reNOVÉ – Prerábame obývačku

Malá obývačka verzus veľká obývačka

Chystáte sa meniť dispozičné riešenie obývacej izby alebo len uvažujete nad jej kozmetickými úpravami? Nové zariadenie obývačky nemusí znamenať búranie priečok. Či už rozmýšľate, ako zariadiť obývačku v byte, alebo v priestrannom interiéri, vedzte, že aj malé zmeny môžu priniesť veľký efekt!

Doplnky a dekorácie ako sólisti aj tímoví hráči

Detaily tvoria celok. Preto, ak sa pýtate, ako zariadiť obývačku bez nutnosti komplexnej rekonštrukcie či kompletnej výmeny zariadenia, odpoveď nebude prekvapivá – doplnky, dekorácie a bytový textil. Ich vhodný výber zadefinuje celkový ráz interiéru, jeho atmosféru, a tým ovplyvní to, ako sa v nej budete cítiť vy i vaši hostia.

Smelo do toho! Aj v modernom interiéri majú stále svoje miesto záclony (bez vzoru, z hladkého materiálu), koberčeky (ktoré môžu zároveň tvoriť hranice spomínaných zón), deky, ktoré už dávno neplnia len úlohu funkčnosti, ale poskladané do želaného tvaru (zvyčajne obdĺžnik) sú štýlovým doplnkom.

Dekoračné vankúšiky sú samostatnou kategóriou. Sú si toho vedomí nielen interiéroví dizajnéri, ale i výrobcovia sedačiek, ktorí vankúše čoraz viac zakomponúvajú do svojho portfólia. Kreujte to vaše „obývačkové“ a nezabudnite mu dopriať nástenné obrazy (dajte šancu napríklad abstraktnému umeniu) a izbové rastliny. Čo poviete na fikus lýrovitý, marantu rebernatú alebo aglaonému (Spotted Star)?

Ako zariadiť malú obývačku?

  • Farbysvetlé odtiene hrajú prím, no aby interiér nepôsobil „sterilným dojmom“, netreba sa báť mixovania materiálových štruktúr či povrchových úprav. Farebné zladenie tón v tóne doplnené napríklad o výraznejšiu kresbu dreva bude navyše pôsobiť útulnejším dojmom. Vysoký lesk a zrkadlové plochy si tu taktiež nájdu miesto, ale tentoraz pozor na striedmosť – dbajte na to, aby sa v nich odrážala tá časť obývačky, ktorá nie je zahltená nábytkom a množstvom predmetov, ako napríklad knižnica.
  • Podlaha – veľkoformátová dlažba môže byť dvojsečná zbraň. Na jednej strane dokáže priestor opticky zväčšiť (čím menej škár, tým jednoliatejšia plocha), no ak je pôdorys obývačky atypický alebo z neho vedie niekoľko vchodov do iných miestností, želaný efekt by sa nemusel dostaviť. Či už siahnete po jednofarebnej dlažbe, dlažbe v imitácii dreva alebo kameňa v decentnom vzore (napr. mramoru), alebo stavíte na laminátovú či vinylovú podlahu, pamätajte na to, že spôsob ukladania sa podpíše na vizuálnej veľkosti obývacej izby. Ak ju chcete „rozšíriť“ a podlaha má obdĺžnikový tvar, jej dlhšia časť by mala lícovať so stenou, ktorá má byť opticky väčšia.
  • Sedacia súprava – správne zvolené rozmery a tvar sedačky sú polovicou úspechu pre zariadenie obývačky v byte alebo malom dome. Rohové varianty sú nielen obľúbené, ale v tomto smere aj vítané. Odporúčame znásobiť ich funkčnosť a dopriať si model s úložným priestorom, prípadne s príležitostným lôžkom. Sofa na nožičkách robí interiér vzdušnejším, rovnako tak aj čalúnenie bez vzorov a kombinácií farieb. Ak potrebujete viac miesta na sedenie, skúste nahradiť kreslo štýlovou taburetkou. Absencia operadla taktiež pomôže zamedziť zahlteniu interiéru.

Nábytok – úložné priestory sú v obývačke nutnosťou, no pri ich výbere nezabúdajte na to, aby obývačka „dýchala“. O to sa postará komoda a TV skrinka na nožičkách, na kovovej konštrukcii alebo zavesená na stene. Vo všeobecnosti je lepšie vyhnúť sa veľkým zostavám. Výnimkou je nábytok na mieru, ktorý napriek korpusu až k stropu paradoxne nevytvára z obývačky stiesnený priestor. Môže ním byť napríklad knižnica, tiež vysoké skrinky, ktoré z oboch strán lemujú dvere, ideálne v rovnakom dekore. Čo sa týka konferenčného stolíka, v menšom interiéri budú praktickou a zároveň dizajnovou záležitosťou modely, ktoré sa dajú navzájom do seba zasunúť a kedykoľvek tak zmeniť svoju veľkosť.

TIP
Je pravda, že jednoduchosť čistých línií je pri otázke, ako zariadiť obývačku v byte, jednoznačnou odpoveďou. K jej estetickosti však prispejete, ak hranaté tvary doplníte o „oblý protipól“ – okrúhle svietidlo, zrkadlo nad sedačkou, konferenčný stolík a pod.

Osvetleniecentrálne svietidlo nestačí. Ak stavíte na luster, prisadené stropné svietidlo alebo bodové svetlá v hlavnej úlohe, zamerajte sa aj na ďalšiu úroveň osvetlenia. Môže mať podobu zaujímavej stolovej lampy na komode alebo vysokej stojanovej lampy pri sedačke. S podsvietením nábytku buďte radšej zdržanliví a jeho intímnu atmosféru vytvorte lampášmi a voňavými sviečkami.

TIP
Ak zavesíte televízor na stenu, okrem vzdušnosti v interiéri získate i ďalšie miesto na doplnky a dekorácie v jeho okolí. Snažte sa však vyvarovať toho, aby ste z neho urobili dominantu miestnosti (umením, nevšedným nábytkom a pod.).

Ako zariadiť veľkú obývačku?

  • Farby – svetlé, pastelové, sýte aj tmavé – byť odvážnejší je povolené. Aby ste sa vyhli prekombinovaniu, mixujte maximálne 3 farby (akcenty v podobe ich príbuzných odtieňov majú zelenú). Podlaha môže byť pokojne elegantná tmavá, steny „drsnejšie“, napríklad z pohľadového betónu, kameňového obkladu, veľkoformátovej dýhy či dekoratívnej omietky. Pamätajte na to, že materiály by mali byť v súlade. Aj harmónia kontrastov sa počíta – čo je drsné, treba zjemniť, čo farebne temné, to zosvetliť (nábytkom, bytovými doplnkami, izbovými rastlinami a pod.).
  • Sedacia súprava – prečo ju nevysunúť do priestoru? Nebojte sa z nej vytvoriť ťažiskový bod v centre miestnosti. Snažte sa ju orientovať tak, aby ste pri sedení neboli otočení chrbtom ku vchodu do obývačky. Veľký priestor znesie veľkú sedačku, ale staviť na jednotlivé kúsky nábytku na sedenie môže byť z dizajnového hľadiska rozhodujúce. Uvidíte, že výsledok pozostávajúci z dvoch viacmiestnych pohoviek doplnených o vizuálne odlišné kreslá si zamilujete. Samostatný odpočinkový kútik tentoraz nemusí patriť len kreslu, ale i leňoške alebo štýlovému divánu.
  • Nábytok – ak je obývacia izba veľká, neznamená to, že jej steny je potrebné obsadiť úložnými priestormi. Áno, komoda či skrinka pod televízor môžu byť väčšie, miesto sa nájde aj pre ďalšiu skrytú odkladaciu plochu. Tu si však môžete dovoliť viac! Viac v zmysle dizajnových regálov a vitrín. Umožnite im, nech svojím vzhľadom na prvý pohľad zaujmú, napríklad atypickým riešením, neobyčajným kombinovaním materiálov a pod. (ak si nemôžete dopriať ikonické kúsky z dielne dizajnérov, no pri zariaďovaní vám nechýba odvaha, s pomocou rôznych tutoriálov si vlastnoručne vytvoríte jedinečný kúsok nábytku).
  • Osvetlenie – centrálne osvetlenie nad konferenčným stolíkom nech vyniká, či už rozmermi, alebo samotným štýlom. Priestranná obývacia izba si však pýta oveľa viac svietidiel. Viaczónové osvetlenie by ste nemali podceniť. Interiér vďaka nemu môže prejsť výraznou zmenou, a to bez závažnejších zásahov v rámci zariadenia. Pokojne dajte dve originálne stolové lampy na konzolový stolík spoza sedacej súpravy a medzi ne umiestnite rozmanité doplnky v rovnakom štýlovom prevedení. Výsledok zaručený!

TIP
Nielen osvetlenie, ale aj samotné rozmiestnenie nábytku by malo mať „zónový charakter“, optické rozdelenie interiéru. Obzvlášť, ak rozmýšľate nad tým, ako zariadiť obývačku spojenú s kuchyňou. Vytvorte „nábytkové kôpky“ (spoločenská časť, časť pre odpočinok/kútik na čítanie/prispôsobené sedenie v okne, mini pracovňa, časť pre stolovanie a prípravu jedál s ostrovčekom) tak, aby korešpondovali vizuálne a funkčne na seba nadväzovali.

Tip na záver:
Dajte si vytvoriť návrh interiéru. Zmeny by ste si totiž mali premyslieť do poslednej bodky, čo zahŕňa viac ako zladenie nového zariadenia. Harmonogram prác, inštalácií, množstvo procesov a činností, vyvarovanie sa možných chýb, dodržanie stanoveného rozpočtu – ide o investíciu, ktorá vám prinesie vysnívanú obývačku a pomôže ušetriť peniaze.

Každá miestnosť interiéru vyžaduje osobitnú pozornosť. Či sa chystáte na renováciu spálne, obývačky, kuchyne, alebo kúpeľne, každá dobrá rada vám môže padnúť vhod.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.