Ako pristupovať k hygiene posteľovín pri alergikoch a astmatikoch?

Kvalitný spánok pre všetkých

Alergie ani astma nie sú prechádzka ružovou záhradou – znižujú kvalitu života a neraz oberajú aj o cenný spánok. Ak máte doma alergika či astmatika, prípadne sami trpíte týmto ochorením, mali by ste byť pri výbere a hygiene lôžkovín obzvlášť opatrní a dôslední.

Najrozšírenejšie chronické ochorenie

Ak sa vám zdá, že alergie a astma sú okrajovou témou, ktorá sa vás netýka, veľmi sa mýlite. Počet ľudí trpiacich týmito zdravotnými ťažkosťami totiž každoročne stúpa. Možno vás o tom presvedčí pár faktov:

  • V Európe predstavujú alergie najčastejšie chronické ochorenie – najmä u detí.
  • Na Slovensku sa s alergickou nádchou boria až traja z desiatich ľudí, astma pritom postihuje každého desiateho Slováka.
  • Takmer polovica pacientov trpí obidvoma diagnózami súčasne.
  • Odborníci varujú, že do roku 2025 môže nejakou formou alergie trpieť neuveriteľných 50 % Európanov.

Z toho vyplýva, že vo svojom okolí alebo v rodine zrejme poznáte niekoho, kto trpí nejakou formou alergie.

Ako vzniká alergia či astma?

Alergia je ochorenie imunitného systému, ktoré sa prejavuje prehnanou obrannou reakciou organizmu na určitý alergén alebo vonkajší podnet – ľudovo povedané precitlivenosťou. Alergén je za bežných okolností pre normálneho zdravého človeka neškodný. U ľudí, ktorí trpia alergiou, ho však organizmus vyhodnotí ako nebezpečný.

Často sa stretávame napríklad s inhalačnými či zvieracími alergénmi, ako peľ, roztoče, prach, zvieracia srsť, perie či plesne. Ľudia na tieto spúšťače reagujú rôzne, napríklad kýchaním, nádchou, vyrážkami alebo svrbivým ekzémom. Ak sa tieto prejavy objavia v noci, v konečnom dôsledku znižujú kvalitu samotného spánku.

Ako zbaviť domácnosť alergénov?

Základom liečby je včasná diagnostika, ale tiež dodržiavanie zdravotných a hygienických opatrení u pacientov. Ak alergiu zanedbáte, riskujete, že časom sa z nej vyvinie astma. K tej sa totiž pridružujú už aj značné problémy s dýchaním. V obidvoch prípadoch – pri alergii aj astme – je teda hlavným krokom vyhýbať sa alergénom, resp. odstrániť z prostredia látky, ktoré spôsobujú búrlivé reakcie organizmu. K tomu vám pomôžu nasledujúce kroky:

Vyberajte si posteľoviny vhodné pre alergikov

Jedným z najčastejších spúšťačov astmy, ekzému či alergickej nádchy je alergén, ktorý obsahujú výkaly roztočov. Tieto drobné organizmy pritom milujú tmavé a vlhké miesta, kde je navyše dostatok potravy – nepohrdnú odumretými šupinkami kože či zvyškami vlasov, ktoré sa nachádzajú v posteli a na obliečkach. Vankúše, periny aj posteľné obliečky preto pre roztoče predstavujú ideálne prostredie.

Ak tomu chcete predísť, vyberajte si lôžkoviny, ktoré znížia šancu na ich množenie. Ideálne sú priedušné materiály umožňujúce lepšiu cirkuláciu vzduchu a brániace tak viazaniu vlhkosti. K takým materiálom patrí napríklad bavlna, džersej, satén, damask či flanel. Vo výplniach paplónov a vankúšov sa však často využíva aj mikrovlákno, ktoré je nadýchané podobne ako perie, nespôsobuje však alergické reakcie.

Bavlnené obliečky s motívom sedmokrások

V súčasnosti lôžkoviny zvykne dopĺňať aj antibakteriálna či antimikrobiálna úprava, vďaka čomu sa zvyšuje ich ochrana proti baktériám a iným škodlivým organizmom. Populárne sú aj obliečky obsahujúce striebro, ktoré prirodzene odpudzuje mikroorganizmy.

Hypoalergénny či antialergický?
Ak sú pre vás tieto pojmy mätúce, je načase sa v nich zorientovať. Hypoalergénny znamená, že vankúš alebo prikrývka má úpravu, ktorá znižuje pravdepodobnosť vzniku alergickej reakcie. Antialergický pre zmenu značí, že vankúš alebo prikrývka boli nejakým spôsobom ošetrené tak, aby účinne bránili množeniu roztočov alebo poskytovali ochranu proti alergénom.

Pravidelne vymieňajte posteľnú bielizeň

Existujú názory, že antialergické môžu byť teoreticky všetky materiály, ktoré viete prať pri teplote 60 °C a vyššie, aby ste zlikvidovali roztoče a baktérie. To je však kameň úrazu v prípade materiálov, ako napríklad hodváb či kašmír – pravidelným praním pri takýchto teplotách hrozí znehodnotenie vlákien. Preto si treba materiály vyberať nielen z hľadiska ich kvality a priedušnosti, ale tiež z pohľadu samotnej údržby.

Ak chcete zabrániť premnoženiu roztočov a baktérií, a tak aj nárastu alergénov vo vašej posteli, pravidelne vymieňajte posteľné obliečky. V prípade alergikov je dobré prezliecť vankúše a periny každý týždeň, obliečku vankúša dokonca každý druhý či tretí deň. Je to najmä z toho dôvodu, že naša pleť aj vlasy môžu obsahovať väčšie množstvo mazu a takisto kozmetických produktov, ktoré zostávajú na povrchu textílií a ktoré pre mikroorganizmy vytvárajú príjemne vlhké olejové prostredie. Posteľné obliečky tiež po vypraní treba prežehliť, aby ste zabezpečili kompletné vyhubenie neželaných „nájomníkov“ a prípadných alergénov.

Vedeli ste, že?
Častejšie pranie obliečok platí obzvlášť v letných mesiacoch, keď sa oveľa viac potíme a spíme nahí, prípadne iba v spodnej bielizni či ľahšom oblečení, cez ktoré telesná vlhkosť jednoduchšie prenikne k posteľným textíliám.

Čistite aj vankúše a paplóny

Kompletnej očiste v práčke by ste mali pravidelne podrobiť aj samotný paplón. Za bežných okolností sa to odporúča urobiť každé dva roky, domácnosti s alergikom by mali túto procedúru absolvovať aj častejšie, napríklad raz ročne. Vankúše je vhodné prať už po 3 až 6 mesiacoch.

Samozrejme, pri výbere čistiacich prostriedkov voľte také detergenty, ktoré nespôsobujú alergické reakcie – často ide o výrobky s označením „sensitive“ alebo určené na pranie vecí novorodencov a batoliat.

Dobrá rada
Do prania môžete pridať aj dezinfekčný prostriedok na bielizeň, ktorý ničí baktérie, vírusy aj plesne. Neodporúča sa ho však používať príliš často, pretože prehnanou dezinfekciou môžete potlačiť prirodzenú imunitu svojho tela.

Zbavte sa aj okolitých alergénov

Upratovanie domácnosti zahŕňa pravidelné čistenie matraca. Aspoň raz ročne je dobré ho kompletne povysávať, vyčistiť antibakteriálnym prostriedkom a nechať poriadne vyschnúť. Jeho životnosť a odolnosť voči mikroorganizmom tiež zvýšite používaním matracových chráničov, ktoré bránia najmä preniknutiu potu či iných tekutín do jeho vnútra.
Nezabudnite spálňu alergika či astmatika aspoň raz týždenne vysávať a zbavovať prachu, ktorý sa usadzuje nielen na nábytku, ale tiež na záclonách, kobercoch a žalúziách.

Alergikom a astmatikom síce znepríjemňuje život mnoho faktorov, no s trochou snahy a dobrých hygienických návykov dokážu v domácom prostredí fungovať bez väčších problémov.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.