S akými materiálmi sa kamaráti sušička?

Dbajte na správnu starostlivosť o textílie

Spôsob sušenia môže ovplyvniť vzhľad aj životnosť spálňových textílií. Sušenie v sušičke je navyše veľmi vhodné pre alergikov a tiež malé deti, keďže posteľnú bielizeň zbavuje prachu a baktérií. Sušenie posteľných obliečok, vankúšov, paplónov, perín, prikrývok či matracových chráničov v sušičke šetrí čas, ale vyžaduje si viac ako len ich vloženie do bubna a zapnutie spotrebiča. Prečítajte si, ktoré materiály sú vhodné na sušenie v sušičke a tiež to, ako s nimi pri sušení zaobchádzať.

Vo všeobecnosti platí, že bielizeň, ktorú periete v práčke v bežnom cykle, môžete sušiť aj v sušičke. Vždy je však dôležité skontrolovať štítok starostlivosti a vedieť, aké teplo látka znesie, aby sa nescvrkla alebo sa nepoškodili vlákna. V prípade pochybností sušte bielizeň vonku na vzduchu alebo na sušiaku. Táto možnosť šetrí peniaze na účtoch za energie, predlžuje životnosť posteľnej bielizne a znižuje obavy z jej zničenia.

Súčasné moderné kondenzačné sušičky sú už natoľko šetrné, že v nich môžete bez obáv sušiť aj najjemnejšiu a najchúlostivejšiu bielizeň. V niektorých sušičkách preto môžete sušiť dokonca aj vlnu a hodváb. Príliš objemnú bielizeň, ako sú páperové a syntetické periny, paplóny, obliečky, deky, chrániče matracov, vankúše a pod., sušte v sušičke iba na odporúčanie výrobcu (na štítku), a to tiež iba v prípade, že sušička má na tieto veci program. Čo nesušiť v sušičke, zistíte podľa toho, že sa na oblečení vyskytuje príslušná značka.

Do sušičky je vhodná iba bielizeň označená zodpovedajúcim symbolom na štítku:

  • Kruh vo štvorci predstavuje symbol na sušenie bielizne v sušičke.
  • Preškrtnutý symbol znamená, že výrobca neodporúča sušenie daného odevu v sušičke.
  • Jedna bodka vo štvorci znamená, že odev možno sušiť len pri nízkej teplote (max. 60 °C).
  • Dve bodky vo štvorci dovoľujú sušenie bielizne pri normálnom sušiacom programe (max. 80 °C).

Opatrnosť sa odporúča pri nasledujúcich materiáloch:

  • Elastická bielizeň – Vysoká teplota jej škodí, pretože vlákna sa pri vyššej teplote poškodzujú. Bielizeň sa môže zraziť, zmeniť svoj tvar a potom aj pružnosť.
  • Hodváb, čipka, vlna – Vysoká teplota im nesvedčí. Zvyknú sa takmer vždy zraziť. Čipka sa navyše môže aj potrhať.
  • Bielizeň s nažehľovacími obrázkami – Pri vyšších teplotách v sušičke sa nenávratne zráža a poškodzuje, pretože nažehlený obrázok popraská, potrhá sa alebo odlúpne. Môže pritom naviac zašpiniť inú bielizeň.
  • Bielizeň s gumovými časťami – Tieto materiály sa vplyvom horúceho vzduchu rozleptajú.
  • Bielizeň s plastovými zipsami – Zipsy sa môžu skrútiť a zdeformovať.
  • Bielizeň obsahujúca horľaviny – Napríklad uteráky so zostatkovým lakom na vlasy.

Vedeli ste, že?
Ak má bielizeň potlač, flitre, perličky a iné ozdoby, je treba ich pred sušením obrátiť naruby. Zipsy a gombíky musíte zapnúť, ochránite tým bielizeň aj bubon sušičky. Existuje tiež program, ktorý iba zbaví suchú bielizeň chlpov, nazýva sa Refresh. Ten bielizeň len vyfúka bez zahrievania vzduchu.

Triky na sušenie objemnej bielizne

Pred vložením periny do sušičky sa uistite, že na nej nie sú zvyšky pracieho prípravku z prania. Ak zbadáte penu, vložte perinu späť do práčky na extra plákanie. Po dôkladnom vypláchaní by perina mala ísť rovno do sušičky. Nie je vhodné nechávať ju príliš dlho vlhkú. Takisto je potrebné uvedomiť si, či je kapacita vašej sušičky dostatočná na umiestnenie objemnej bielizne. Ak bielizeň v sušičke nemá dostatok priestoru na pohyb v bubne, pravdepodobne sa zamotá alebo pokrčí, prípadne môže zostať aj po sušení vlhká.

Sušenie objemných prikrývok môže trvať večnosť, pretože majú tendenciu zhlukovať sa v sušičke do mokrej rolky. Náplň vnútri má tiež tendenciu zhlukovať sa, takže prikrývka sa stáva hrudkovitou. Existuje však trik, ako získať super nadýchaný paplón, ktorý rýchlo vyschne. Vhodným doplnkom zvyšujúcim efektivitu sušenia sú loptičky do sušičky. Ide o takzvaných ježkov, ktorých vložíte do bubna spolu s bielizňou. Pomáhajú predchádzať zhlukovaniu a krúteniu tým, že sa odrážajú od prikrývky, keď schne. Ak nemáte poruke ježkov, pokojne ich môžete nahradiť dvomi tenisovými loptičkami. Nebojte sa, tento trik vašej sušičke neublíži.

TIP
Pre extra silu sušenia vhoďte do sušičky aj suchú, čistú osušku. Po 15 – 20 minútach ju odstráňte, ale nevyberajte tenisové loptičky. Uterák absorbuje veľa vlhkosti v sušičke, vďaka čomu prikrývka rýchlejšie vyschne.

Ak si potrpíte na voňavé obliečky a ďalšie spálňové textílie, pridajte do sušičky okrem špeciálnych utierok aj tie vonné. Bielizeň po usušení bude krásne voňať. Samotnú vôňu stačí pridať v priebehu procesu sušenia, do sušiacej sa bielizne sa rovnomerne rozptýli sama. Podľa množstva aplikovanej vône si môžeme sami regulovať jej intenzitu. Vonné utierky navyše prispievajú aj k zmäkčeniu obliečok, majú antistatický efekt a znižujú pokrčenie bielizne.

TIP
Sušičky s parným programom dokážu nahradiť rôzne zmäkčovadlá. Aviváž totiž môže upchávať filtre, senzory a iné dôležité vnútorné časti sušičiek. Následné odborné vyčistenie prístroja nie je práve najlacnejšie, pričom poškodenie môže byť aj nezvratné. Aviváž sa dá takisto nahradiť rôznymi vôňami a osviežovačmi určenými priamo pre sušičky.

Moderné sušičky si dokážu bielizeň odvážiť, určiť dĺžku sušiaceho cyklu a vybrať vďaka senzorom vhodný program. A keď sa stane, že je suchá skôr, než skončí cyklus sušenia, sušička sušenie sama ukončí. Zamedzí tak vystavovaniu tkanín zbytočnému teplu. Následne ešte nejaký čas iba točí bubnom, čím zaistí, že sa bielizeň nepokrčí a zároveň bude nadýchaná.

Rôzne materiály, textúry, farby a hmotnosti bielizne a bytových textílií ovplyvňujú spôsob a, samozrejme, aj konečný výsledok sušenia. Zistite, aké nastavenie použiť na vašej sušičke a kedy sa rozhodnúť pre stojan na sušenie bielizne. Keď budete textíliám venovať dostatočnú pozornosť a zaobchádzať s nimi opatrne, možno budete prekvapení, ako dlho vám vydržia.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.