Osvojte si správne postupy pri praní

Starostlivosť ako záruka trvácnosti

Upratovanie domácnosti a predovšetkým pranie bytového textilu môže na prvý pohľad vyzerať ako nočná mora. Keď však viete, aký program, teplotu či prací prášok použiť, celý proces je oveľa jednoduchší. Ako správne prať posteľné obliečky, deky či chrániče na matrace? 

Nezabúdajte na symboly prania 

Každý textil disponuje štítkom, na ktorom sú uvedené „značky prania“ potrebné informácie o tom, ako by sa mal daný výrobok prať. Údaje sú uvádzané spravidla formou niekoľkých symbolov:

  • Vanička – symbolizuje pranie.
    • Ak je pod vaničkou čiarka, znamená to, že pri praní musíte dbať na šetrný postup.
    • Ak sú čiarky dve, postup prania by mal byť veľmi šetrný.
    • Treťou možnosťou je vanička s rukou, ktorá znamená ručné pranie.
  • Trojuholník – označuj bielenie.
    • V tomto prípade sa môžete stretnúť s prázdnym trojuholníkom, ktorý znamená, že na bielenie môžete využiť akýkoľvek prostriedok.
    • Trojuholník s čiarami upozorňuje, že na bielenie musíte použiť bezchlórový prostriedok.
    • Preškrtnutý trojuholník zakazuje bielenie.
  • Štvorec – symbolizuje sušenie.
    • Ak má štvorec vo svojom vnútri krúžok, znamená to, že textil môžete sušiť v bubnovej sušičke.
    • Ak je v strede aj bodka, textil by ste mali sušiť na nižšej teplote.
    • Ak sú bodky dve, sušte na normálnej teplote.
    • Keď je štvorec preškrtnutý, bielizeň nesmiete sušiť.
    • Pokiaľ je štvorec doplnený o vertikálne alebo horizontálne čiary, sušiť môžete prirodzenou cestou.
  • Žehlička – označuje spôsob žehlenia.
    • V prípade žehličky s jednou bodkou môžete žehliť pri teplote maximálne 110 °C.
    • Keď má žehlička dve bodky, žehliť môžete na teplote maximálne 150 °C.
    • Pri troch bodkách môžete žehliť na teplote 200 °C.
  • Kruh – označuje profesionálne ošetrovanie textílií. Objavuje sa len sporadicky.

Ako správne prať lôžkoviny?

Každý textilný materiál má svoje špecifiká a vyžaduje individuálny prístup k starostlivosti. Pranie lôžkovín je v tomto prípade samostatnou kapitolou. Na čo myslieť a čomu sa určite vyhnúť? 

Posteľné obliečky a plachty

Posteľné obliečky by ste mali prať raz za jeden alebo dva týždne. Textil pred vložením do bubna práčky obráťte naruby a zapnite na zips alebo gombíky. Ak obliečky nie sú príliš znečistené a nenachádzajú sa na nich fľaky, perte ich pri teplote 30 °C – 40 °C. Pri väčšom znečistení môžete nastaviť vyššiu. Väčšina obliečok totiž umožňuje pranie na 60 °C.

Plachty by ste mali prať samostatne, pretože si zväčša vyžadujú vyššiu teplotu, spravidla od 60 °C do 90 °C. Odvíja od použitého materiálu, preto si ju vždy skontrolujte na štítku.

TIP
Ešte predtým, ako posteľ prezlečiete, ju povysávajte a vankúše s paplónmi dobre vytraste. Zbavíte sa tak najväčších nečistôt.

Matracový chránič

Matracový chránič môžete prať v práčke, no teplota a spôsob prania závisia od informácií na etikete. Väčšina produktov dokáže odolávať aj vyšším teplotám, preto im nevadí cyklus na 60 °C. Je veľmi dôležité vyhnúť sa aviváži, ktorá by mohla poškodiť „nepremokavý štít“ chrániča a ovplyvniť tak jeho absorpčné vlastnosti.

Deky a plédy

Aj deky a plédy môžete prať v práčke. Robiť by ste tak mali maximálne raz za 3 mesiace. Teplotu nastavte podľa pokynov na štítkoch. Deky perte samostatne na jemnom programe s teplotou maximálne 30 °C. Po tom, ako textil vložíte do práčky, sa vyhnite použitiu aviváže, bielidla aj zmäkčovadla, ktoré by mohli produkt znehodnotiť.

TIP
Keď deku používate pravidelne, nezabudnite ju vetrať. Aspoň raz do týždňa ju vyložte do okna alebo zaveste vonku na šnúru.

Vankúše a paplóny

Väčšina vankúšov a paplónov sa môže prať na 60 °C, no aj v tomto prípade hrá najdôležitejšiu úlohu etiketa – obzvlášť pri perovej a páperovej výplni, ktorej zvyčajne vyhovuje teplota prania 40 °C, a tiež pri vankúšoch z pamäťovej peny, ktoré sa v práčke nesmú prať vôbec.

Lôžkoviny perte každých 6 – 12 mesiacov. Paplón pred umiestnením do práčky stočte do podoby slimačej ulity, čím zabezpečíte optimálne rozloženie jeho hmotnosti, a tým aj samotného pracieho prostriedku. Dávajte si pozor na množstvo prípravku. Zbytočne to s ním nepreháňajte, aby nezostal vo vláknach výrobku. Po praní lôžkoviny nechajte vysušiť buď prirodzene, alebo – ak to dovoľuje štítok – ich vysušte v sušičke. 

TIP 
Vyhnite sa aviváži či bielidlám na báze chlóru. Lôžkoviny by síce po nich zostali voňavé a biele, avšak stratili by funkčné vlastnosti. Okrem priedušnosti či nasiakavosti by ste mohli negatívne ovplyvniť aj stupeň hrejivosti. Vhodnou alternatívou sú napríklad mydlové orechy. 

Praktické tipy pre správne pranie 

  • Pred praním textílie dôkladne vytrieďte podľa farby, materiálu a znečistenia. Oddeľte svetlú a tmavú bielizeň, zvlášť perte jemné a odolné materiály. Nekombinujte ani mierne a silno znečistenú bielizeň v jednom praní. 
  • Ak by látka farbila, môžete vyskúšať pracie obrúsky, tzv. colour catcher, ktoré slúžia na zachytenie čiastočiek uvoľnenej farby z vody, čím zabraňujú zafarbeniu ostatných kúskov. 
  • Práčku sa vždy snažte naplniť aspoň do polovice, aby sa textil v prázdnom bubne príliš nepohyboval a neničil. Praním viacerých vecí naraz okrem toho ušetríte financie. Pozor však na opačný prípad, aby ste bubon práčky nepreplnili. Vo všeobecnosti platí pravidlo 80 % jeho zaplnenia (pri jemnej bielizni je to ešte menej). 
  • Pri nastavovaní teploty sa držte hlavne toho, ako veľmi je bielizeň znečistená. Na bežné znečistenie bez fľakov vám postačí klasický program s teplotou od 30 °C do 40 °C. Textil, ktorý je zašpinený od jedla alebo telesných tekutín, je dobré najskôr namočiť a následne použiť vyššiu teplotu prania od 60 °C do 90 °C. Nie vždy to však konkrétny materiál umožňuje. Vtedy nastrúhajte jadrové mydlo na „vločky“ a pridajte ich do bubna práčky spolu s bielizňou. Odolné škvrny by mali zmiznúť. 
  • Pracie prostriedky vyberajte podľa farby, na ktorú ich chcete použiť, a podľa vašich preferencií. Ak máte v domácnosti ľudí trpiacich alergiami, vyberajte si špeciálne výrobky určené pre alergikov. Tie bývajú spravidla vhodné aj pre deti.
  • Okrem klasických pracích prostriedkov nájdete na trhu aj rôzne EKO varianty, ktoré nezaťažujú životné prostredie, aleboparfumy do prania, ktoré však na rozdiel od aviváží neposkytnú doplnkové funkcie, ako je napríklad ochrana pred starnutím látky.
  • Používanie aviváže síce prináša viacero benefitov v podobe mäkkosti a jemnosti materiálu, antistatických účinkov či dlhotrvajúcej sviežosti, no ak je reč o lôžkovinách, výhody valcuje fakt, že aviváž môže ovplyvniť vlastnosti posteľnej bielizne, ktoré sú prekvalitný spánokdôležité. Preto sa jej v tomto prípade radšej vyhnite.
  • Odstreďovanie je na moderných práčkach automaticky priradené k jednotlivým cyklom prania. Aj to sa však dá upravovať. Bavlnená bielizeň znesie vyššie otáčky, syntetické a zmesové materiály potrebujú šetrnejšie zaobchádzanie. Pri viac ako 800 otáčkach by totiž mohlo dôjsť k poškodeniu vlákien a na farebných posteľných obliečkach by sa objavili šmuhy, resp. biele lomy.
  • Nezabudnite ani na starostlivosť o samotnú práčku. Pravidelne čistite gumové tesnenie aj filtre. Na vyčistenie ostatných častí môžete využiť špeciálne prostriedky, ktoré sa postarajú o odstránenie mastnoty a vodného kameňa.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.