Domáci miláčikovia v perinách: Ako zabezpečiť dostatočnú čistotu?

Posteľ aj pre štvornohých parťákov

Dovoliť štvornohému priateľovi spať s nami v spoločnej posteli? To je večná téma najmä čerstvých majiteľov psov či mačiek. Ak patríte do skupiny tých benevolentnejších, ktorí si noc bez nich nevedia predstaviť, prečítajte si, ako by v takomto prípade mala vyzerať správna spánková hygiena. Viete, aké materiály vyberať, aby vyhovovali vám aj chlpáčovi, alebo ako často meniť obliečky?

Rovnako dôležitá je starostlivosť o zviera aj lôžkoviny

Základom čistoty v perinách je starostlivosť o samotného domáceho miláčika. Pravidelné kúpanie, odčervovanie či utieranie labiek pred spaním pomôžu udržať posteľ čo najčistejšiu. Ak je váš spoločník príliš aktívny a niekedy ho po prechádzke nestihnete umyť, výbornými pomocníkmi môžu byť deka či dekoračná prikrývka. Ochránite nimi posteľnú bielizeň pred prípadným znečistením, chlpmi či omrvinkami. Nezabúdajte vyberať také, ktoré môžete prať v práčke, najlepšie na viac stupňov.

Bez ohľadu na to, či s vami štvornohý kamarát spí, alebo nie, pri výmene obliečok je potrebné sledovať symboly prania na štítku. Obliečky sa odporúča meniť raz do týždňa – ak si to situácia vyžiada, aj častejšie. Vankúše by ste za normálnych okolností mali prať raz až dvakrát do roka, paplóny každé dva až tri roky. So zvieratkom v posteli je však pravdepodobné, že sa tieto doby skrátia.

Pri výbere pracích prostriedkov sa oplatí staviť na ekologické, ideálne s dezinfekčným účinkom. Okrem toho, že tým svojho miláčika nevystavíte možným alergickým reakciám, pomôžete aj prírode. Medzi jednotlivými praniami budú vašimi záchrancami vysávač a odstraňovač chlpov. Časté prášenie a vetranie lôžkovín by malo byť samozrejmosťou. Rýchlym pomocníkom môžu byť v tomto prípade aj čistiace valčeky na textil.

Vedeli ste, že?
Je vedecky dokázané, že spánok so psom má pozitívny vplyv na človeka. Eliminuje pocit samoty, zmierňuje depresie, redukuje stres, prináša pocit bezpečia, pomáha znižovať krvný tlak a prispieva k celkovej vitalite organizmu.

Nezabúdajte na ochranu matraca

Najdrahšou súčasťou postele je zvyčajne matrac – najmä v prípade, že vlastníte kvalitný, hypoalergénny, s možnosťou prispôsobenia tvrdosti či inými špecifickými vlastnosťami. Ak ho chcete čo najlepšie ochrániť, poslúži na to matracový chránič, ktorý jednoducho operiete a navlečiete naspäť. Väčšina chráničov má navyše výborné absorpčné vlastnosti, takže matrac ostane v suchu aj v prípade malej „nehody“ vášho zvieratka.

Ak vám z akéhokoľvek dôvodu zakúpenie chrániča na matrac nevyhovuje, ako základ pred znečistením poslúži aj vrstvenie plachiet. Materiál plachty aj posteľnej bielizne by mal byť odolný, ale jemný. Výber prispôsobte rase – ak je psík chlpatý, huňatý skôr znesie chladivé materiály, ako satén či džersej. Bezsrsté plemená si zas vychutnajú flanel, plyš či froté materiál. Na celoročné používanie sa hodia krep a bavlna. Vyberajte si však kvalitné výrobky zo 100 % bavlny. Nič lepšie ako prírodné vlákna sebe a svojim – aj štvornohým – členom rodiny nemôžete dať.

TIP
Pri dlhosrstých plemenách nezabúdajte na česanie a pravidelnú údržbu srsti. Nielenže tým znížite výskyt chlpov v domácnosti, ale predovšetkým zabezpečujete komfort vášmu chlpáčovi. Vyčesávaním odstraňujete odumretú srsť a udržiavate ju tak čistú.

Pár tipov na záver:

  • Celú vašu snahu môže podčiarknuť výber hypoalergénnych materiálov. Váš spánok bude vďaka nim ešte o čosi zdravší.
  • Ak meníte obliečky pravidelne a dodržiavate všetky spomínané postupy, no napriek tomu je vaša posteľ stále posiata chlpmi, pomôžte si ešte dizajnovým trikom. Obliečky, deky či prehozy vyberajte vzorované, prípadne vo farbe srsti vášho chlpáča. Pohľad na posteľ bude príjemnejší.
  • Aj keď mnohé výskumy potvrdzujú výhody spánku s domácimi zvieratami, nerobte to za každú cenu. Ak trpíte alergiami, máte vážnejšie zdravotné ťažkosti, problémy so spánkom, alebo vám pes či mačka narúšajú pohodlie a intímny život, zvážte ich prítomnosť v posteli. Nezabudnite im však zabezpečiť vlastný priestor na odpočinok, či už v podobe klasického pelechu, alebo (pre náročnejších) špeciálnej vyhrievanej postele určenej pre domácich miláčikov. Ako pelech môže poslúžiť aj väčší či menší vankúš, na ktorý je vhodné zvoliť obliečku, ktorá bude pre vášho miláčika príjemná a pohodlná.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.