Posteľné obliečky: V hlavnej úlohe damask

Elegancia v spojení s pohodlím

Zrejme poznáte ten skvelý pocit, keď sa zaodiete do oblečenia z kvalitného a na dotyk príjemného materiálu. Znásobí sa o to viac, keď to, čo máte na sebe, je navyše i krásne. Takýto zmyslový zážitok si môžete dopriať dennodenne. Damaskové obliečky vám totiž pomôžu zariadiť spálňu, ktorá bude elegantne šarmantná a v ktorej si skutočne oddýchnete. Damask vnesie do vášho interiéru komfort i luxus.

Prepychová látka, bohatá minulosť

Revolúciu vo výrobe damasku (a dekoratívnych tkanín vo všeobecnosti) spôsobil vynález žakárového tkáčskeho stroja v roku 1804. Pomenovanie získal po lyonskom tkáčovi Josephovi Marie Jacquardovi, ktorý ho zostrojil. Išlo o veľký prelom v textilnom priemysle, pretože tento stroj umožňoval tkať i plastické a komplikovanejšie vzory.

Pôvod damaskovej látky však má oveľa staršie datovanie a pravdepodobne siaha do Číny a obdobia pred naším letopočtom. K jeho rozkvetu v Európe došlo v 12. storočí, keď sa sem dostal cez Sýriu, po ktorej hlavnom meste dostal aj názov. Luxusné textílie totiž tvorili jednu z komodít, s ktorou sa obchodovalo z východu do Stredomoria cez Hodvábnu cestu. A Damask sa vyrábal najmä z hodvábnych, vlnených alebo ľanových priadzí, až postupne sa jeho výroba rozšírila o syntetické vlákna a mercerovanú bavlnu, ktorá sa stala preferovaným materiálom.

Vedeli ste, že?
Merceráciou bavlny látka získa hodvábny lesk a na dotyk príjemnú hebkosť. Vyniká pevnosťou a nestráca svoju prirodzenú priedušnosť. Farby tkaniny sú dokonca jasnejšie a na farebnosti nestrácajú ani po mnohých praniach. Tento postup má však aj svoje nevýhody – mercerácia je vhodná len pre niektoré druhy bavlny, pretože materiál v procese výroby môže stratiť až štvrtinu dĺžky vlákna. Aj tento fakt sa zrejme odzrkadľuje na vyššej cene textílie. Na výrobu damaskových obliečok je vhodná napr. 100 % egyptská česaná bavlna.

Čo robí damask jedinečným?

  • Dizajn

Je totiž „jednoduchý“, ale zároveň luxusný. Môže za to špeciálna technika tkania, pri ktorej aj jednofarebná tkanina hrá viacerými odtieňmi. Plochy vzoru na látke sú na okrajoch hrubo odstupňované a kontrastujú s hladkým podkladom (svetlejšie alebo tmavšie). Kontrast vzniká tak, že sa strieda osnovná a niťová väzba.

Obliečky Exclusive Tencel Plus s motívom pierok

Samotná tkanina je tak kombináciou dvoch techník tkania, čo znamená, že vzor nie je na látke vytlačený, ale tvorí priamo jej súčasť – špeciálnou technikou výroby je vpletený do látky, čím sa dosiahne vizuálna odlišnosť tvarov, obrazcov či ornamentov na materiáli, a to bez použitia ďalších farebných nití.

  • Vlastnosti

Ak si ľahnete do damaskových obliečok, počítajte s tým, že tie z iného materiálu možno odsuniete na druhú koľaj. Je to z dôvodu, že kvalitný damask preberá všetky pozitíva bavlny a vďaka jej špeciálnej úprave pri výrobe priberá ďalšie plusové vlastnosti. Pýšiť sa tak môže skvelou termoreguláciou, priedušnosťou, nasiakavosťou, odolnosťou, farebnou stálosťou, jednoduchou údržbou a skutočne dlhou životnosťou. Najviac si však zamilujete to, aký príjemný je na dotyk.

Čo zahŕňa starostlivosť?

Damask sa v mnohých domácnostiach dedí z generácie na generáciu, či už ide o posteľné obliečky, dekoračné vankúše do obývačky, obrusy, či prestieranie (v minulosti predstavoval základ svadobnej výbavy). Aby však materiál nestratil na atraktívnosti a funkčnosti, je potrebné používať prostriedky na jemnú bielizeň a rovnako i šetrnejší program prania. Pranie je ideálne pri teplote 40 – 60 °C, v závislosti od výrobcu, respektíve materiálového zloženia obliečok. Chybu neurobíte, ak ich budete prať naruby a so zapnutými gombíkmi alebo zipsom.

Damaskové textílie je možné vložiť aj do sušičky, taktiež pri nastavení šetrného programu. V každom prípade ale platí, že je potrebné rešpektovať pracie symboly na štítku výrobku. Čo sa žehlenia týka, damask znesie približne 150 °C, no väčšina kvalitných damaskových obliečok disponuje nežehlivou úpravou. Vďaka nej stačí posteľnú bielizeň pri skladaní iba vyhladiť rukami.

Spálňa ako z katalógu

Neodolateľný hodvábny lesk a nadčasový elegantný vzhľad damaskovej posteľnej bielizne sa podpíšu na pôsobivom dizajne spálne, a to bez ohľadu na to, aký štýl zariadenia preferujete. Damask je prispôsobiteľný. Mohlo by sa zdať, že vďaka tejto „štýlovej tolerantnosti“ bude ochudobnený o pestrosť čo do výberu farieb a vzorov, ale opak je pravdou. S obliečkami z damasku ľahko dosiahnete harmonický a oku lahodiaci priestor. Tohto materiálu sa nebudete chcieť vzdať i preto, že sa do veľkej miery dokáže odraziť na kvalite vášho spánku.

Tak čo, milí čitatelia, necháte sa zlákať kvalitou a eleganciou damaskových obliečok? Ak ich už vo svojej spálni máte, podeľte sa s nami o vaše dojmy.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.