Hľadáte význam snov? Takto ich vykladá veda

Zistite zaujímavosti o živote počas spánku

Snívame všetci, no spomienky na konkrétne sny a miera dôležitosti, ktorú im prikladáme, sa u každého značne líšia. Odborníci sa im venujú roky, no napriek tomu je vznik a význam snov stále pomerne veľkou neznámou. Ak hrajú dôležitú úlohu aj vo vašom živote, pozrite sa s nami na vedecké fakty, ktoré nielen prekvapia, ale aj pomôžu pri vylepšení spánku, rozvíjaní vašich schopností a osobnostnom raste.

Hlboký spánok pomáha telu napredovať

Určite ste sa už stretli s odporúčaním, že ak niečo nedokážete vyriešiť, máte sa na to vyspať. Možno sa to nezdá, no mozog je počas spánku rovnako aktívny, niekedy dokonca aktívnejší, ako keď bdieme. Vzhľadom na fakt, že zvyčajne snívame o tom, čo počas dňa prežívame, ideálne je zamerať sa najmä pred spaním na to, čo chceme vyriešiť, alebo v čom sa chceme zlepšiť. V histórii nájdeme mnoho prípadov, kedy ľudia na svoj výnimočný nápad prišli práve počas snívania.

Deje sa to najmä v REM (Rapid Eye Movement) fáze, kedy je telo paralyzované, no aktivita mozgu je podobná ako v bdelom stave. Aj keď snívame počas celej noci, v tejto fáze sú sny najživšie, emočne nabité a prinášajú mozgu mnoho benefitov. Snívanie v REM fáze pomáha spracovávať emócie a upevňovať spomienky, takže je kľúčové pre pamäť a učenie. Dokazuje to aj zistenie, že sny, ktoré si pamätáme, sa odohrávajú zvyčajne v poslednej REM fáze, teda nadránom.

Vedeli ste, že?
Aj bábätká snívajú, dokonca už počas vývoja v maternici. Väčšinu tretieho trimestra prespia a až 50 % tohto času strávia v REM fáze.

Nebojte sa čudných a negatívnych snov

Môžete mať pocit, že sa vám nesnívajú krásne sny, napriek tomu, že prežívate dobré obdobie. Je to preto, že divné alebo negatívne sny sa vyskytujú omnoho častejšie. Pokiaľ vás však nočné mory nebudia každú noc, nevyvolávajú vo vás úzkosť, a teda nevplývajú negatívne na váš spánok, netreba sa báť. Sny, po ktorých v nás ostane negatívna emócia, sú úplne bežné.

„Sny len odzrkadľujú negatívne zážitky, ktoré človek prežil. Ak sú aj nepríjemné, strašné, desivé, len upozorňujú na niečo, s čím sa človek nevyrovnal alebo vyrovnal nedostatočne. Všetko, čo v nás vyvoláva strach, resp. iný nepríjemný zážitok, je signálom, že niečo v našom živote je pre nás veľmi ťažké, obmedzujúce, ohrozujúce,“ objasňuje psychoterapeutka Mgr. Karola Majlingová.

Bizarnosť snov je počas snívania spôsobená „vypnutím“ časti mozgu zodpovednej za zmysluplnosť. Podľa psychoterapeutky však čudné sny čosi signalizujú. „Ak sú sny symbolické a nerozumieme, o čom sú (tzv. čudné sny), je to preto, že podvedomie sa nejakým spôsobom bráni, resp. vedomie nie je pripravené na spracovávanie toho konkrétneho obsahu, napríklad problému či konfliktu.“

Problém je, keď sa takéto sny vyskytujú často, vyvádzajú vás z miery a čoraz častejšie kradnú vašu pozornosť aj počas dňa. Ak vám dokonca nedovoľujú pokojne spávať a sami im porozumieť nedokážete, je čas na návštevu psychológa, psychoterapeuta alebo spánkového laboratória.

Vedeli ste, že?
Priemerný človek strávi snívaním približne 6 rokov života. Každú noc sa nám sníva 4 – 6 snov, no približne 90 – 95 % z nich zabudneme. Podľa Antona Heretika a Andrey Heretikovej Marsalovej si sny lepšie pamätajú ženy, introverti, tvoriví ľudia a ľudia s pestrou predstavivosťou.

7 najčastejších snov a ich význam

Aj keď samotný význam je pre každého človeka iný, všetci snívame o rovnakých témach. S niektorými sa však väčšina z nás stretáva oveľa častejšie:

  1. Prenasledovanie: Takýto sen môže signalizovať, že utekáte pred nejakým problémom namiesto toho, aby ste sa ho snažili vyriešiť. Často ide o termíny, finančné rozhodnutia alebo problémy vo vzťahoch.
  2. Smrť: Zomreli ste vo sne vy alebo vaša milovaná osoba? Nemusíte sa hneď chystať na najhoršie, smrť môže znamenať aj zmenu alebo transformáciu, ktorá nastáva vo vašom živote.
  3. Pád: Niektorí vedci sa domnievajú, že pád počas snívania môže naznačovať úzkosť, nedostatok kontroly, oslabenie alebo pocit preťaženia.
  4. Lietanie: Veľa ľudí sa cíti fantasticky, ak sa vo svojom sne ocitne vysoko nad zemou. Ide o typ snov, ktoré nepramenia z neistoty alebo úzkosti. Snívanie o lietaní môže prezrádzať, že máte nad svojím životom kontrolu, dokážete byť nad vecou.
  5. Zuby: Niektoré povery tvrdia, že vypadávanie chrupu je predzvesťou smrti vo vašom okolí. Veda si však myslí, že podobné sny len odrážajú vaše vnútorné znepokojnenie alebo neistotu – často v súvislosti s nejakou udalosťou alebo konkrétnou osobou vo vašom živote. Prípadne ste pred zložitým rozhodnutím.
  6. Nahota na verejnosti: Vysvetlenie je jednoduché: cítite sa zraniteľní, nechránení alebo v nebezpečenstve.
  7. Sex: Sny spojené s milovaním napovedajú, že túžite po pocite bezpečia a istoty, prípadne že si veľmi silno prajete splnenie nejakého sna.

Jedlo vás pripraví o krásne sny

Ak vás často trápia nepríjemné sny, jedlom pred spaním to ešte zhoršíte. Rada starých mám, že do postele nemáme ísť s plným žalúdkom, má svoj vedecký základ. Konzumácia jedla tesne pred spánkom naštartuje metabolizmus, čo mozgu automaticky dodá signál, aby bol aktívnejší. Tak vznikajú príliš živé a „akčné“ sny.

Snívajte v príjemných obliečkach
Vyberte si z ponuky posteľných obliečok ten správny materiál pre príjemný spánok.

Nová teória vychádzajúca z konceptov umelej inteligencie naznačuje, že pre nás môžu byť aj takéto sny prínosné. Považuje ich za simulátory pre tréning zručností, ktoré nám majú pomôcť zvládnuť nové situácie. Stalo sa vám, že ste v sne utekali pred niečím nepríjemným alebo ste bojovali o život? Možno ste si tak budovali ochranný systém pre prípad nebezpečenstva.

5 pozoruhodných faktov na záver

Okrem zaujímavostí, ktoré môžeme ovplyvniť a prispieť tak k lepšiemu spánku a sebarozvoju, prinášame aj niekoľko kuriozít, ktoré zo snovej problematiky činia pútavý predmet ďalšieho skúmania:

  • Čím živšie sny človek má a pamätá si ich, o to vyššou mierou kreativity sa vyznačuje.
  • Odborníci tvrdia, že čítanie v sne je veľmi zriedkavé. Väčšina z nás to nedokáže, pretože celá jazyková oblasť mozgu je počas spánku menej aktívna. V sne zvyčajne nedokážeme ani určiť presný čas a iný či skreslený je aj náš odraz v zrkadle.
  • Približne 12 % ľudí sníva čiernobielo alebo v rôznych odtieňoch sivej. Podľa štúdie z roku 2008 ide o ľudí, ktorí mali pred farebnými médiami prístup k čiernobielym.
  • Z nočných môr väčšinou vyrastieme. Kým v útlom veku nimi trpí asi 40 % detí, u dospelých ide len o približne 3 %.
  • Svoje sny vieme do istej miery ovládať. Tento stav sa nazýva lucidné (alebo aj bdelé či vedomé) snívanie. Výsledkom býva oveľa silnejší a jasnejší zážitok počas spánku.

Každú noc nás postretne hneď niekoľko snov, mnohé z nich stratíme zo zreteľa hneď po prebudení, iným, naopak, pripisujeme vyšší význam. Ako to máte so snívaním vy, milí čitatelia? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti a príhody.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.