Výhody čítania pred spaním

Prečo nahradiť smartfón knihou?

Ako deti sme s nimi zaspávali bežne, teraz ich často nahrádzajú počítače a smartfóny. Návrat k čítaniu kníh v rámci večerného rituálu môže do vášho života priniesť mnohé benefity, bez ohľadu na to, koľko máte rokov, alebo koľko času čítaniu venujete. No a kto by si v dnešnej dobe nechcel zmierniť stres, zlepšiť pamäť či mať dobrý spánok?

„Čím viac čítate, tým viac sa naučíte. Čím viac sa naučíte, tým viac miest objavíte.“ – Dr. Seuss

Nie, radšej knihu!

Úspešní ľudia veľa čítajú. Nie príspevky na Instagrame či komentáre na Facebooku, ale knihy. Papierové knihy, ktoré sú tu stále s nami, no zo života mnohých ľudí ich vytlačili moderné technológie. Na „papierové príbehy“ by sme však rozhodne nemali zanevrieť.

Čítanie napomáha telu i mysli, umožňuje relaxáciu svalov a spomaľuje dýchanie, vďaka čomu sa môžete cítiť pokojnejšie. Prehodnotenie priorít a častejšia výmena smartfónu či počítača za knihu môže zmeniť váš celkový stav, prispieť ku kvalitnejšiemu nočnému odpočinku a zvýšiť produktivitu v každodennom fungovaní.

Reštartujte sa vďaka spánku
Prečítajte si viac o fázach spánku a tipoch na jeho zlepšenie.

Menej stresu a úzkosti, viac šťastia

Každá pútavá kniha odvedie vašu pozornosť od každodenných povinností a problémov k inej téme. Neznamená to, že začnete ignorovať svoj vlastný život, no môžete si odpočinúť, dovoliť mysli, aby sa prečistila a načerpala nové pohľady na svet. Vďaka tomu vám čas s knihou pomôže znížiť stres, ako tvrdia vedci zo Sussexu, niekedy až o 68 %, zmierniť úzkostné pocity a celkovo tak zlepšiť psychické zdravie.

TIP
Na výbere knihy záleží. Ak sa k čítaniu pred spaním vraciate po rokoch a nie ste si istí, ktorý žáner je pre vás ten pravý, skúste pre začiatok niečo nenáročné. Možno sa to nezdá, ale napríklad triler či horor by niekomu mohol privodiť nepokojné sny.

Naštartovanie mozgu

Čítanie síce upokojuje myseľ, no zároveň zlepšuje mozgovú činnosť a pamäť. Je to vlastne akýsi tréning pre náš mozog. Čítanie zlepšuje jeho neuroplasticitu, čím sa znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby či demencie. Okrem toho si vďaka knihám rozširujeme slovnú zásobu, ale aj všeobecný prehľad.

Vyspinkaní do ružova

Veľmi aktuálnou témou je zdravý spánok. Problémy zo zaspávaním, časté nočné budenie či poruchy spánku trápia čoraz viac ľudí. Vzhľadom na to, že zívanie a nastupujúca únava sú bežnou odpoveďou organizmu na čítanie knihy – obzvlášť, keď ležíme – čítanie je jednou z najprirodzenejších zbraní v boji so spánkovými problémami. Človek, ktorý má dostatok kvalitného spánku, sa aj budí oddýchnutejší, a to nielen fyzicky, ale aj mentálne. Navyše, dobrou knihou si môžete privodiť aj príjemnejšie sny.

Vedeli ste, že?
Z výskumu, ktorý uskutočnila firma Sleeping Junkie, vyplynulo, že ľudia, ktorí pred spaním čítajú klasické knihy, sú spokojnejší s kvalitou a množstvom svojho spánku než tí, ktorí túto činnosť nevykonávajú, ale aj to, že zarábajú viac, zdravšie sa stravujú a viac z nich má pocit, že žije svoj život naplno.

Skrotená koncentrácia

Literatúra nám pomáha zlepšiť koncentráciu. Pri scrollovaní sociálnymi sieťami sa naša pozornosť presúva od príspevku ku komentárom, potom k ďalšiemu príspevku, a tak dokola. Niet sa čo čudovať, že sa následne nedokážeme sústrediť na prácu dlhšie ako pár minút. Keď však čítame knihu, niekoľko minút či hodín sme sústredení na jednu tému, jeden príbeh, za čo sa nám pokojnejšia myseľ poďakuje napríklad aj efektívnejšou prácou.

Krajší svet vďaka empatii

Najmä pri čítaní beletrie sa pomaly zžívame s postavami, snažíme sa pochopiť ich zmýšľanie, hľadáme s nimi východisko z problému, prežívame ich romániky, úspechy, ale aj pády. Vďaka tomu, že sa vlastne dostávame do kože niekoho iného a odvraciame pozornosť od seba, stávame sa empatickejšími voči druhým aj v reálnom svete.

Majstri kritického myslenia a kreativity

Každá jedna kniha, ktorá sa nám do rúk dostane, či už ide o detektívku, zbierku básní, román, alebo motivačnú literatúru, nám ponúka nové poznatky, názory a uhly pohľadu. Spoznávame v nich nových ľudí a miesta, učíme sa nové veci. Vďaka tomu si zlepšujeme kritické myslenie a zároveň rozvíjame kreativitu.

Uvedomili ste si niektoré zo spomínaných benefitov? Ak nie, môžete si ich všimnúť pri najbližšom čítaní, možno aj knihy z našich 10 tipov pre každého:

Pre čas strávený s deťmi:

Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti s čítaním pred spaním a prihoďte aj vaše tipy na konkrétne knihy k blížiacemu sa jesennému obdobiu.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.