Starostlivosť o textílie v obývačke

Obývacia izba ako zo škatuľky

Zariadenie obývacej izby tvoria z veľkej časti textilné dekoračné prvky, počnúc sedačkou a kreslami, končiac dekoračnými vankúšikmi, závesmi a dekami. Textílie sú dôležitou zložkou interiéru, pretože mu dodávajú textúru a farebnosť. Viete však, ako obývačku správne upratovať a ako si poradiť s údržbou samotných dekoračných prvkov?

Bežná starostlivosť by mala začínať od „srdca“ obývacej izby – teda od sedacej súpravy. Ak ste si vybrali textilnú pohovku, ako prvý príde na rad jej poťah. Najväčším problémom textilných sedacích súprav, ale aj kresiel, je sadajúci prach, preto ich treba pravidelne vysávať – samozrejme, s použitím príslušného nástavca, resp. hubice, ktorá obsahuje nielen špeciálnu kefu na čalúnené poťahy, ale často aj filter, ktorý ju zbaví rôznych alergénov.

Ako na čistenie poťahov

Ak ide o poťah z mikrovlákna, pri čistení ľahších škvŕn si zvyčajne vystačíte s čistou vodou, do ktorej môžete prípadne kvapnúť trošku mydla alebo šampónu. Údržbu vám výrazne uľahčia snímateľné poťahy, ktoré sa dajú oprať v práčke. Kúpu napínacích poťahov alebo sedačky s odnímateľnými poťahmi by ste mali zvážiť najmä vtedy, keď máte doma zvieratká, ktoré sa na pohovke zdržiavajú spolu s vami.

V prípade, že sa na vašej sedačke alebo kresle objavia problematické škvrny, napríklad od mastnoty, vosku alebo fixiek, nesnažte sa ich za každú cenu odstrániť prostriedkom na riad, rozpúšťadlami, pastami či inými chemikáliami – znečistenie by ste mohli zbytočne rozšíriť na väčšiu plochu a zároveň znížiť efektívnosť následného profesionálneho čistenia. Zabudnite aj na silné mechanické drhnutie, ktoré by mohlo poškodiť vlákna textílie.

TIP
Ak sa na pohovke či kresle objavia čerstvé škvrny, treba zasiahnuť ihneď, aby ste predišli ich zaschnutiu – najlepšie vám pomôže dobre sajúca papierová alebo textilná utierka. Tá síce škvrnu neodstráni úplne, ale aspoň veľkú časť z nej. Následne tak bude dočistenie oveľa jednoduchšie.

Po rokoch intenzívneho používania padne vhod aj hĺbková údržba. Čistenie, tepovanie a dezinfekciu sedačky viete zveriť aj do rúk odborníkov, ktorí si poradia s ťažko odstrániteľnými škvrnami a pohovku zbavia i nežiaducich nečistôt z hĺbky a povrchu. Profesionálne čistenie by malo prebiehať minimálne raz ročne, pričom v domácnosti, kde žijú alergici či astmatici, ideálne aj niekoľkokrát do roka.

Dekoračné vankúše

Samotnú pohovku radi skrášľujeme dekoračnými vankúšikmi, ale tiež dekami, prehozmi alebo prikrývkami. Milujeme ich, pretože dotvárajú dizajn i celkovú atmosféru sedenia, zvyšujú komfort a navyše nás príjemne zahrejú. Prehozy však môžu mať aj inú funkčnú stránku –sedačky i kreslá ochraňujú pred väčším znečistením. Môžete ich trebárs „prehodiť“ cez tú časť sedačky, na ktorej sa rady zdržiavajú vaše deti alebo štvornohí miláčikovia. Ak sa takéto doplnky zašpinia, nevznikne žiaden veľký problém – jednoducho ich hodíte do práčky a budú opäť čisté. Pri dekoračných textíliách dbajte na údržbové symboly umiestnené na etiketách. Môžu sa líšiť, keďže každé materiálové zloženie vyžaduje individuálnu starostlivosť.

Hoci dekoračné vankúše a deky nepoužívame tak často ako posteľnú bielizeň, vankúše a paplóny, rozhodne by sme ich mali pravidelne čistiť. „Pobyt“ v práčke im treba dopriať aspoň raz za polrok, napríklad na začiatku jari a jesene. Samozrejme, obliečky vankúšov môžete prať aj častejšie – v závislosti od toho, ako často na nich ležíte, koľko členov rodiny ich používa, aká je frekvencia návštev vo vašej domácnosti a pod. Zjednodušte si upratovanie tým, že si namiesto celých vankúšikov zaobstaráte výplne s obliečkami, ktoré sa dajú prať na 30 – 40 °C. Takto si zároveň môžete dopriať sezónnu dizajnovú obmenu vášho interiéru.

TIP
Obliečky z dekoračných vankúšov treba prať – podobne ako posteľné obliečky – naruby a so zatiahnutým zipsom. Voľte radšej šetrnejší program s menším počtom otáčok. Obliečky môžete následne vyžehliť, čím z nich definitívne odstránite všetky baktérie. Budú príjemne mäkké a voňavé.

Deky a prikrývky

Ak chcete udržať vaše deky a prikrývky v dobrom stave čo najdlhšie, pravidelne ich vetrajte. Paradoxné je, že s výnimkou syntetických doplnkov nemusí dekám časté pranie vôbec prospievať, práve naopak – môže zapríčiniť stratu ich prirodzenej priedušnosti a hrejivosti. Týka sa to najmä vlnených doplnkov. Väčšinu diek stačí vložiť do práčky nanajvýš každé tri mesiace.

TIP
Ak sa pýtate, kedy je načase oprať deku, môžete sa riadiť aj jej vôňou. Prehozy a prikrývky, podobne ako iné textílie, totiž ľahko absorbujú rozličné pachy z domácnosti – nemusia síce vyslovene zapáchať, ale ich príjemná aróma sa môže časom úplne vytratiť.

Odpoveď na otázku, ako oprať vašu obľúbenú deku, ľahko nájdete v symboloch na pranie. Hlavnú rolu tu zohráva samotný materiál. Vo všeobecnosti by ste sa mali vyhýbať najmä vysokým teplotám počas prania a väčšiemu počtu otáčok pri odstreďovaní. Stopka tiež patrí avivážam, zmäkčovadlám, vysokým teplotám pri sušení (napríklad na radiátore) a sušičkám, ako aj priamemu slnku.

Výnimkou sú deky z froté materiálu, ktoré sa odporúčajú sušiť v sušičke, a takisto polyesterové doplnky, ktorým aviváž pomôže zbaviť sa nepríjemného elektrostatického náboja. Pokiaľ deka nie je výrazne zašpinená, postačí jej aj šetrný program s ručným praním. V prípade háklivejších materiálov, ako napríklad vlna merino, je vhodnejšie vložiť deku do vrecka na pranie.

Zapamätajte si
Deky netreba žehliť, avšak po vybratí z práčky ich dobre pretraste a povystierajte, aby sa zbytočne nepokrčili.

Zem a steny nie sú od macochy

Svoju údržbu si vyžadujú aj koberce a menšie podlahové textílie, ako napríklad tkané behúne. Tie menšie ľahko operiete vo väčšom bubne na 30 °C s použitím jemnejšieho pracieho prášku, pričom sa odporúča nastaviť nižšie otáčky. Po vybratí môžete behúň dokonca ožehliť na menšej teplote, aby sa ľahšie vyrovnal. Záclony a závesy zvyčajne nepodliehajú veľkému znečisteniu, ale keďže sú „lapačmi“ prachu, je dobré oprať ich približne dvakrát ročne. Ideálne sú krátke programy s menším počtom otáčok pri žmýkaní a jemné pracie prostriedky. V prípade zosivených bielych záclon môžete použiť aj bielidlá, všetko však s mierou.

TIP
Záclony žehliť netreba. Stačí ich vyvesiť na tyč alebo garnižu ešte vlhké, takže sa vystrú pod vlastnou váhou. Počas sušenia nezabudnite miestnosť dobre vetrať.

Textilné doplnky síce dotvárajú celkový dojem obývacej izby, no prvoradá by mala byť aj hygienická čistota priestoru. To platí nielen v obývačke, ale v každej miestnosti našich domovov. Dajte si záležať na údržbe a starostlivosti – vaše zdravie sa vám poďakuje.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.