Vankúše pre špeciálne potreby

Ako si správne vybrať?

Dobrý spánok závisí od mnohých faktorov. Od stravy či množstva času, ktoré mu venujeme, cez teplotu a poriadok v miestnosti až po vhodné obliečky, matrac, paplón a vankúš. Práve vankúš zohráva rozhodujúcu úlohu, a to najmä, ak vás trápia bolesti krčnej chrbtice a hlavy, ale aj alergie či astma. Ak presne viete, o čom je reč, poďte s nami zistiť, ako tieto ťažkosti dokážete vďaka výberu vhodného vankúša zmierniť alebo nadobro odstrániť.

Zadefinujte si, čo hľadáte

Kedysi ľudia neriešili, na akom vankúši budú spať. Niektorí boli radi, že nejaký vôbec mali. S dobou sa však vyvinula aj táto oblasť a výber vankúšov je dnes taký rozsiahly, že sa v ňom dá jednoducho stratiť. Ak však viete, čo potrebujete, vankúš, ktorý spĺňa vaše požiadavky, môže zlepšiť nielen kvalitu vášho spánku, ale aj fungovania počas dňa.

Predtým, ako sa pustíte do hľadania vankúša svojich snov, si odpovedzte na otázku, v akej polohe najčastejšie spíte. Na chrbte, na boku, alebo sa v noci často otáčate? Zvoľte si tiež tvar a výplň vankúša, ktoré vám najviac vyhovujú, a nezabudnite zohľadniť svoje zdravotné problémy. Iný vankúš bude hľadať človek so skoliózou a častými bolesťami chrbtice, iný zas alergik či astmatik.

Tip
Ak ste sa rozhodli prejsť od používania páperového vankúša alebo vrstvených vankúšov na nižší, anatomicky tvarovaný, nezľaknite sa, ak vás po prvých nociach bude bolieť krk či hlava. Dlhodobý spánok v neprirodzenej polohe si vyžiada svoju daň a chvíľu trvá, kým si telo zvykne na novú polohu. Správny vankúš ste pravdepodobne netrafili, pokiaľ bolesti pretrvávajú viac ako dva týždne.

Vankúš, ktorý sa vždy prispôsobí

Milovníkov klasických páperových vankúšov o tom asi nepresvedčí nikto, no pre väčšinu prípadov je ideálnou voľbou ortopedický či anatomicky tvarovaný vankúš z pamäťovej peny. Jeho hlavnou úlohou je podporiť chrbticu počas spánku v jej prirodzenej polohe, čím predchádza bolestiam samotnej chrbtice – najmä krčnej, ale aj hlavy. U ľudí, ktorých trápia podobné ťažkosti, by mal byť samozrejmosťou, avšak je vhodný pre každého, kto si váži zdravie svojho pohybového aparátu.

Oproti klasickým vankúšom má pamäťová pena výhodu, že sa prispôsobí polohe spiaceho a tlaku, ktorý je na ňu vyvíjaný. Pri kontakte s ľudským telom totiž optimalizuje svoju tuhosť a tvar, a to na základe absorbovaného tepla. Tým udržuje chrbticu rovnú a prispieva k správnej cirkulácii krvi, ako aj k uvoľneniu a relaxácii svalov, čo eliminuje stuhnutosť a spazmy, ktoré vedú k bolestiam a obmedzeniu pohybu.

Vedeli ste, že?
Ľudia, ktorí chcú svojej chrbtici ponúknuť niečo viac, nájdu na trhu tri typy vankúšov: zdravotné, ortopedické a anatomické. Kým ortopedické by mali problémom s chrbticou predchádzať, no takisto ako anatomické s typickým vlnovkovým tvarom nemusia spĺňať žiadne normy, tie zdravotné musia prejsť klinickým hodnotením, ktorého cieľom je zhrnúť účinky a zdravotný prínos vankúša.

Striebro nielen na okrasu

Anatomický vankúš napriek svojim výhodám nemusí vyhovovať každému. Je dobrou voľbou v prípade, že spávate na chrbte alebo na boku. Ak je vašou obľúbenou polohou spánok na bruchu, zvoľte radšej nízky vankúš klasického obdĺžnikového tvaru. Pokiaľ vám vo všeobecnosti anatomický tvar nevyhovuje, svojej chrbtici môžete pomôcť vankúšmi s regulovateľnou výplňou. Vďaka tomu si sami určíte ich objem. Výplň takýchto SCANquilt produktov tvoria zvyčajne jemné, duté, priestorovo tvarované vlákna v tvare vločiek.

Antibakteriálne vlákna samy osebe zvyšujú hygienu, no pre alergikov, astmatikov, deti, ale aj všetkých, ktorí chcú do svojej spálne vniesť čo najväčšiu čistotu, je ideálne zvoliť vankúše obohatené o striebro, ktoré zaručí antibakteriálny a tepelno-vodivý účinok a má antistatické vlastnosti. Tie zabezpečujú aj uhlíkové vlákna vtkané do povrchového materiálu, ktoré zachytávajú elektrostatické polia vysielané naším telom a postupne uvoľňujú nahromadené elektrostatické náboje do vzduchu. Tento proces vedie k zníženiu napätia statickej elektriny, a teda k zvýšeniu kvality spánku. A o to práve ide, no nie? 😊

Tip na záver
Keďže hlavnou úlohou vankúša by malo byť udržiavanie chrbtice v prirodzenej polohe, čiže zabezpečenie toho, aby bola krčná chrbtica s jej zvyškom v jednej rovine, vankúš by nemal siahať pod ramená – o to viac, ak máte široké ramená. Veľké vankúše s rozmermi 70 × 90 cm je teda lepšie vymeniť za menšie, napríklad 50 × 70, prípadne 40 × 60 cm.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.