia za počítačom zmierni ergonomická stolička,
  • maminu prekvapí zámena kvetov za jedlú kyticu z dobrôt, ktoré obľubuje,
  • dedkovi zas isto vyčarí úsmev na tvári pekná kniha, napríklad s historickými fotografiami rodného mesta.

Síce hmotným darčekom, ale s jedinečnou myšlienkou, je aj hviezdna mapa. Na základe vášho zadania miesta a času výnimočného okamihu, ktorý chcete obdarovanému pripomenúť, dostanete unikátnu mapu hviezdnej oblohy, ktorú môžete doplniť obľúbeným výrokom či špeciálnym odkazom. Ideálny darček pre ženu k výročiu, čo poviete?

„Na vek ženy treba zabudnúť, ale na jej narodeniny nikdy.“ — Václav Richter

TIP
Načúvajte potrebám blízkych v rôznych situáciách. Spomenula mamina počas rozhovoru, že by rada oživila obývačku niečím novým? Potešte ju dekoračnými návlekmi s vkusným motívom, ktoré si bude môcť v priebehu času meniť. Doplniť ich môžete aj pletenou dekou, ktorú ocení v chladnejšom období. Aj takto sa dajú získať tipy na vhodné darčeky. Pritom vôbec nevadí, ak blízka osoba oslavuje až o niekoľko týždňov či mesiacov. Nápady si zapisujte priebežne počas roka, vyhnete sa tak nutnosti kupovania darčekov na poslednú chvíľu.

Využite svoju tvorivosť

Nie každý darček musí byť kúpený. Vezmite si príklad z detí a tvorte. Ak máte spisovateľské vlohy, napíšte báseň, ktorá o obdarovanom prezradí viac, zabaví, ale aj vypovie prianie za vás. Ste dobrí v pečení? Pripravte oslávencovi tortu, ktorá zhmotní jeho záľuby. Baví vás práca s drevom či kovom? Originálne hodiny či police z kovových rúr ozvláštnia nejeden interiér.

TIP
Vytvorte diár na mieru. Vpíšte doň citáty, ktoré oslávenca vystihujú, nalepte dovnútra spoločné fotografie, zaznačte dôležité dátumy, alebo vpíšte rôzne výzvy. Celý rok bude obdarovaného váš darček sprevádzať a mnoho ďalších rokov naň bude spomínať.

Ak nepatríte k príliš tvorivým osobám, alebo na podobné aktivity nemáte čas, nechajte to na odborníkov:

  • Dajte oslávenkyni vyrobiť originálne šperky.
  • Zaplaťte profesionálne fotenie.
  • Darujte obraz s personalizovaným kaligrafickým nápisom.
  • Nechajte blízkemu pomaľovať bundu motívmi, ktoré pre neho znamenajú život.

Podobný darček nebude len o potešení oslávenca, ale aj podpore (ideálne lokálnych) umelcov.

Vedeli ste, že?
Obdarúvanie iných patrí k najstarším ľudským činnostiam a siaha až k pôvodu nášho druhu. Už v primitívnej jaskynnej kultúre bolo dávanie darov bežným prejavom lásky a náklonnosti.

Veci sú dočasné, zážitky vydržia navždy

V duchu tohto hesla môžete potešiť skutočne každého. Popremýšľajte, čo má oslávenec rád, čo ho baví, na čom mu záleží.

  • Maminu, ktorá miluje divadlo, potešia lístky na najnovšie predstavenie.
  • Sestra, ktorá si večne vyspevuje, vám bude vďačná za lístky na koncert obľúbenej kapely.
  • Aktívnu babku iste nadchne výlet, napríklad do botanickej záhrady.

TIP
Oslávenkyni môžete pripraviť aj „beauty“ deň a zaplatiť jej kaderníčku, kozmetičku, prípadne konzultáciu s vizážistkou a koloristkou. Ak to načasujete na deň oslavy, hlavná hrdinka sa vám isto poďakuje za krásne fotky a všetky komplimenty, ktoré dostane.

Nájsť ideálny darček pre muža je často náročnejšie, no napriek tomu sa dá vymyslieť množstvo zážitkových, ktoré potešia aj toho najväčšieho „tvrďasa“.

  • Básni váš muž o rýchlych autách? Rezervujte mu zážitkovú jazdu na Lamborghini, Ferrari či Forde Mustang.
  • Ak viete, že adrenalínový zážitok je to pravé, do úvahy prichádza aj tandemový zoskok, jazda na tanku alebo štvorkolke.
  • Ak váš manžel či otec často stráca nervy, pošlite ho do tzv. Besniarne, kde môže rozbiť všetko, čo uvidí.
  • Naopak, tým pokojnejším doprajte gastronomický zážitok alebo ich potešte poukazom na dobrú masáž či fyzioterapiu.

Pár darčekových tipov na záver:

  • V dnešnom uponáhľanom svete si každý občas potrebuje „uchmatnúť“ čas len pre seba a zbaviť sa stresu. Takýto moment pokoja môžete darovať aj svojmu blízkemu, napríklad prostredníctvom zenovej záhradky. Nezaberie veľa miesta – hodí sa do bytu aj do kancelárie. Navyše, jednoducho ju vytvoríte aj vy sami.
  • Počuli ste už o tom, že viete ľahko a rýchlo zaobstarať aj službu, ktorá dodáva čerstvé kvietky alebo kytice, ktoré obdarovanej zútulnia interiér? Hovorí sa tomu aj kvetinové predplatné. Radosť tak neurobíte iba raz, ale kontinuálne a na dlhší čas.
  • Kreativitu ukážete aj darčekom vyskladaným z viacerých kúskov. Krabička s vankúšikom, knihou a sadou bylinkových čajov poteší knihomoľa, balík so setom na prípravu domácej pizze, chňapkou a zásterou či sushi setom s prestieraním zas šikovného kuchára.
  • Neopakovateľné zážitky môžete darovať rôznymi spôsobmi. Dobrodruhom spravíte najväčšiu radosť kúpou leteniek, milovníkom cvičenia permanentkou do posilňovne. Zaujímavou voľbou sú aj rôzne kurzy. Aby ste však vybrali správne, obdarovaného musíte poznať naozaj dobre.

„Pravá radosť sa daruje.“ — Roger Louis Schütz-Marsauche

Urobiť niekomu radosť vieme každý deň i bez ohľadu na to, či má sviatok. Stačí nenápadná drobnosť alebo milé gesto, ktoré niekomu zdvihne náladu. Veríme, že vám náš mini radca bude nápomocný pri najbližších úvahách nad výberom pozornosti pre blízku osobu. Ak máte tipy na originálne a nevšedné darčeky, ktorými ste už niekoho obdarovali, neváhajte sa o ne podeliť. Tešíme sa na vaše tipy!

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.