Obrusy – majú v dnešných domácnostiach miesto?

Bohaté na históriu, ale i funkčnosť

Kuchyňa v minulosti neslúžila len na prípravu jedál, ale prijímali sa v nej i návštevy, dohadovali manželské zväzky, predstavovala dejisko sviatočných a slávnostných udalostí. Obrusy na stôl sa vyberali podľa konkrétnej príležitosti a pri spoločnom stolovaní a debatovaní nesmeli chýbať. Dnes sa im už taká dôležitosť neprikladá, no v našich príbytkoch majú stále svoje miesto. Alebo?

Obrus na stôl – tvorca atmosféry

Hostiny a významné udalosti ako svadby, jubilejné oslavy a spoločenské podujatia majú okrem iného spoločné to, že ich intenzívne vnímame cez vizuálne vnemy. To znamená, že prvý dojem je dôležitý, a v tomto prípade ho tvorí prestieranie a výzdoba stola. Tieto vnemy nefungujú iba pri banketovom textile, ale aj v domácnosti.

Napríklad, keď k vám domov pozvete na obed priateľov a štýlovo upravený stôl pozitívne zapôsobí na hostí hneď pri ich príchode, alebo keď kuchynské obrusy, prestieranie a dekorácie prispôsobíte aktuálnemu ročnému obdobiu. Aj keď budete mať pekne prestretý stôl zopár dní či týždňov, neprestane byť tvorcom atmosféry – ibaže ju po určitom čase budete vnímať podvedome.

Pohľad do príbytkov našich predkov

Obrusy plnili funkčnú a dekoratívnu funkciu, ale mali i sviatočný a obradný charakter. Gazdinky obrusy na stôl rozdeľovali na bežný deň, na výnimočné dni a udalosti, či už išlo o Veľkú noc, Vianoce, hody, krstiny, alebo obrady v smútočnom dome. Podľa typu príležitosti boli materiálovo odlišné, vyšívané či farebne cifrované. Rôzne vzory a motívy vyšívali dievčatá a ženy po večeroch, pri svetle sviečky alebo petrolejky.

Vedeli ste, že?
Nie každú domácnosť zdobil obrus. Tento fakt súvisel so spoločenskou situáciou a začlenením ľudí do príslušnej vrstvy. Napríklad v 15. a 16. storočí väčšinu dopestovaných plodín odovzdávali poddaní zemepánovi. Ich strava tak bola jednoduchá a chudobná, rovnako ako stolovanie. Pánske hostiny naproti tomu pozostávali z 15 – 20 pokrmov a boli podávané na bielych obrusoch s damaskovým vzorom alebo na damaskových tkaninách s modrými tkanými pásmi. Nazývali sa barchet a mali i podobu zložitých figurálnych motívov, písmen či viet.

Podliehajú trendom?

Prirodzene áno. Trendom sa prispôsobili vzhľadovo i materiálovo. Zatiaľ čo niektoré materiály získali punc nadčasovosti a možno ich označiť aj za tradičné (damask, ľan, ale aj bavlna), iné si prerazili cestu až v moderných domácnostiach 21. storočia (teflónové obrusy). Do popredia sa dostali kuchynské obrusy zo 100 % polyesteru alebo zmesi polyesteru a bavlny. Tie z čistej bavlny sú skôr na ústupe, a to z praktického hľadiska – prevažujú výhody látok s „nešpinivou“ úpravou. Aké sú?

  • Vyliaty nápoj stačí zotrieť handričkou, pretože sa tekutina do obrusu nevpíja.
  • Aj prípadné nečistoty väčšinou vyrieši navlhčená handrička – odpadá tak časté pranie.
  • Materiál odpudzuje nielen tekutiny, ale disponuje i zvýšenou odolnosťou voči mastnote.
  • Napriek špeciálnej úprave prestretý stôl nepôsobí umelo (gumené obrusy sú síce funkčné, ale neestetické, čo je hlavný rozdiel).
  • Nemusíte sa obávať „žmolkovania“.
  • Počítať môžete s trvácnosťou farieb.
  • Vďaka umelým vláknam vám po praní obrusy do kuchyne rýchlo uschnú, údržba je vo všeobecnosti veľmi jednoduchá.

Stále vyhľadávané, no menej obľúbené

Kazia dojem luxusných kuchýň – aj to je jeden z názorov, ktorý má podiel na tom, že obrusy na obľúbenosti strácajú. Pravdivý je však len do tej miery, do akej viete pracovať s textíliami, materiálmi, ich textúrami či vzormi v interiéri. Hodia sa totiž aj do minimalisticky ladeného bývania, a to nemusí ísť len o biele obrusy. Chce to cit pre detail a doladiť prestieranie, prípadne stolové dekorácie.

Napokon, nielen sezónne a sviatočné obrusy dokážu vyčariť želaný výsledok. Docieliť ho môžete aj vtedy, ak použijete jednofarebný, tzv. podkladový kúsok, ktorý poslúži ako základ pre veci, ktoré majú na stole vyniknúť – pokojne to môže byť aj dizajnová súprava riadu a príborov. Rovnaký efekt vyčaríte aj pri bežnom, dennodennom stolovaní. Ako? Jednoducho, pretože aj nenápadný obrus môže byť strojcom nápaditého priestoru.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.