Koľko ste ochotní investovať do kvalitného spánku?

Na materiáloch záleží

Všimli ste si ten paradox? Ľuďom záleží na zdravotnej starostlivosti, na kvalite služieb v kozmetických a skrášľovacích salónoch, na dobre odvedenej práci majstrov, no zdravý spánok je pre nich segmentom, ktorému venujú minimálnu pozornosť – aj keď s uvedeným súvisí viac, ako je na prvý pohľad zrejmé. Patríte k nim? Prečo by ste mali apelovať na kvalitu textílií v spálni?

Dôležitosť spánku

Význam spánku je nespochybniteľný. Ide o nevyhnutný regeneračný proces organizmu, revitalizáciu, pri ktorej si odpočinie telo aj mozog. Pozitívny vplyv na zdravie je nesporný, rovnako tak i na psychický stav, fyzický výkon či estetický vzhľad (áno, kvalita spánku sa môže odraziť aj na výzore, postave). Napriek všeobecne známym účinkom jeho kvalitu mnohí podceňujú. Hoci jej v teoretickej rovine pripisujú dôležitosť, v tej praktickej si nezriedka tvoria spánkový dlh.

Faktorov, ktoré (ne)zaručujú zdravý a pokojný spánok, je niekoľko. Biorytmus bdenia a spánku, tzv. cirkadiánny rytmus, patrí medzi tie základné. V tomto prípade má však svoje opodstatnenie aj kombinácia postele, roštu, matraca a tiež vankúša, paplóna a posteľnej bielizne. Predpokladom správnosti jej výberu je, okrem iného, investícia. Investícia do kvalitných posteľných produktov, a tým aj do seba.

Vedeli ste, že?
Definícia kvalitného odpočinku v spálni sa opiera o subjektívne hodnotenie spánku. To je jeden z dôvodov, prečo je opakované prebúdzanie sa či sťažené zaspávanie presúvané na vedľajšiu koľaj v rámci problémov, ktoré ľudia vo svojom živote bežne riešia. Obozretnosť je na mieste. Mozog potrebuje dostatočný reštart a nemal by pravidelne zápasiť s nedostatkom spánku.

Slovo pravidelne a dlhodobo je kľúčové. Totiž, spánková deprivácia (nedostatok, núdza), ku ktorej kvôli uvedenému môže dôjsť, so sebou prináša iba neželané fyziologické zmeny. Poruchy motivácie, narušenie kognitívnych funkcií, socializácie či emočná labilita sú len ich zlomkom. Výnimkou nie sú dysfunkcie organizmu, vedúce k rôznym zdravotným ochoreniam.

Nie je to iba o životnom štýle

Ten je, samozrejme, ideálnym riešením. Avšak, aj keď bude vaša strava pestrá, harmonogram dňa ukážkový a stres minimálny, nie je zaručené, že sa budete zobúdzať odpočinutí a plní energie. Prečo? Pretože je dôležité zamerať sa aj na to, na čom a v akom prostredí spíte, do akých materiálov si líhate. Aj to sú správne predpoklady na dosiahnutie maximálneho zrelaxovania po celom dni.

Chránič matraca, posteľné prestieradlo, periny a obliečky majú veľkú zásluhu na tom, ako sa vám spí, a teda aj na tom, ako sa cítite po prebudení. Pokiaľ disponujú vysokou kvalitou, aj váš spánok získa prívlastok kvalitný. Často je v tomto smere určujúca cena.

Zdravý spánok bez kompromisov

Aj keď to nie je pravidlom, väčšinou platí, že vyššia cena je garanciou kvality. Avšak, dobrou indíciou pri výbere textilných posteľných doplnkov je predovšetkým výrobca, respektíve značka tovaru. Na základe nej viete, či môžete očakávať, že s konkrétnym produktom (ne)budete v plnej miere spokojní.

TIP
Uprednostnite overených výrobcov pred „no name“ produktmi a sami uvidíte, že rozdiel sa pretaví aj do lepšej nálady pri rannom vstávaní, do väčšej pracovnej pohody a v neposlednom rade aj do fyzickej kondície.

Primárnym dôvodom vyššej ceny, a teda aj vyššej investície, je materiálové zloženie. Kvalitatívne rozdiely sú však viditeľné aj v ďalších ohľadoch. Typickým príkladom je spôsob výroby a jej technologický postup. Aj ten je ukazovateľom toho, či bude váš vankúš pohodlný, paplón hrejivý, plachta príjemná a chránič matraca na 100% splní najvyššie hygienické nároky.

Ukazovatele (ne)kvality

  • Pokiaľ trvá desiatky minút, kým sa zohrejete pod paplónom a fáza vášho zaspávania sa kvôli tomu predĺži.
  • Ak sa objem periny presúva z jedného jej konca na druhý.
  • Keď vašim obliečkam stačí pár vypratí a vy už viete, že sa ich životnosť výrazne skrátila.
  • Ak sa na vašom prestieradle po pár použitiach objavia rozoznateľné plochy po ležaní (charakteristické slabým vláknom).

Nemusíte mať tak jednoznačnú skúsenosť, aby ste pociťovali diskomfort na lôžku. Verte však, že investíciu do kvality postrehnete okamžite.

Kvalitné textílie, zdraviu neškodná materiálová výplň, precízne šitie, štepovanie, lícovanie, dobrá priedušnosť a zároveň optimálna hrejivosť či farebná stálosť nie sú vždy samozrejmosťou. Urobte z nich hlavné argumenty vašej kúpy. Je pravdou, že viete využiť v podstate akékoľvek posteľné doplnky. Unikátnosť tých kvalitných však spočíva v tom, že ich dokážete využiť plnohodnotne, so zdravotným benefitom.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.