Domáci miláčikovia a spoločné nažívanie

Ako si dopriať komfort a zároveň udržať príbytok čistý?

Spánková hygiena hrá dôležitú úlohu v živote každého z nás. O čosi viac pozornosti jej treba venovať v prípade, že máte doma štvornohého miláčika, ktorý je plnohodnotným členom rodiny a dokonca s vami spáva v posteli. Starostlivosť o periny je v tomto prípade nesmierne dôležitá a pre zachovanie dostatočnej hygieny vyžaduje špeciálnu ochranu a opateru aj zvyšok domácnosti. Na čo všetko treba myslieť?

Vyberajte odolné materiály

Ako keď domácnosť pripravujete na príchod dieťatka, je vhodné zmapovať a prispôsobiť jednotlivé miestnosti aj pred príchodom nového zvieracieho člena rodiny. Najmä ak chcete svoj príbytok aj po divokých chvíľach šteniatka či mačiatka nájsť v pôvodnom stave. Základom je odloženie drobností a cenností či zakamuflovanie káblov, ktoré by mohlo zvieratko zničiť. Dôležitým krokom je však aj výber a ochrana nábytku.

Povedzme si to na rovinu. Aj keď sa budete snažiť miláčika vycvičiť a zakážete mu vo svojej prítomnosti tráviť čas na sedačke či v kresle, občas sa tam predsa dostane. Ak zvažujete kúpu novej sedačky, stavte na odolné, nenasiakavé materiály, prípadne na sedačku s odnímateľnými poťahmi, ktoré môžete v prípade potreby ľahko oprať. Za zváženie stojí aj kožená sedačka, ktorá sa po prípadných „nehodách“ domácich miláčikov čistí jednoducho, nie je však odolná voči poškriabaniu. Na druhej strane, vždy na ňu môžete prehodiť deku a najviac namáhané časti uchrániť týmto spôsobom.

TIP
Pelech pre domáceho miláčika by mal byť samozrejmou súčasťou každej domácnosti. Ak chcete chlpáčovi dopriať podobné pohodlie ako sebe, no predsa vám nevyhovuje, aby ležal na gauči, zaobstarajte mu vlastný. Dnes už mu môžete zariadiť snáď celú obývačku. Šancu, že tam bude chcieť relaxovať, zvýšite tým, že jeho gauč dáte hneď vedľa seba a vložíte doň niečo svoje, aby neustále cítil váš pach. Môže ísť o staršiu deku, plachtu, prípadne vankúšik, ktoré už boli na „odpis“, no pre štvornohého parťáka môžu byť obľúbeným prvkom v pelešteku.

Ochranné pomôcky vždy poruke

Deky, staré obliečky, uteráky či akákoľvek podložka, ktorá zabráni preniknutiu nečistôt, sa vám zíde prakticky všade. Ochránite tak podlahu pod miskami s krmivom aj vodou či nový koberec. Výbornou pomôckou najmä v prvých týždňoch so šteniatkom alebo chlpáčom z útulku, ktorý nemá vybudované hygienické návyky, sa pre mnohých stanú jednorazové podložky, ktoré absorbujú tekutiny. Ak plánujete podlahy či koberce meniť za nové, vlastnosti ako odolnosť a jednoduchá údržba by ste mali pri kúpe zaradiť na prvé miesto.

Ochranu svojich vecí podporíte aj tým, že zvieratku vytvoríte dostatok vlastného priestoru. Najmä mačky potrebujú vymedzený priestor v podobe pelechu, škrabadla, domčeka či záchodu. Keď majú v týchto miestach dostatok aktivít a hračiek, zvyčajne neprepadajú nude a nemajú takú potrebu skákať po nábytku.

TIP
Aj naši štvornohí priatelia majú svoje obľúbené hračky, maškrty, ale i miesta na odpočinok. Niektorí požadujú výhľad z okna, iným stačí okraj gauča, spolu s ktorým si privlastnia aj deku či mäkučký vankúš. Keď raz táto voľba padne na jeden obľúbený prvok, ťažko od neho váš miláčik upustí. Skúste preto včas vyselektovať to, čo mu bude patriť, nech je to pokojne aj viac vecí, z ktorých si bude môcť vybrať a striedať ich tak podľa nálady a potreby. Môžete ho tiež zobrať do chovateľských potrieb a nechať výber obľúbených vecí na ňom.

Maximálna starostlivosť o domácnosť aj zvieratko

Nemusíte byť práve detektív Monk alebo Monika z Priateľov, no aj napriek výberu tých najvhodnejších materiálov a zabezpečeniu ich ochrany sa treba pripraviť na častejšie upratovanie a zvýšenú hygienu. Obzvlášť v domácnostiach s malými deťmi či alergikmi. V prípade pĺznucich plemien je vysávanie často na dennej báze, tak isto ako prášenie diek či „odchlpovanie“ textílií valčekom. Na rýchle odstránenie chlpov poslúžia aj gumené rukavice a na hĺbkové čistenie sa z času na čas zíde parný čistič alebo tepovač.

TIP
Na priebežné udržiavanie čistoty vďačne poslúži aj robotický vysávač. Tohto pomocníka oceníte jednak v časovej tiesni, no uľahčí aj väčšiu revíziu domácnosti. Budete tak mať viac priestoru povenovať sa precíznejšej údržbe iných častí domu alebo bytu mimo podlahy a kobercov.

Zásady zvýšenej hygieny sa však týkajú aj samotného zvieratka a jeho vecí. Pravidelné kúpanie a česanie by mali byť samozrejmosťou, rovnako ako umývanie či aspoň utieranie labiek, prípadne aj zadočka po každej prechádzke. Časté strihanie pazúrikov zas zabezpečí menej doškriabaných a dotrhaných povrchov.

Vedeli ste, že?
Netreba zabúdať ani na čistenie a dezinfekciu hračiek a ostatných vecí, ktoré zvieratko používa a na ktorých sa môžu držať baktérie a nečistoty. Ich prenesenie zo slín chlpáča eliminuje aj dentálna hygiena, ktorú vykonáva veterinár a je výborná aj na zmiernenie zápachu z papuľky.

Aj s pachom sa dá zabojovať

Je pravda, že aj keď upratovaniu a hygiene venujete veľa času, príbytok s domácim miláčikom zvyčajne má svoj špecifický pach. Vy ho už možno necítite, no návšteva pravdepodobne áno. Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby sa u vás ktokoľvek cítil nepríjemne, pravidelne vetrajte, umývajte svojich chlpáčov a ich prípadné „nehody“ vyčistite čo najskôr, ideálne pomocou prípravku na odstránenie odolných škvŕn a zápachu moču. Pomôžu tiež difuzéry, vonné sviečky alebo interiérové spreje.

Všetko sa dá, keď sa chce, preto ani hygienicky čistá domácnosť so zvieracím kamarátom nie je utópiou. Žiada si len viac času a úsilia. Dajte nám vedieť, ak sa vám to darí, a aké ďalšie „vychytávky“ fungujú u vás doma.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.