Trendy v interiérovom dizajne pre rok 2022

Inšpirácie pre váš domov

Zaujíma vás, aké budú interiérové trendy tohto roku? V spolupráci s interiérovou dizajnérkou Máriou Minárikovou sme sa pozreli, ako zariadiť domov podľa najnovších odporúčaní pre nadchádzajúcu sezónu. Zameriame sa predovšetkým na doplnky, farby, textílie a materiály. Poďte sa s nami inšpirovať a objaviť štýl pre každého interiérového nadšenca.

FARBA ROKA 2022 PRE ODVÁŽNYCH

Very Peri – tak znie pomenovanie farby tohto roka podľa Inštitútu Pantone, ktorý už 23 rokov vyberá farbu roka. Áno, zrak vás neklame, je to modro-fialová. Ide o najpozitívnejší odtieň modrej a má podnecovať tvorivého ducha, vynaliezavosť a kreativitu. I keď vyzerá odvážne, nemusíte sa jeho kombinovania báť. V jemnom akcente vie interiér výborne osviežiť, a ak ho správne zladíte s farbami, s ktorými sa dopĺňa, teda žltou, mentolovo-zelenou či sivou, bude pôsobiť veľmi štýlovo.

HLAVNE PRÍJEMNE A V SÚLADE S PRÍRODOU

Predošlý rok sme väčšinu času trávili v našich domácnostiach. O to viac sa sústreďujeme na spríjemňovanie domácej atmosféry, aby sme sa cítili pohodlne, príjemne a v bezpečí.

Ako to však urobiť, aby sme zároveň docielili nadčasové bývanie? Pre tento účel sú najlepšie zemité odtiene v prírodných farbách. Hnedá, béžová, sivá – všetky tieto farby sú relaxačné a upokojujúce. Veľkým trendom je ladiť ich monochromaticky – teda tón v tóne. Spojte ich s pohodlnými prírodnými materiálmi, akými sú vlna, bambus, ľan či bavlna, a urobíte niečo pre seba i pre prírodu. Ideálne sú do miestností určených na oddych – obývačky, spálne či kúpeľne.

TIP
Ak vás tento štýl zariaďovania zaujíma, máme pre vás jedno trendové slovo – JAPANDI. Je to štýl kombinujúci japonský minimalizmus s u nás obľúbeným škandinávskym bývaním. Predstavuje upokojujúce bývanie v súlade s prírodou, často v priamom kontakte s ňou.

Aj obľúbený trend „urban jungle“, alebo teda mestská džungľa, pokračuje ďalej. Návrat k prírode nielen v materiáloch, ale aj vzoroch je trendom už tretím rokom. Prostredníctvom florálneho vzoru, stien s prírodnou tematikou alebo fyzickým vnášaním rastlín môžeme kúsok prírody ľahko zakomponovať do každého domova. Rastliny spolu s prírodnými farbami skvelo oživia každý štýl interiéru.

TIP
Pokiaľ máte neutrálne zariadený interiér, nemusíte sa obmedzovať iba na textil do spálne, ale pokojne môžete vymeniť aj väčšie kusy textílií v iných častiach domácnosti, ako napríklad závesy či obrus na stole.

PASTELOVÉ A JEMNÉ FAREBNÉ KOMBINÁCIE

Máme dobrú správu aj pre milovníkov farieb. Nie všetky trendy sa prikláňajú k čisto prírodnému štýlu, čo sa farebnosti týka. V hre sú aj hravé pastelové farby, ktoré nemusia byť nevyhnutnosťou len pre veselé jarné a letné obdobie, ale i počas celého roka. Sú predstaviteľmi nových začiatkov, kedy chceme do domovov okrem bezpečia a pokoja začleniť aj jas a dobrú náladu. Pastelové farby sa výborne hodia k oblejším typom nábytkov, ktoré sú horúcim trendom prichádzajúceho roka.

Vedeli ste, že?
Hitom nadchádzajúcej sezóny je farba „Olive Sprig“ od výrobcu Dulux. Je to pastelová farba, ktorá skvelo zapadne do interiéru i exteriéru. Pôsobí upokojujúco, v mozgu signalizuje bezpečie a v spoločnej kombinácii s ružovou má predstavovať opätovný rast v postpandemickom svete.

DIGITÁLNA TLAČ

Aj tento trend nadväzuje na ten minuloročný. Prehlbuje sa silnejšie definovanie interiéru v doplnkoch, a to pomocou textílií s vytlačenými ženskými postavami, ľudskými siluetami, textami, obrysmi predmetov či umeleckými dielami. Pomocou nich viete presne odprezentovať svoj štýl, k akým umeleckým smerom či záľubám inklinujete, a dodať tak interiéru špecifický a nezameniteľný charakter, ktorý bude presne vystihovať vašu osobnosť.

TIP
Perfektnú kombináciu potlačených doplnkov docielite aranžovaním s retro kúskami, ktoré sú stále viac v obľube a predstavujú jednu z udržateľných ciest pre moderné bývanie.

ZÚTULNIŤ? VRHNITE SA NA TMAVÚ!

V kurze sú stále viac tmavšie, ale o to útulnejšie interiéry. Inšpirované sú predovšetkým škandinávskym štýlom, ktorý obracia menej denného svetla vo svoj prospech. Základom je, že pomocou tmavých, mäkkých textílií z prírodných materiálov, svetelnej hry a kombinovania vzorov vieme vytvoriť útulný, hrejivý a na pohľad mäkký interiér plný atmosféry, z ktorej sa nám nebude chcieť odísť.

TIP
Malý priestor sa aranžovaním do tmavých farieb môže vizuálne zmenšiť. Správnou kombináciou a umiestnením vzorov a farieb sa však tento mýtus dá vyvrátiť. Priestor by mal byť dostatočne osvetlený, či už priamo, alebo umelo, a za účelom jeho zväčšenia je dobré dbať na minimalistickejšie zariadenie a jednoduchšie dekorovanie. Tu jednoznačne platí „menej je viac“, staviť môžete aj na jeden tmavý akcent.

VÁŠ DOMOV – VAŠE ÚTOČISKO

Pre posledné roky je charakteristické, že v našich domovoch trávime omnoho viac času ako kedykoľvek predtým. Okrem štandardného využívania sa do nich presunula častokrát aj práca z domu či škola, a my hľadáme v spoločných interiéroch miesta, kde si nájdeme chvíľku času len pre seba.

Najčastejšie vyhľadávaný pocit pohodlia a bezpečia v ňom nám dodávajú mäkké deky, hebké plédy, vankúše a iné textílie. Veľkým hitom je návrat k prírodným materiálom, ako sú bavlna, ľan, satén či vlna. Skúste si aj vy také miesto doma vytvoriť – podľa seba a svojich predstáv.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.