Farby: Odtiene pohody

Farby v miestnostiach a ich vplyv na nás

Riadiť sa trendmi, keď nezosobňujú váš štýl bývania? Tak neznie dobrá rada. Brať ich ako inšpiráciu, to už áno. Farby sú v tomto smere samostatnou kategóriou. Totiž, ak aj nejaký návrh interiéru úplne nespĺňa vaše predstavy o zariadení, jeho jednotlivé odtiene ich môžu spĺňať dokonale – a zrazu sa stanú jasným favoritom pre váš domov. Ako je to so svetlými tónmi? Viete, aká farba sa hodí do obývačky či kuchyne a aká do spálne?

Nielen sýtosť, ale aj osvetlenie

Je dôležité poznamenať, že vnímanie farieb ovplyvňuje napríklad veľkosť povrchu, na ktorý sú aplikované, samotná kvalita, ako aj svetlo – každé svetlo v miestnosti dokáže „meniť“ použité odtiene, či už ide o to prirodzené, alebo o umelé. Rovnaká farba vyzerá inak za šera, pri východe slnka či osvetlená žiarivkou.

Keďže intenzita a uhol dopadajúceho svetla majú vplyv na to, ako budete vybrané farby vnímať, vo všeobecnosti sa môžete riadiť tým, že teplé a svetlé tóny farieb sú vhodnejšie pre miestnosti orientované na sever a východ, zatiaľ čo studené odtiene v izbách na juh a západ.

TIP
Rozohrajte svetelnú hru s farbami výberom žiariviek v jednotlivých miestnostiach. Hoci zvyčajne sú tieto žltkasté, na trhu sú dostupné i také, ktoré budú imitovať denné svetlo. Pre „peknú neutrálnu bielu“ siahnite po 5000 kelvinoch (hodnota teploty chromatickosti svetla).

Svetlé farby v interiéri

Vkus je hlavným predpokladom pri výbere farieb v jednotlivých miestnostiach domácnosti. Pri rozhodovaní o „pravom odtieni“ ho sprevádzajú ďalšie dva atribúty:

  • Veľkosť miestnosti – nepísané pravidlo, že v malých priestoroch by mali mať pevné miesto svetlé farby, je dobre známe. Neznamená to však, že rozmerovo veľkorysejšie priestory sa im majú vyhýbať. Tón v tóne je skvelým príkladom toho, ako s nimi zaujímavo pracovať. Napokon, samotná biela farba ponúka rôzne variácie – jej studený či teplý podtón môže dodatočne ovplyvniť i povrchová úprava (matná/lesklá) a samotný materiál (hladký/drsný).
  • Účel miestnosti – prispôsobte farby tomu, na čo sa interiér využíva. Jednoduché povedať, ťažšie zrealizovať. Je totiž zaužívané, že miestnosti určené na relax, oddych a spánok si pýtajú studené odtiene, avšak trendy v interiérovom dizajne dokazujú, že určiť jasných favoritov sa dá iba poznaním individuálnych preferencií majiteľov – štýlu ich bývania, ako aj životného štýlu. To ale neznamená, že pre vás nemáme zaujímavé tipy.

Farebný návrh interiéru podľa miestností

Biela spálňa, hnedá obývačka, modrá alebo ružová detská izba, oranžová kúpeľňa a kuchyňa v imitácii dreva – kedysi jasná voľba, v súčasnosti skôr nostalgia. Farebné vzorkovníky sú na odtiene podstatne bohatšie a inšpirácie v zariaďovaní číhajú na každom rohu. Našťastie. Vďaka tomu môžete byť kreatívnejší nielen pri kúpe nábytku, dekorácií a doplnkov, ale aj pri tvorbe farebného spektra, ktoré ich kombináciou dosiahnete. Pri svetlých odtieňoch to platí niekoľkonásobne.

  • Obývačka – spoločenský priestor, v ktorom trávite veľa času, si zaslúži zobrať do úvahy psychológiu farieb. Nestačí riadiť sa univerzálnym modelom. Mali by ste si položiť niekoľko otázok. Aké činnosti v izbe najčastejšie robíte? Koľko času v nej strávite? Sami alebo s inými osobami? Chcete, aby mala upokojujúci alebo podnecujúci charakter? Pri svetlých farbách môžete experimentovať viac – jemné pastelové budú v obývačke pôsobiť príjemne.
  • Spálňa – tma a spánok sú správna dvojka, len máločo sa ale vyrovná farebne presvetlenej spálni, ktorá evokuje čistotu a sviežosť. Biela a kapučínovo-béžová budú tým správnym mixom pre rôzne štýly bývania. Jednofarebné obliečky sú v kurze, ale ak chcete miestnosti dodať hĺbku a dramatickosť, povedzte áno vzorom, florálnym a abstraktným motívom či ďalším zemitým farbám slabej intenzity.

Vedeli ste, že?
Farba je výrazový prostriedok a ovplyvňuje pocity a nálady. Preferované farby vo vašej domácnosti tak nielenže dokážu tvoriť celkovú atmosféru, ale aj vplývať na fyziologické procesy v tele, napríklad na spánok. Do spálne sa – okrem neutrálnych farieb – viac hodia pasívne odtiene, ktoré majú upokojujúci charakter. Modrá a zelená v desiatkach odtieňov v tomto predbiehajú ostatné farby.

  • Kuchyňa – keďže veľkú časť priestoru zaberajú nielen steny, ale aj kuchynské skrinky, myslieť na nadčasovosť sa doslova oplatí. Neznamená to však, že biela víťazí na plnej čiare. Svetlosivá bude dobre vyzerať v modernej aj vidieckej kuchyni, ak ste odvážnejší, možno sa vám zapáčia skrinky v pistáciovej zelenej alebo svetlom odtieni gréckej modrej. Ak je vašou jasnou voľbou drevodekor, steny zaodejte do bielej, no pohrajte sa s jej odtieňmi. Výsledok vás prekvapí. O zútulnenie sa potom postará prestieranie či ďalšie textilné doplnky.
  • Kúpeľňa – svetlé farby sú v nej viac ako vítané a podobne ako v spálni evokujú čistotu. Obklady nielen rôznych vzorov, ale aj tvarov môžu kopírovať celkový dizajn bytu, vhodne zvolené doplnky sa zase postarajú o luxus. Trendom už nie sú iba neutrálne ladené kúpeľne – jemné pastelové farby, zdá sa, búrajú mýty. Obľúbené sú najmä vo variante vodovzdornej maľovky, pretože popularita „bezobkladových“ kúpeľňových stien stúpa.
  • Detská izba – monochromatické sivasté izby začínajú byť minulosťou a pestrosť sa pomaly vracia, kam patrí. Aj v slabej intenzite vie byť zdrojom tvorivosti, dobrej nálady či energie. Zútulňuje a zároveň do priestoru vnáša dynamiku – a v správne namiešanom farebnom kokteile aj harmóniu. Čo poviete na marhuľovú s nebeskou modrou, mätovú s bledoružovou alebo svetložltú so svetlofialovou?

Ako sa vyhnúť tomu, aby interiér pôsobil sterilne?

Pri navrhovaní interiéru sa najčastejšie stretnete s kombináciou dvoch základných farieb a jednej doplnkovej. Tento spôsob môžete využiť, aj keď chcete staviť na svetlé farby a pomôcť si napríklad Ostwaldovým farebným kruhom. Iná odpoveď na otázku? Tónujte. Znie to síce čudne, ale v praxi dosiahnete estetický výsledok. Ak ste zástancami minimalizmu, toto riešenie bude obzvlášť vhodné práve pre vás.

TIP
Premýšľajte nad farbami v súvislostiach: Má nábytok vyniknúť alebo byť len praktickým úložným priestorom? Chcete dosiahnuť harmóniu kontrastov alebo súznenie odtieňov jednej základnej farby? Pozadie totiž taktiež určuje, ako bude vybraná farba pôsobiť, a platí to ako pre veľké, tak aj malé plochy. Predstavte si napríklad nábytok pred stenou – bude biely a pozadie smotanové alebo kovový či drevený a steny jemne sivasté? To platí aj pre textil a dekorácie. Pri výbere farby predmetov v interiéri myslite na to, aký odtieň bude „za nimi“.

Proti dizajnovej sterilite sa dá bojovať aj iným spôsobom – rozmanitosťou textúr. Kvety a dekorácie vedia s útulnosťou urobiť zázraky, ale o príjemnú atmosféru sa špecificky dokážu postarať textilné doplnky. Aj keby boli všetky vankúše na sedacej súprave biele, pokiaľ by boli materiálovo rôznorodé, aj takáto drobnosť by ovplyvnila vaše vnímanie. V tomto smere ponechávajú svetlé farby väčší priestor na kreatívnosť, hoci s ňou na prvý pohľad nesúvisia.

Mali ste možnosť presvedčiť sa o tom pri zariaďovaní? Docielili ste želaný efekt výhradne pomocou svetlých farieb? Podeľte sa s nami aj o vaše tipy.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.