Vyspite sa dosýta v každom ročnom období

Spánková sezóna zahájená

Pre zdravý spánok nie je dôležité iba to, aby sme si vedeli vybrať kvalitnú posteľ, rošt, matrac, vankúš, paplón alebo posteľné obliečky. Výber materiálov totiž ovplyvňujú jednotlivé časti roka. Nemožno sa tomu čudovať – naše telo má iné nároky v zime a iné v lete či v prechodných ročných obdobiach. Ako si teda vyberať lôžkoviny podľa konkrétnej sezóny?

Čo sa deje s naším telom počas spánku?

Kvalitu spánku okrem iných faktorov ovplyvňuje aj naša vnútorná teplota. Keď sa telo odoberie do ríše snov, fyziologické procesy sa automaticky spomalia, v dôsledku čoho prirodzene klesne aj telesná teplota, niekedy aj o celý jeden stupeň Celzia. Aj z toho dôvodu môžu ľudia pociťovať náhly pocit chladu aj po krátkom zdriemnutí, počas ktorého neboli zakrytí žiadnou prikrývkou.

Tepelná nepohoda zároveň skracuje fázu hlbokého spánku, ktorá je mimoriadne dôležitá pre obnovu energie i všetkých kľúčových funkcií organizmu vrátane imunitného systému. Nesprávna teplota môže zapríčiniť potenie, navodiť zlé sny, a teda aj trhaný spánok, časté prebúdzanie počas noci či príliš včasné vstávanie.

Vedeli ste, že?
Tepelná pohoda, resp. nepohoda môže byť kritická najmä pre fázu REM, čiže etapu snívania, v ktorej je najaktívnejší náš mozog. V tejto časti spánku sa naše telo paradoxne vôbec nepotí, a teda nedokáže znížiť svoju teplotu v prípade, že je mu pod perinou príliš teplo. Organizmus sa preto musí chtiac-nechtiac prebrať zo spánku, aby mohlo dôjsť k poteniu, a tým aj ochladeniu tela. REM fáza je pritom mimoriadne dôležitá najmä kvôli prenosu informácií z krátkodobej do dlhodobej pamäte. Ak sa teda v tejto etape odpočinku zobudíte, môže to narušiť plynulú obnovu kognitívnych funkcií mozgu.

Reštartujte sa vďaka spánku
Prečítajte si viac o fázach spánku a tipoch na jeho zlepšenie.

Sezónny, či celoročný paplón?

Termoreguláciu nášho tela počas spánku do veľkej miery ovplyvňuje nielen teplota v miestnosti, ale aj samotný materiál lôžkovín. Je dôležité, aby organizmu poskytol buď dostatok tepla, alebo „odvetrávanie“ počas najväčších horúčav. Platí to najmä pre periny, pretože kryjú celé naše telo, vyberajte ich preto podľa stupňa hrejivosti. Poznáme spolu päť stupňov, ktoré sa označujú hviezdičkami.

V našom podnebnom pásme si len ťažko vystačíte iba s jedným typom prikrývky počas celého roka, hoci existujú aj celoročné paplóny. Všetko však závisí aj od toho, akú máte teplotu v interiéri, či aký ste typ človeka – niekomu je totiž neustále teplo, iný potrebuje ponožky a hrejivejší paplón i pri bežných nočných teplotách.

Vedeli ste, že?
Pri výbere lôžkovín môže byť podstatným kritériom aj pohlavie, keďže ženy majú inú termoreguláciu ako muži. Ak teda ako partneri zdieľate spoločnú posteľ a máte rozdielne nároky na optimálnu teplotu počas spánku, určite nespite pod dvojpaplónom, ale zadovážte si dva samostatné paplóny s rôznym stupňom hrejivosti.

Keď sa potíte už pri pohľade na posteľ

V období, keď nám príroda nadeľuje tzv. tropické noci (keď teplota neklesne pod 20 °C), je najlepšie využívať čo najtenšie prikrývky s gramážou od 100 do 200 g/m2. Niektoré letné paplóny môžete zvoliť aj v prechodnom období počas teplejších jarných a jesenných nocí. Dobre vám poslúži napríklad paplón Classic Light, ktorý je vhodný aj ako celoročný paplón pre odolnejších ľudí preferujúcich nižšie teploty počas spánku.

V prípade posteľnej bielizne voľte materiály, ktoré sú hebké, priedušné a výborne sajú pot. Ideálom sú v tomto ohľade najmä bavlnené posteľné obliečky. Ide o prírodný materiál s vynikajúcimi termoregulačnými vlastnosťami. Zároveň plne vyhovie aj alergikom či ľuďom s citlivou pokožkou, ktorá je v letnom období ešte viac namáhaná.

TIP
Plusom je, ak v lete materiál príjemne chladí na dotyk. V takomto prípade voľte saténové obliečky, ktoré sú oveľa ľahšie a jemnejšie než klasické bavlnené lôžkoviny. Bavlnený satén je totiž hladší a keďže má v štruktúre menej „záhybov“, nezadržiava zbytočne horúci vzduch. Bonusom je, že vďaka lesku, ktorý vytvára špeciálne upravená bavlnená priadza, pôsobí veľmi elegantne.

Keď nastúpia premenlivé dni…

V akomkoľvek ročnom období, no najmä počas jari a jesene, keď teplé dni striedajú chladnejšie noci, môžete využívať paplóny so stupňom hrejivosti dva až tri, čiže do gramáže maximálne 400 g/m2. Uplatnia sa najmä v spálňach, v ktorých sa udržiava konštantná teplota okolo 21 °C. Okrem bavlnených obliečok vás v tomto prípade môžu osloviť džersejové, krepové či damaskové obliečky.

Džersej je oproti bavlne omnoho jemnejší a príjemnejší na dotyk, vysokú kvalitu vám však zaručí najmä džersejová posteľná bielizeň vyrobená z egyptskej bavlny Mako. Krepové obliečky môžu niektorých na prvý pohľad odrádzať svojou textúrou, v ktorej sa striedajú hladké a zvrásnené prúžky, ak sú však vyrobené z vyberanej prírodnej bavlny, budete prekvapení ich jemnosťou. Termoregulačné vlastnosti si v zimných aj letných mesiacoch zachovávajú aj splývavé damaskové obliečky, ktoré na dotyk pripomínajú hodváb a navyše vás potešia prepracovanými plastickými vzormi.

Keď vás mrazí aj v kostiach…

Paplóny so štyrmi a piatimi hviezdičkami sľubujú, že vás seriózne zahrejú aj počas mrazivých nocí. V bežných domácnostiach vám postačí stupeň hrejivosti štyri s gramážou do 600 g/m2, samotná hmotnosť však nemusí znamenať aj lepšiu hrejivosť. Často do tohto „vzorca“ vstupuje ďalšia premenná – samotný materiál výplne a aj spôsob prešitia.

Na chladnejšie obdobie môžete zvoliť paplóny vyplnené polyesterovými mikrovláknami, dutými polyesterovými vláknami, kombináciou bavlny a polyesteru (tá sa však väčšinou používa len na povrchové materiály, nie výplň), paplóny z ovčej vlny či páperové paplóny. Duté polyesterové vlákna sú vyplnené vzduchom, ktorý funguje ako prirodzený izolant, paplóny z tohto materiálu sú preto príjemne hrejivé.

Mikrovlákno je ľahučké, a tak dokáže zabezpečiť vysokú hrejivosť aj pri nízkej hmotnosti, jeho nevýhodou však môže byť nízka nasiakavosť. Ak sa ľahko spotíte, uprednostnite kombinovaný povrchový materiál bavlny a polyesteru, prípadne zvoľte páperové periny, ktoré majú nielen vysokú výhrevnosť, ale rovnako mimoriadne dobre sajú vlhkosť. V súčasnosti už páperové paplóny a vankúše môžu používať aj alergici. Výrobky garantujú zdravotnú neškodnosť, pretože perie pri spracovaní prešlo sterilizáciou pri teplote 130 °C. Nový spôsob spracovania peria a páperia umožňuje aj ich pranie.

TIP
Vyššiu hrejivosť môžu aj pri nízkom objeme periny priniesť tzv. „teplé švy“ spájajúce dve samostatne prešité vrstvy, medzi ktorými vzniká vzduchová medzera s výbornou tepelnoizolačnou schopnosťou. Príkladom je paplón Thermo Plus.

Z materiálov medzi posteľnými obliečkami na zimné obdobie jednoznačne víťazí flanel, pretože je nielen mäkký a priedušný, ale takisto skvelo hreje. Flanelové obliečky vás zachránia aj pri mínusových teplotách.

Čo je dobré si zapamätať

  • Tepelná pohoda výrazne ovplyvňuje kvalitu nášho spánku, a teda aj fyziologické procesy v našom tele.
  • Pri výbere posteľnej bielizne a lôžkovín sa riaďte vlastnosťami konkrétnych materiálov vzhľadom na jednotlivé ročné obdobia.
  • Vysoká hmotnosť nemusí znamenať najvyššiu hrejivosť, pri kúpe periny pozerajte aj na zloženie výplne.
  • Hoci vám viaceré periny poslúžia aj ako celoročné paplóny, nesnažte sa využívať jednu prikrývku počas celého roka. Komfort je vždy na prvom mieste.

Milí čitatelia, v čom sa spí najlepšie vám? Meníte paplóny podľa ročných období, alebo ste stavili na celoročnú perinu? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti. Sme zvedaví.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.