Skladovanie a životnosť paplónov, vankúšov a matracových chráničov

Správny výber a starostlivosť

Na dotyk hebké materiály, vankúš poskytujúci správnu oporu chrbtice, nadýchaný paplón, ktorý zaručí ideálne tepelnoizolačné vlastnosti, chránič matraca v podobe pomocnej ruky udržiavajúcej hygienicky čisté lôžko – lákavá predstava spania ako v bavlnke. Kedy a ako sa stane skutočnosťou?

Posteľná bielizeň a periny sú neustále vystavované vlhkému prostrediu. Či si to pripúšťame, alebo nie, v noci dokážeme vypotiť až liter tekutiny. Hoci je tento údaj individuálnou záležitosťou, výsledok je jasný – vlhkosť rovná sa raj pre roztoče. Príjemná správa to nie je, najmä ak si uvedomíme, že ten istý vankúš a paplón nám bude robiť spoločnosť aj ďalšiu noc.

Ako a kde posteľoviny skladovať?

Z hľadiska krátkodobého uskladnenia paplónov a vankúšov nie je potrebné robiť veľké rozdiely medzi jednotlivými materiálmi, z ktorých sú vyrobené. Krátkodobým uskladnením sa myslí odloženie perín do úložného priestoru postele alebo komody po tom, ako boli vyvetrané a zbavené vlhkosti. Pred dlhodobým uskladnením je ideálne periny aj oprať. Marianna Braun, obchodná manažérka spoločnosti Quiltex, zdôrazňuje potrebu ich dôkladného vysušenia. „Taktiež sa treba vyhnúť vlhkým priestorom, aby nedošlo k zatuchnutiu a splesniveniu,“ dodáva.

TIP
Na vetranie sú najvhodnejšie zimné rána, kedy je vzdušná vlhkosť nízka. Naopak, v lete ranné vystavenie vzduchu vynechajte a vymeňte ho za obedňajšie vetranie. Dôležité je vyhnúť sa priamemu slnečnému žiareniu.

Typické perináky už dávno nie sú nevyhnutnou súčasťou zariadenia interiéru. Ich praktickosť je nahraditeľná a ich absencia v spálni po dizajnovej stránke vítaná. Úlohu uskladnenia preberajú najmä šatníkové skrine, ktoré si dokážu šikovne poradiť s ušetrením miesta aj pri viacerých paplónoch a vankúšoch. Možností, kde vankúše, ale aj prikrývky uskladniť, je však omnoho viac.

Túto funkciu dokážu splniť rôzne skrinky, zásuvky, regály, vitríny či taburetky s úložným priestorom. Pri otvorených a sklenených odkladacích priestoroch môžu aj pekne uložené vankúše alebo zrolované paplóny vytvoriť efektnú dekoráciu. Ak si potrpíte na dizajn, poslúžia prútené koše, plastové boxy alebo drevené truhlice, napríklad cédrové, ktoré okrem príjemnej vône odvádzajú vlhkosť. A keď už naozaj nebudete vedieť, „kam z konopí“, praktickým pomocníkom sú kartónové krabice alebo vrecia na odpadky. Samozrejme, dobre ukryté pred zrakmi návštev.

Ideálnym scenárom je však podľa Marianny Braun zabaliť posteľoviny do PP vriec, prípadne aj vákuovať, a skladovať voľne v skriniach, špeciálnych úložných boxoch alebo v úložných priestoroch postele, aby sa do nich nedostal prach.

Kedy, po akom čase a prečo obmieňať vankúše a paplóny

Ak sa nadmerne potíte, bývate často chorí, trpíte alergiami, máte akné alebo kožné problémy, výmenu paplóna, ale predovšetkým vankúša, by ste si mali obzvlášť ustriehnuť. Faktom je, že správna starostlivosť dokáže predĺžiť ich životnosť, avšak veľmi časté pranie môže mať vplyv na ich vlastnosti. Z hygienického a zdravotného hľadiska je preto dôležité nepodceňovať a nepredlžovať odporúčanú maximálnu dobu používania.

Tá je u vankúšov približne 5 rokov, v prípade spomínaných zdravotných ťažkostí sa výmena žiada aj skôr, ideálne po 3 rokoch. Paplón nie je na pravidelnosť výmeny taký náročný. Zadovážiť si nový je vhodné po cca 8 – 10 rokoch. Chránič matraca vám vydrží asi 5 rokov.

Nutnosť výmeny ovplyvňuje aj správne zaobchádzanie a údržba. Uvedené údaje majú orientačný charakter a v rámci nich je smerodajný i vek osoby, ktorá paplón, vankúš a/alebo chránič každodenne využíva. U detí a seniorov môže byť frekvencia rozdielna. Do istej miery na ňu môže vplývať to, či vaše lôžko zdieľajú domáci miláčikovia.

V porovnaní so zahraničím (predovšetkým so škandinávskymi štátmi a štátmi Severnej Ameriky) máme na Slovensku v obmieňaní matracov, paplónov, vankúšov a prikrývok stále čo doháňať. Aj keď, samozrejme, existujú výnimky, obyvatelia spomínaných krajín menia periny po pár rokoch automaticky, často i skôr, ako je odporúčané u nás.

TIP
Ak už nadišiel čas výmeny vašich posteľovín, no sú stále vo výbornom stave, nevyhadzujte ich. Radšej sa inšpirujte našimi tipmi a darujte im ďalšie, nemenej dôležité využitie.

Predĺženie životnosti máte vo svojich rukách

Efektívna dezinfekcia je v boji proti mikroorganizmom a plesniam kľúčová. Keďže ide o textílie, pranie je nutnosťou, správny postup prania a používanie vhodných čistiacich prostriedkov nevyhnutnosťou. Bez ohľadu na to, či sa chystáte oprané periny a posteľnú bielizeň uskladniť alebo opätovne použiť, symboly na etikete výrobku budú vašou navigáciou.

Rady a tipy pri praní:

  • Paplóny perte po 2 až 3 rokoch, vankúše po pol roku až roku – častejšie pranie by mohlo oslabiť vlákna textílie, a tým i trvácnosť materiálu.
  • Chrániče matraca je vzhľadom na svoju funkciu účinnej bariéry proti roztočom a preniknutiu tekutiny do matraca možné prať pravidelne, pokojne každý mesiac.
  • Odporúčaná teplota prania sa u matracových chráničov aj perín pohybuje v rozmedzí 60 – 95 °C, v závislosti od druhu materiálu. Perie a páperie perte na 40 °C, vankúše s výplňou z ovčej vlny v domácnosti neperte.
  • Vyhnite sa použitiu aviváže, ktorá by mohla ovplyvniť priedušnosť a nasiakavosť perín a chrániča matracov, ako aj prípravkom, ktoré obsahujú bielidlo s chlórom.
  • Pri vankúšoch a paplónoch použite ⅓ bežnej dávky prípravku na pranie. Pláchajte minimálne 5× a odstreďujte maximálne 30 sekúnd pri otáčkach do 500 za minútu.
  • Posteľné obliečky a plachty sa vo väčšine prípadov môžu prať do 60 °C. Platí to pre 100 % bavlnu, džersej s lycrou, froté aj kombináciu česanej bavlny, bambusu a lycry.
  • Na jemné tkaniny, akou je napríklad bavlnený satén, používajte špeciálne pracie prostriedky, ktoré prispejú k zachovaniu stálosti materiálu a k ochrane farebnej potlače.

TIP
Vyskúšajte tzv. mydlové orechy, ktoré sú nielen ekologickou alternatívou bežného pracieho prostriedku, ale postarajú sa o čistotu a sviežosť vďaka obsahu saponínu. Sú dostupné v rôznych formách ako prášok, gél či škrupiny. Drogistický tovar nahradíte aj trochou octu, ktorý pridáte do prania, a zabezpečíte tak mäkkosť textílií.

Investícia, ktorá sa vyplatí

Či už investujete do univerzálnych celoročných paplónov, alebo stavíte na výhody sezónnych perín, súhrn vlastností určujúcich akosť materiálov a spôsob ich spracovania sa odzrkadlí na tom, či bude mať váš spánok prívlastok zdravý, a tiež na tom, aké pohodlie si doprajete počas nočného odpočinku. Nielen vhodný výber vankúša a paplóna, ale i matracového chrániča a druhu textílie posteľnej bielizne sú v tomto smere určujúcimi atribútmi.

Záleží vám na tom, v čom spíte?
Zorientujte sa pri výbere vhodných posteľných doplnkov vďaka praktickému e-booku.

Vedeli ste, že?
Chránič matraca môže znížiť výskyt roztočov až o 70 %. Napriek tomu nie je v domácnostiach bežnou záležitosťou. Podľa Marianny Braun dokonca „existuje niekoľko druhov chráničov, ktoré majú rôzne funkčnosti, ako je zabezpečenie pohodlia, ochrana matracov pred potom, rôznymi tekutinami, prachom a biologickým odpadom“. Určite by podľa nej nemali chýbať v domácnostiach s deťmi a ľuďmi, ktorí trpia inkontinenciou

Je prirodzené, že cena produktu dokáže ovplyvniť váš úsudok. Ak skutočne zodpovedá kvalite, drahšie posteľné vybavenie vám prinesie benefity v podobe komfortného spánku, predchádzania zdravotným ťažkostiam či dlhej životnosti produktov. A to už stojí za zváženie, však?

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.