Doplnky, bez ktorých sa nezaobíde žiadna spálňa

Ako na dekorovanie odpočinkovej miestnosti?

Spálňa je miestnosťou mnohých tvárí. Niektorí ju využívajú len na oddych, iní v nej majú aj písací stôl a užívajú si kombináciu relaxu a práce. Nehľadiac na to, do ktorej skupiny patríte, dôležité je, aby izba pôsobila príjemne a vyžarovala z nej domáca atmosféra. O to sa okrem základného nábytku postarajú aj doplnky v modernom prevedení. Aké kúsky by vám nemali chýbať?

Komfort na prvom mieste

Aj napriek tomu, že spálňa sa často využíva na viacero spôsobov, jej hlavnou funkciou je poskytnúť vám miesto, kde si oddýchnete a naberiete novú energiu. Práve preto sa zamerajte na doplnky podporujúce komfort, pohodlie a mäkkosť.

Vankúše vyberajte v rovnakých farbách ako iné zariadenie. Prípadne zvoľte klasické biele modely, ktoré následne oblečiete do pekných obliečok.

Okrem hlavných vankúšov a paplónov zvoľte aj menšie dekoračné vankúšiky s rôznymi ozdobami. Posteli počas dňa dodajú moderný vzhľad a pomôžu jej zladiť sa s okolím.

Snovú atmosféru podporia aj deky a plédy, ktoré môžete umiestniť na posteľ, kreslo, leňošku, taburetku alebo iné sedenie nachádzajúce sa v spálni.

TIP
Textil v spálni môže mať mnoho podôb. Pri jeho nákupe nemusíte zostať len pri vankúšoch, plédoch a dekách. Pokojne si zaobstarajte aj masívne závesy, ktoré sa postarajú o tmu v miestnosti, a vzdušné záclony. Skvelým riešením sú tiež kusové mäkké koberce s vysokým vlasom, vďaka ktorým sa po prebudení nepostavíte hneď na studenú zem.

Osobné maličkosti, ktoré potešia

Túžite v spálni vytvoriť atmosféru, z ktorej bude vyžarovať pravé teplo domova? V tom prípade nezabudnite na osobné maličkosti spojené s vtipným zážitkom alebo s blízkymi osobami. Túto funkciu môže prebrať fotografia zarámovaná v menšom fotorámiku alebo veľkom ráme určenom na zavesenie. Výborne vyzerá aj koláž fotografií.

Iným riešením sú predmety, ktoré vám niekto daroval, prípadne vyrobil a majú pre vás nevyčísliteľnú hodnotu. Presne takéto dekorácie dokážu zo strohej a sterilnej miestnosti vytvoriť izbu s osobnosťou a špecifickým štýlom.

Praktické kúsky s funkciou

Niektoré doplnky slúžia len na skrášlenie interiéru, iné prinesú aj zopár praktických funkcií, ktoré sa vám určite zídu. Do tejto kategórie sa radí napríklad osvetlenie, ktoré výborne doplní interiér, no pritom počas večera a noci poskytne potrebné svetlo. Stojace lampy vedia efektívne vyplniť prázdny roh miestnosti. Stolové zas dekorujú príručný alebo nočný stolík.

Okraj postele, prázdnu stenu pod oknom alebo inú časť, kde vám zostal priestor, môžete ozvláštniť zaujímavými úložnými boxmi alebo masívnou truhlicou. Do tej uložte staršie oblečenie, knihy či sezónne dekorácie. V miestnosti pôsobia boxy a truhlice ako doplnok, no pritom poskytujú dôležitý úložný priestor a starajú sa o poriadok.

Do zoznamu praktických dekorácií si zapíšte takisto zrkadlo. To by v spálni nemalo chýbať. Ak naň nemáte miesto, zaveste ho na stenu alebo na dvere šatníkovej skrine. Veľké zrkadlá dokážu opticky zväčšiť priestor, vďaka čomu sú nevyhnutným pomocníkom v menších bytoch.

TIP
V rámci osvetlenia vyberte do spálne skôr teplý tón svetla, ktorý vytvára útulnú a intímnu atmosféru. Nie je príliš ostrý, a preto sa pri ňom dobre oddychuje. Ak by ste ale chceli v spálni čítať, písať alebo pracovať, zaobstarajte si aj doplnkové lampy s chladným a ostrejším svetlom.

Rastliny prinášajúce život

Spálňa sa môže zmeniť na nepoznanie, keď si do nej prinesiete kyticu kvetov alebo celozelenú rastlinu v črepníku. V súčasnosti nájdete viacero druhov, ktoré nevyžadujú náročnú starostlivosť. Jediné, čo od vás budú potrebovať, je pravidelné polievanie.

Ku kvetu alebo rastline si nezabudnite zaobstarať pekný kvetináč, vázu alebo akúkoľvek nádobu, v ktorej sa váš nový prírastok bude nachádzať. Aj tá priamo ovplyvní výzor interiéru.

Nadčasové nástenné dekorácie

Prázdne a strohé steny už dávno nie sú trendy. A to dokonca ani v minimalizme. Zaplňte ich obrazmi, fotografiami, nálepkami alebo kovovými nástennými dekoráciami v 3D prevedení. Možností je viac ako dosť.

Do kurzu sa posledné roky vracajú aj tapety. Keď po nich siahnete, dekorujte nimi len jednu, maximálne dve steny. Ako sa hovorí, menej je viac – a pri tapetách to platí dvojnásobne.

Špeciálne by ste si mali dávať pozor na tmavé farby, geometrické tvary a rôzne potlače, pretože priestor dokážu opticky zmenšiť a vytvoriť ťaživú atmosféru. Ak ich v miestnosti chcete, vyvážte ich bielymi stenami a jednofarebnými dekoráciami.

Prečo sú dekorácie do spálne tak dôležité?

Dekorácie do spálne spĺňajú niekoľko dôležitých funkcií, kvôli ktorým by vám nemali chýbať:

  • Dodávajú spálni osobnosť a vytvárajú miesto, kde sa budete vždy cítiť príjemne.
  • Štýlové doplnky bojujú proti sterilnosti a chladu, ktorý je v prípade prázdnej miestnosti s jednou posteľou a nábytkom pomerne častým javom.
  • Dekoráciami môžete spálňu priviesť do dokonalosti a zariadiť ju presne podľa svojich predstáv.

Nie je nevyhnutné riadiť sa tým, čo určujú trendy, ale nechať pracovať i vlastnú predstavivosť a pocit, ktorý vo vás miestnosť vyvoláva. Aby bola príjemným prostredím pre odpočinok, vyberte si unikátne, pohodlné a nadčasové doplnky a užívajte si oddych vo vysnívanej spálni.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.