Kedy je potenie v noci normálne a kedy už nie?

Zmierniť ho môžete v každom prípade

Asi každý z nás sa už v noci zobudil taký spotený, že si musel prezliecť pyžamo. V niektorých prípadoch je to odôvodnené, avšak časté nočné potenie nemá v živote zdravého človeka čo hľadať. Niekedy vám príjemný spánok zabezpečia aj malé zmeny, úpravy interiéru či životosprávy. Ako ale zistiť, či za nadmerné potenie môže len nevhodný paplón, alebo je potrebné navštíviť lekára? A kedy už vlastne hovoríme o nadmernom potení?

Symptóm stresu, vážnej diagnózy aj samostatné ochorenie

Potenie je úplne prirodzeným procesom v organizme slúžiacim na termoreguláciu, teda udržiavanie správnej teploty. Kým pri vysokých teplotách je úplne bežné, časté a nadmerné potenie bez opodstatnenej príčiny v nás vyvoláva znepokojenie. Aj keď ochorení, ktorých symptómom je aj potenie, je dosť, nie vždy sa za ním skrýva zdravotný problém.

Nočné potenie sa často vyskytuje pri infekčnom ochorení, ktoré sprevádza horúčka. Vtedy je prospešné, pretože sa vďaka nemu ochladzujeme a zbavujeme škodlivín. Býva však príznakom aj pri vážnejších diagnózach, akými sú cukrovka, rakovina, tuberkulóza či HIV, objavuje sa často tiež pri obezite, vysokom krvnom tlaku alebo poruchách štítnej žľazy. Nadmerné potenie môže byť i samostatným ochorením, ktoré sa nazýva hyperhidróza. V takomto prípade sa pacient potí až päťkrát viac ako bežný človek.

Nepríjemné nočné potenie poznajú tiež ženy v menopauze, keďže ďalším jeho spúšťačom môže byť hormonálna nerovnováha – najmä kolísavá hladina estrogénu. Aj užívanie niektorých liekov, ako sú antidepresíva, antibiotiká či hormonálna antikoncepcia, vedie k nadmernému nočnému poteniu. Navyše, priamy súvis má aj s našou psychikou a emóciami. Chronický stres, úzkosti či depresie sa tiež môžu prejaviť prepoteným pyžamom. Na rozdiel od prirodzeného potenia pri fyzickej záťaži alebo vysokých teplotách sa emocionálne potenie prejavuje do pár sekúnd, má výraznejší zápach a potia sa pri ňom najmä podpazušie a dlane.

Vedeli ste, že?
Hyperhidróza je stav, ktorý vedie k nadmernému poteniu v neobvyklých situáciách – v chladnom počasí alebo bez akéhokoľvek spúšťača. Výskumy hovoria, že napríklad v USA ňou trpí takmer 5 % obyvateľov, no pravdepodobne ide o väčší počet, keďže mnohí ľudia nevyhľadajú lekársku pomoc. Dôvodom je najmä presvedčenie, že nejde o zdravotný problém a neexistuje naň liečba.

Najprv vlastné zmeny, až potom lekár

Aby ste mohli začať pracovať na odstránení svojho problému s potením, je dôležité uvedomiť si mieru potenia, aj keď ide o individuálny údaj závislý od mnohých faktorov, akými sú hmotnosť, práca, životný štýl a podobne. Vo všeobecnosti však ťažkosti nastávajú, keď je nočné potenie pravidelné a obťažuje či obmedzuje vás alebo vašich blízkych.

Ak ste sa v úvode zisťovania, z čoho nadmerné potenie pramení, dostali do tohto bodu, skúste sa zamerať na oblasti, ktoré môžete zmeniť sami. Pokiaľ však nič z uvedeného nepomôže, návšteva lekára je na mieste.

Úprava spálne

Začnite od základov. Informácia, že potrebujete kvalitný matrac, nie je len marketingovým ťahom. Okrem toho, že ponúka komfort, dokáže regulovať aj telesnú teplotu. Vybrať si treba viacvrstvový matrac z priedušných, ideálne prírodných materiálov, ktoré zabezpečia odparovanie vlhkosti. Keď už do matraca investujete, venujte mu čo najlepšiu starostlivosť a udržiavajte jeho životnosť aj vďaka matracovému chrániču.

Dôležitú úlohu hrá paplón, ktorý by sme v ideálnom prípade nemali mať počas celého roka len jeden. Ak sa vám však nechce vyberať viac možností, siahnite po variabilnom type 3 v 1. Dbajte aj na to, do čoho posteľ i svoje telo oblečiete. Nekvalitné a umelé materiály podporujú potenie a nedovolia koži dýchať. Prírodná bavlna je priedušná a nasiakavá, satén má výborné termoregulačné vlastnosti a džersej je zas výnimočne mäkký a hebký na dotyk a dobre saje. Vhodnou prírodnou voľbou je aj ľan, ktorý dobre absorbuje vlhkosť, vďaka čomu udrží pokožku v noci sviežu a chladnú.

Pokračujte priestorom. Pohybuje sa teplota v miestnosti, kde spíte, okolo 18 stupňov Celzia? To je totiž odporúčaná ideálna teplota na spánok. Predtým, než vaše kroky zamieria do postele, nezabudnite na pár minút poriadne vyvetrať a zvlhčiť vzduch.

TIP
Pri schladení, a teda aj zmiernení potenia pomôžu takisto farby. Vyberte si obliečky, pyžamo, koberce či akékoľvek doplnky v studených odtieňoch, ktoré zapôsobia opticky a následne vyvolajú pocit chladu aj na fyzickej úrovni. Nebojte sa ani sivej. So správnymi doplnkami, napríklad v staroružovej alebo mentolovej farbe, bude vaša spálňa útulným miestom.

Úprava životného štýlu

Nepríjemné nočné potenie môže spôsobiť aj konzumácia alkoholu či štipľavých jedál alebo náročné cvičenie pred spaním. Všímajte si aj takéto na prvý pohľad nesúvisiace detaily a nezabudnite na pravidelný pitný režim. Tekutiny, ktoré sa z tela potením odplavia, treba doplniť, aby nedošlo k dehydratácii. Pomôže aj častejšie sprchovanie, dôkladné vysušenie pokožky a častá výmena pyžama a obliečok.

Aby ste predišli nočnému poteniu spôsobenému psychickými ťažkosťami, zaraďte do svojej rutiny večerný rituál na upokojenie. Niekomu postačí dobrá kniha, inému krátka meditácia či dychové cvičenie a bylinkový čaj, napríklad zo šalvie, prasličky alebo levandule, ktoré zmierňujú potenie. Akákoľvek aktivita, pri ktorej odložíte telefón a dáte mysli čas na relax, splní svoj účel.

Ak nepríjemné a časté nočné potenie zasahuje do života vás či vašich blízkych, dajte nám vedieť, čo je jeho príčinou a ako s ním bojujete. Možno tým pomôžete niekomu, kto si s týmto problémom nevie dať rady, aj keď toho vyskúšal už mnoho.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.