Viete, ako správne prať uteráky?

Kúpeľňa na prvom mieste

Pranie a údržba uterákov môžu znieť jednoducho, dodržiavanie správnej techniky je však zásadné – pokiaľ chcete, aby si dlho udržali svoju kvalitu. Vďaka nasledujúcim užitočným radám budú vyzerať ako nové aj po niekoľkých praniach. Správnou technikou prania a sušenia sa navyše môžete vyhnúť zatuchnutému zápachu či vyblednutiu farieb a taktiež dlhšie zachovať ich mäkkú a nadýchanú textúru.

Niektorí z nás vyhadzujú uteráky, osušky či župany hneď, ako strácajú nasiakavosť a začínajú škriabať. Pokiaľ sa však o uteráky budete vhodne starať, budú vám efektívne slúžiť aj niekoľko rokov, pričom sa nemusíte báť, že sa zakrátko premenia na brúsny papier. Prečítajte si, ako pristupovať k ich údržbe, aby plnohodnotne a dlhodobo plnili svoj účel.

Na výbere záleží

Poznáte to – keď si kúpite nové uteráky, sú krásne jemné a výborne sajú. Postupným používaním sa však opotrebujú a nakoniec vlhkosť prestanú absorbovať úplne. Celý proces trvanlivosti a údržby kúpeľňových textílií začína už ich vopred premysleným výberom a následným nákupom.

Vedeli ste, že?

  • Kvalitný uterák, ktorý bude príjemne nadýchaný, má označenie 450 gramov na meter štvorcový a viac. Počet gramov na meter štvorcový označuje hustotu povrchu látky.
  • Hustejší povrch uteráka zaručí jeho lepšiu nasiakavosť, teda absorpciu. Uteráky s nižšou hustotou povrchu majú zase tendenciu rýchlejšie schnúť.
  • Pri kúpe okrem gramáže sledujte aj farbu a veľkosť očiek. Dlhšie očká zaručujú vyššiu nasiakavosť a absorpciu vody.
  • Čím má uterák dlhší vlas, tým hebkejší bude na dotyk.
  • Nové uteráky a osušky je dôležité pred prvým použitím dôkladne vyprať. Vďaka tomu sa zbavíte nežiaducich prachových častíc, ktoré do nich vnikli počas výroby či skladovania na predajniach.

Údržba froté uterákov

V prípade froté uterákov a osušiek pomôže prvé pranie zatiahnuť voľnejšie oká, aby sa vám nezatrhávali alebo nepárali. Froté uteráky a osušky perte na 40 °C a dôkladne ich vyplákajte. Súčasné pracie prášky si dokonca poradia so špinou už aj pri 30 °C. Do prania nedávajte príliš veľa pracieho prostriedku, jeho nadbytok sa totiž na uterákoch prichytáva a spôsobuje tým tuhosť vlákien. Takisto nepoužívajte aviváž, ktorá ich obalí a zníži ich absorpčnú schopnosť. Biele uteráky a osušky môžu kvôli aviváži navyše zosivieť či zažltnúť.

TIP
Uteráky a osušky perte vždy s rovnakými alebo podobnými farbami, aby ste zabránili nadbytočnému zafarbeniu ostatnej bielizne. Biele uteráky by ste vždy mali prať samostatne. Pre rozjasnenie bielych uterákov a osušiek pridajte pri každom praní k sypkému praciemu prášku jedlú sódu. Dokáže zmäkčiť vodu, a tým aj samotné ručníky a osušky. Dokonca je schopná neutralizovať pachy, čím môžete docieliť aj väčšiu sviežosť a nahradiť tak aviváž.

Údržba bambusových uterákov

Bambus sa stal materiálom 21. storočia. Jeho nasiakavosť je trikrát vyššia než v prípade uterákov z bavlny. Pokiaľ máte kúpeľňu bez prirodzeného odvetrávania, uteráky a osušky s bambusovou viskózou sú pre vás vhodnou voľbou. V tomto type uterákov nevznikajú plesne a nemnožia sa baktérie, pretože bambus má prirodzenú antibiotickú funkciu. Aj vďaka tomu nedochádza k vzniku nepríjemných pachov, ktorým sa chce vyhnúť každý. Materiál bambusových uterákov je na dotyk príjemne chladivý, zabezpečuje priedušnosť tkaniny a vďaka svojim vlastnostiam je vhodný aj pre alergikov.

Bambusové uteráky a osušky by sa mali prať pri teplote 40 – 60 °C a poriadne vyplákať. Môžete ich sušiť v sušičke s nízkym až stredne vysokým teplotným nastavením. Avivážne prostriedky spôsobia, že uteráky síce budú mäkšie a hebkejšie, avšak nadmerné používanie aviváže môže viesť k tomu, že sa materiál stane hydrofóbnym – bude odpudzovať vodu a stratí tak svoju základnú funkciu, ktorou je nasiakavosť.

Ako na hebkejšie uteráky?

Ak chcete zachovať dlhšiu mäkkosť uterákov a osušiek, mali by ste ich sušiť v sušičke na nízkej až strednej teplote. Sušička dokáže uteráky aj mierne našuchoriť. Vďaka sušeniu v sušičke tiež môžete zabrániť nepríjemnému zápachu, ktorý sa niekedy šíri z mokrých uterákov. Zapríčiňujú ho baktérie rozkladajúce odumreté kožné bunky. Zápachu predídete aj častejšou a pravidelnou výmenou uterákov.

Vedeli ste, že?
Sušenie na radiátore alebo na priamom slnku uterákom škodí, vlákna sa môžu polámať. Froté uteráky a osušky nikdy nežehlite, pretože tým sploštíte a polámete vlákna, čím opäť stratia schopnosť absorbovať vodu.

Hrčky nebudú mať šancu

Ak sa chcete vyvarovať vyťahania vláken, nikdy neperte uteráky s odevmi, ktoré majú háčiky, zipsy alebo suché zipsy. I keď je froté kvalitné, spočiatku sa na ňom tvoria hrčky. Hlavne v prípade froté materiálu s vysokým vlasom a tkanín akosti velúr. Po piatom až šiestom praní by sa mali hrčky zredukovať. Ich nežiaducej tvorbe predídete správnym plnením práčky.

Textil sa pri praní nesmie trieť o bubon – deje sa tak vtedy, keď je práčka preplnená alebo, naopak, naplnená nedostatočne. Mierne zrážanie po praní je normálne. Nadmernému zrážaniu uterákov sa vyhnete tak, že ich ešte vlhké a neskôr aj celkom suché krátko natiahnete a rukou vytvarujete.

Základom úspechu je preto počiatočná investícia do vhodného materiálu – môže ísť o bavlnu či bambusové vlákno. Avšak, aby si produkty zachovali požadovanú kvalitu čo najdlhšie, je nutné sa o ne aj patrične starať. Nezabúdajte si vždy prečítať návod na pranie a údržbu na etikete výrobcu.

Vedeli ste, že?
Tvrdosť uterákov a osušiek môže spôsobovať aj tvrdá voda. Pokiaľ už máte uteráky stvrdnuté, namočte ich cez noc v teplom 30 % roztoku kyseliny citrónovej a potom ich vyperte zvyčajným spôsobom. Ako prevenciu vodného kameňa do prania pridávajte jedlú sódu a namiesto aviváže ocot. Sóda navyše pomáha udržať bielosť bielizne. Nebojte sa nepríjemnej arómy octu – vyprchá pri sušení. Pozor však, aby ste uteráky nepresušili, najmä ak ich sušíte na radiátore alebo vonku na šnúre – môžu stvrdnúť viac, ako by ste si priali.

Uteráky a osušky si pri používaní púšťate priamo na svoje telo, preto ich vždy udržujte v čistote a suchu a najmenej raz týždenne vymeňte za čisté. Pokiaľ už niečo zažili a javia známky opotrebenia, možno je načase kúpiť si nové. Pri výbere však dbajte na kvalitu, ktorá je dlhodobejšou investíciou.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.