Izbové rastliny vhodné do spálne

Viete, ktoré „izbovky“ vybrať pre zdravý a pokojný spánok?

Kedysi panoval názor, že izbové rastliny do spálne nepatria, pretože nás môžu obrať o kyslík. Pokiaľ si však z miestnosti, v ktorej spíte, neurobíte doslova džungľu a vyberiete vhodné rastliny, vaše obavy sú zbytočné. Ktoré kvety do spálne vám pomôžu vyčistiť a zvlhčiť vzduch a prispejú k lepšiemu spánku?  

Bio čistenie: Rastliny v spálni  

V čase, keď sa do prírody utiekame čoraz častejšie a radi si ju nosíme aj domov, je na mieste pripomenúť si, že rastliny neslúžia v našich príbytkoch len ako dekorácia. Okrem toho, že zo vzduchu denne filtrujú škodlivé látky a do ovzdušia opäť vypúšťajú kyslík, vzduch aj zvlhčujú.  

To sa zíde najmä vo vykurovaných či, naopak, klimatizovaných priestoroch. Izbové rastliny však v sebe skrývajú omnoho viac pozitívnych vlastností. Ak viete, ktorú vybrať, môžu vám pomôcť zvýšiť produktivitu, zmierniť stres, upokojiť sa, zlepšiť celkové zdravie, priniesť šťastie či doslova oživiť priestor

Vedeli ste, že? 
Sušené kvety do spálne nepatria. Podľa feng šuej sú symbolom stagnujúcej energie, ktorú vo svojom okolí určite nechcete mať. Dokonca sa vám vďaka nim môže ťažšie fungovať v prítomnom okamihu, pretože vás môžu neustále vracať do minulosti. Naopak, živé kvety alebo izbové rastliny môžu do vašej oázy pokoja priniesť pozitívnu energiu a zlepšiť aj váš partnerský vzťah, pretože symbolizujú život. 

Do spálne sa hodia druhy, ktoré zo vzduchu odstránia škodlivé látky vyskytujúce sa napríklad v nábytku, lepidle, čistiacich prostriedkoch či cigaretovom dyme. Zmiernia aj vplyv elektromagnetického žiarenia, zvlhčia vzduch a prispejú k pokojnejšiemu a zdravšiemu spánku. Ktoré to sú? 

Izbové rastliny vhodné do spálne

Svokrin jazyk (Sansevieria trifasciata)

Ak by ste si mali vybrať čo i len jednu rastlinu, mal by to byť svokrin jazyk. Zo vzduchu odstraňuje benzén, toluén, xylén, formaldehyd či trichlóretylén. Navyše, ide o nenáročnú rastlinu, ktorá prežije v akýchkoľvek podmienkach. Darí sa jej na svetlom mieste i v tieni a polievať ju stačí raz za dva týždne. Ideálna rastlina aj pre pestovateľov začiatočníkov či workoholikov.

Lopatkovec kvetnatý (Spathiphyllum)

Ďalšou nenáročnou rastlinou, ktorá dokáže zo vzduchu odstrániť prchavé organické zlúčeniny (napr. rozpúšťadlá), ale aj plesne, je lopatkovec. Vďaka svojim vlastnostiam sa hodí do domácnosti alergikov a astmatikov, ktorým pomáha zmierniť príznaky. Lopatkovec obľubuje filtrované svetlo alebo polotieň a miernu vlhkosť. Za starostlivosť sa vám odvďačí krásnymi bielymi kvetmi. 

Brečtan popínavý (Hedera helix)

Aj keď nejde o typickú izbovú rastlinu, je skvelou voľbou na čistenie vzduchu. Dokáže filtrovať formaldehyd či xylén, ktoré sa nachádzajú napríklad v čistiacich prostriedkoch alebo farbách, ale aj pleseň, prach a dym. Je mu lepšie na slnku, no prežije aj v tieni. Pozor však na preliatie – v takom prípade hrozí zožltnutie a opadanie listov. 

TIP
Ak obľubujete boho štýl, niektoré rastliny si môžete zavesiť aj do vlastnoručne vyrobeného makramé držiaka. Práve brečtan je na to ako stvorený.

Levanduľa (Lavandula)

Aj keď sa jej darí viac vonku, pri správnej starostlivosti vám skrášli a prevonia aj príbytok. Potrebuje k tomu dostatok svetla a nízku vlhkosť. Keď jej kvety zvädnú, nechajte ju prezimovať vonku a zoberte dnu, keď opäť zakvitne. Ak sa jej u vás zapáči, pomôže vám uvoľniť sa, zmierniť stres a prinesie pokojný spánok. 

Palma areková (Dypsis lutescens)

Palma vám domov prinesie závan exotiky. Dorastá až do výšky dvoch metrov, no ak nemáte také priestorové možnosti, pestujte ju v menšom kvetináči – obmedzíte jej rast. Uprednostňuje filtrované svetlo, v lete je potrebné ju často polievať a vhodné je tiež postrekovanie listov. Na revanš vám zvlhčí vzduch, odstráni z neho škodlivé látky a navyše je jednou z rastlín, ktorá vylučuje kyslík v noci

Dracéna voňavá (Dracaena fragrans)

Prívlastok voňavá získala vďaka aróme kvetov. Nemusíte sa však obávať, že sa spálňou bude tiahnuť prenikavá vôňa. Naopak, je veľmi príjemná, no vychutnať si ju môžete skôr sporadicky – rastlina kvitne až vo svojej zrelosti, t. j. po 5 rokoch, a aj to len 1- až 3-krát za rok (pri krížených interiérových druhoch sa šanca kvitnutia ešte znižuje). 

Dracéna patrí k výborným čističom vzduchu. Plusom je, že podobne ako iné jej kultivary uvoľňuje do vzduchu vlhkosť. Keďže rastie najmä do výšky, na priestor je nenáročná a hodí sa aj do menších spální – najmä ak túžite mať kvety nielen na komode, ale aj na zemi ako „doplnkovú dominantu“. Môžete ju umiestniť aj do polotieňa, no nezabudnite na rosenie, ktoré si tento druh rastliny vyžaduje. 

TIP 
Palma areková či dracéna voňavá môžu dorastať aj do väčších rozmerov, avšak predovšetkým do výšky. Podobné vlastnosti má napríklad monstera skvelá (Monstera deliciosa), no s ňou počítajte v prípade, že máte naozaj priestrannú spálňu. Do výšky sa tiahne aj figovník malolistý (Ficus benjamina), no viac ho odporúčame tým poriadkumilovnejším – na jeho početné malé listy si rád sadá prach. 

Aloa pravá (Aloe vera)

Ďalšou rastlinou, ktorá v noci vyrába kyslík, je aloa. Spolu so svokriným jazykom či lopatkovcom sa ocitla vo výbere najlepších rastlín na čistenie vzduchu, ktorý vytvorila NASA. Starostlivosť o ňu je jednoduchá – stačí jej slnko (v lete však nie priame) a málo vody – bez polievania vydrží aj tri týždne. Okrem čistenia vzduchu poskytne tiež prvú pomoc. Šťava z jej listov totiž pomáha pri popáleninách alebo škrabancoch. 

Saracénia (Sarracenia)

Síce z iného dôvodu ako tie predchádzajúce, no medzi „izbovky“ vhodné do spálne môžeme zaradiť aj saracéniu. Ide o mäsožravú rastlinu, ktorá sa najmä počas letných nocí postará o váš nerušený spánok, keďže odpudzuje komáre a iný dotieravý hmyz. Saracénia obľubuje priame slnko a vysokú vlhkosť. Ideálne je polievať ju dažďovou alebo destilovanou vodou a chrániť pred prievanom

Prečo mať rastliny v spálni? 

Väčšina z nich vyžaduje len minimum starostlivosti, napriek tomu vám dokážu robiť radosť a odmeniť vás čistením vzduchu v spálni, ako aj jeho zvlhčením. Aké sú ich ďalšie plusy? 

Benefity izbových rastlín v interiéri:

  • zvýšenie produktivity, 
  • zmiernenie stresu, 
  • upokojenie organizmu, 
  • celkové zlepšenie zdravia, 
  • oživenie priestoru, 
  • privodenie pozitívnych emócií a šťastia. 

Tip na záver: 
Máte v spálni rastliny, no napriek tomu by ste privítali ešte viac spojenia s prírodou? Oživte si izbu dekoračnými vankúšmi, prikrývkami či obliečkami s florálnym motívom. Príjemné prostredie vám pomôžu vytvoriť obliečky s „odtlačkami listov“ (obľúbeným vzorom je napríklad monstera), lúčnymi kvetmi či klasickými ružami rôznych farieb. Decentnosť sa nosí, pred rozmernou 3D potlačou preto uprednostnite menšie vzory.  

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.