Kúpeľňa ako v hoteli – stavte na kvalitné materiály

Privátne SPA u vás doma

Priestor na bežnú hygienu, ale aj dokonalý relax – stačí pár minút, a z kúpeľne vychádzame ako znovuzrodení. Tento každodenný rituál môže byť potešujúcejší, ak si dáte záležať na vybavení kúpeľne. Čo by v nej nemalo chýbať, aby ste sa cítili komfortne ako v hoteli?

Bavlnený, froté či bambusový uterák?

Príjemné na dotyk a zároveň nasiakavé – také by mali byť kúpeľňové osušky a uteráky. Vybrať si farbu je otázkou vkusu a zariadenia kúpeľne, no zvoliť správny materiál, ktorý splní účel funkčnosti a zároveň bude pôsobiť luxusne, už nemusí byť také jednoznačné. Čím sa riadiť?

Základné materiály na výber:

  • Bavlna – nasiakavosť je jej typická vlastnosť, no pri uterákoch a osuškách platí, že v tomto prípade má jej materiálová konkurencia napred. Výhodou je cenová dostupnosť, bohatá škála farieb, ako aj mäkkosť, ktorá rastie s gramážou textílie.

TIP
Vo všeobecnosti platí, že uteráky s nižšou hustotou vlákien, t. j. pod 350 g/m², majú aj nižšiu životnosť. Okrem toho strácajú na „nadýchanosti“. Naopak, tie nad 550 g/m² sú zase extra hebké, no zato aj ťažšie. Je preto dobré ich výber rozlišovať s ohľadom na typ použitia – napr. uterák určený na ruky nemusí disponovať tak vysokou gramážou ako uterák, ktorý používame po kúpaní na celé telo. Výber však vždy prispôsobte vlastným preferenciám.

  • Polyester – mikrovlákno nezadržiava vlhkosť, ale pritom dobre saje a ľahko sa žmýka. Aj preto sa hodí do kúpeľní, kde je slabšie odvetrávanie. Osušky z mikrovlákna sú totiž rýchloschnúce. Zvyčajne majú jednu stranu, tú „huňatejšiu“, určenú na utieranie – tým pádom by ste si mali dať pozor, aby ste sa po sprche nesušili tou na odvádzanie vlhkosti.
  • Bambus – čo do hebkosti je bambusový uterák porovnateľný s bavlnou, no oproti nej má vyššiu odolnosť. Hlavným jeho benefitom však je, že ho môžu používať aj ľudia s citlivou pokožkou – bambusové vlákna totiž zabraňujú množeniu baktérií, kvasiniek a plesní. Keďže osušky z bambusu veľmi dobre schnú, hodia sa aj do priestorov s veľmi vysokou vlhkosťou.
  • Froté – špeciálne tkaná bavlnená priadza vytvára na dotyk jemný materiál, ktorý je pre túto vlastnosť častým favoritom v kúpeľniach. Aj vysoká nasiakavosť je plusom froté uteráka, no zároveň sa môže spájať s nevýhodou – dlhší vlas dlhšie schne, takže froté osušky ideálne patria do dobre odvetraných kúpeľní.

TIP
Pri praní s avivážou opatrne, pretože môže znížiť schopnosť uteráka absorbovať vodu. Sledujte symboly na etikete aj ohľadom žehlenia, pretože niektoré materiály nie je vhodné žehliť kvôli zľahnutiu slučky tkaniny – strácajú tým na hebkosti a objemnosti.

Nielen uteráky a osušky

K luxusnému dojmu prispievajú aj kúpeľňové predložky. Ideálne v zemitých alebo neutrálnych tónoch (sýte a pestré farby by želaný efekt mohli narušiť). So vzormi opatrne, oplatí sa prikloniť skôr k decentnosti. Ak im aj dáte prednosť, voľte jednofarebné vyhotovenie (prípadne tón v tóne), aby vzor vystúpil v podobe inej štruktúry, nie vo forme odlišnej farby.

TIP
Froté predložky sú príjemne mäkké a nenáročné na údržbu. S nimi si komfort v kúpeľni nepochybne znásobíte. Siahnuť však môžete aj po rýchloschnúcich materiáloch (napr. mikrovlákno), ktoré vás v kombinácii s pamäťovou výplňou nepripravia o pohodlie po sprche.

Župan ako súčasť kúpeľňového vybavenia? V niektorých domácnostiach mu patrí osobitný vešiak, pretože ho majitelia berú ako nutnosť po dlhom relaxačnom kúpeli. Alebo im slúži ako obľúbené domáce oblečenie. Župan je nielen funkčným prvkom, môže tiež pomôcť štýlovo doplniť vizáž kúpeľne. Skvelo ukáže napríklad uložený v dizajnovom regáli vedľa difuzéra, vonnej sviečky či inej dekorácie. V takomto prípade je ešte dôležitejšie, po akej farbe a materiáli siahnete. Opäť tu platí pravidlo, že neutrálne či zemité odtiene budú pôsobiť luxusnejšie ako sýte výrazné farby.

Súhra kúpeľňových doplnkov a textilu

Áno, mali by byť v harmónii. Pretože vtedy vytvoria pevný základ pre luxusnú kúpeľňu. Vyskúšať môžete napríklad tieto kombinácie:

  • Zlaté držiaky + biele osušky a uteráky
  • Zlaté držiaky + smaragdovozelené osušky a uteráky
  • Zlaté držiaky + bledohnedé osušky a uteráky
  • Zlaté držiaky + tmavosivé osušky a uteráky
  • Zlaté držiaky + čierne osušky a uteráky

Samozrejme, nielen zlatá je symbolom prepychu. Môžu ho reprezentovať aj strieborné, čierne či drevené vešiaky. Vo všetkých prípadoch platí, že sa snúbia s textilom smotanovej farby. Strieborným držiakom pristanú napríklad i modrosivé uteráky, čiernym zas púdrovo ružové, dreveným pistáciové. Variantov luxusných farebných mixov je podstatne viac, no platí, že krikľavé odtiene k nim nepatria.

TIP:
Ak máte výraznejší, napríklad mramorový vzor na obkladoch, vyberajte textil bez motívov alebo s menej nápadnou štruktúrou materiálu. Pokiaľ v kúpeľni dominujú jednofarebné veľké plochy, máte voľnejšiu ruku a vybrať môžete uteráky so strapcami, nepravidelnými pásikmi či s emblémom.

Dekorácie do kúpeľne urobia dobrú službu

Nádoba na mydlo (prípadne na zubné kefky), dávkovače sprchových gélov a šampónov – detaily, ktoré však majú veľký záber, ak chcete úlovok v podobe jedinečného výsledku. Trendom sú sklenené dózy s rôznou štruktúrou a farebnosťou. Nadšencov minimalizmu potešia rovnaké flakóniky s pumpičkou, na ktoré sa dajú objednať (alebo si ich môžete sami vytvoriť) identické štítky s popisom produktu. Aj regály či poličky a dizajnové organizéry na kozmetiku si čoraz viac prerážajú cestu von z úložných priestorov. Nezabudnite, že by mali navzájom materiálovo korešpondovať.

Tak ako v obývačke robia parádu dekorácie a v spálni posteľné obliečky, v kúpeľni má túto úlohu na starosti kvalitný textil. Vďaka nemu tento priestor dokážete pozdvihnúť na inú úroveň. Veľkosť kúpeľne a počet jej užívateľov síce nezmeníte, no viete ovplyvniť to, ako sa v nej budú cítiť – ako v hoteli. Preto skúste najbližšie kúpeľňu nielen zariadiť, ale aj zaodieť…

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.