reNOVÉ – Prerábame kúpeľňu

Malá kúpeľňa verzus veľká kúpeľňa

Denno-denne v nej vykonávame hygienické a skrášľovacie rituály, s obľubou v nej povyšujeme relaxačný kúpeľ na wellness. Po kuchyni ide o druhú najviac využívanú miestnosť v domácnosti, aj práve preto si zaslúži vašu pozornosť. Ako k nej pristupovať počas renovácie? Prečítajte si naše tipy a odporúčania.

Ako zariadiť malú kúpeľňu?

Ak by malo odznieť iba jedno všeobecné odporúčanie pre zariadenie do kúpeľne menších rozmerov, tak jednoznačne skúpe rozmery miestnosti využiť na maximum. To znamená dômyselné vybavenie a zariadenie (ideálne) na mieru:

1. Uprednostnite sprchový kút pred vaňou. Navrch má tzv. walk in riešenie, bez zatvárateľnej „kabíny“, kedy sprchový kút tvorí iba zástena. Ak bude bez rámov a z číreho skla, vytvoríte opticky jednoliaty a vzdušný priestor. Podčiarknete ho pridaním podomietkových batérií.

TIP
Nika nie je prežitok socialistických kúpeľní. Naopak, výklenok v stene ušetrí miesto, poskytne odkladaciu plochu pre toaletné produkty a nenaruší dizajnovú čistotu.

2. Polica pod umývadlom je trendovou záležitosťou, no nenahradí úložný priestor skrinky. Vyberte si jej zásuvkový variant a získate nielen prekvapivo viac miesta, ale najmä prehľad v kozmetických prípravkoch.

TIP
Ak vám rozmery steny dovolia širšiu komodu, vhodným umiestnením umývadla (pokojne na stranu) získate na vrchnej doske dostatok miesta pre štýlový dávkovač mydla, pohárik na zubné kefky či obľúbený parfum.

3. Koľko úložného priestoru naozaj potrebujete? Ak je dispozícia kúpeľne členitá, atypický priestor je vhodné doplniť nábytkom, ktorý kopíruje jeho priečky. Závesné úložné systémy sú viac ako vítané.

TIP
V prípade, že prerábka kúpeľne vyžaduje kompromis v podobe prítomnosti práčky či dokonca sušičky (ich umiestnenie nad seba neoľutujete), investujte do vysokej skrinky. Vkusne ich skryjete aj za materiálovo nenápadné dvere po strop uzatvárajúce výklenok.

4. Obklady a dlažba (skôr veľkoformátové) si pýtajú svetlé odtiene. Vyhnite sa výrazným vzorom a stavte na monochromatický vzhľad. Univerzálnosť vám dovolí kreatívnejšie dotvorenie interiéru prostredníctvom textilných doplnkov.

TIP
Jednoduchý dizajn oživíte väčším, prípadne tvarovo zaujímavým zrkadlom, zónovým osvetlením, ale i kvalitnými uterákmi, na dotyk príjemnou kúpeľňovou predložkou a doplnkami, akými sú závesné háčiky, dekoračné dózy na hygienické potreby a podobne.

Zariadenie kúpeľne s väčšou dispozíciou

Pri otázke ako zariadiť kúpeľňu väčších rozmerov prihliadajte na to, že dizajn je strojcom atmosféry, a tiež na vlastnosti praktickosti a funkčnosti, bez ktorých sa aj vizuálne okúzľujúci interiér stráca.

1. Podliehať najnovším trendom nie je nutnosťou – ak interiéru kúpeľne pripíšete osobitý, nadčasový a predovšetkým váš štýl, túžbu po zmene minimalizujete.

TIP
Nepodceňujte priestrannosť kúpeľne. Či vás láka veľký sprchový kút s murovaným sedadlom, voľne stojaca vaňa, ich kombinácia, alebo máte radi výrazné motívy a masívny nábytok, nestavte iba na vašu predstavivosť. Návrh interiéru odhalí, čo si skutočne môžete dovoliť.

2. V rámci technických vychytávok v podobe armatúr a sanity buďte pragmatickí – pomôže vám to zvýšiť celkový komfort kúpeľne a z dlhodobého hľadiska znížiť náklady.

TIP
Termostatické batérie sú napriek prvotnej vyššej investícii ekonomicky výhodné. Šetria vodu, financie a životné prostredie, zvyšujú bezpečnosť pri umývaní. Pôvabne ukážu v špecificky farebných, napríklad metalických prevedeniach.

3. Kúpeľňa je prevádzkovo náročná miestnosť a pri každodennom používaní je dôležité vopred myslieť na čo najjednoduchšiu údržbu – tá sa týka mokrej zóny i úložných priestorov. Uľahčia ju tiež organizéry a triediace boxy na kozmetiku.

TIP
Rektifikované obklady a dlažbu charakterizuje vysoká presnosť hrán na stotiny milimetra. Vďaka tomu je dizajnový výsledok estetický a kladenie takmer bezškárové. Bonusom je tak nenáročná starostlivosť a hygienická čistota.

4. Rozmerovo veľkorysý priestor zvyčajne vyžaduje zútulnenie – vtedy na rad prichádzajú prírodné prvky, textilné doplnky a dekorácie, ktoré majú taktiež zásluhu na tom, ako luxusne kúpeľňa pôsobí.

TIP
Pokojne kombinujte rôzne farby uterákov, kúpeľňových predložiek a županov. Môžete sa držať kompozície tón v tóne alebo sa odtieňovo prispôsobiť tematickej kúpeľni (použiť modrú a bielu pri stredomorskom štýle, mix tlmenej zelenej a zlatej pri vintage a podobne). Vždy myslite na to, ktoré farby zostanú večne živé…

Kúpeľňové dekorovanie
Nebojte sa kombinovať a vyberte si z ponuky doplnkov do kúpeľne.

Kúpeľňa má byť miestom dokonalého odpočinku a času, ktorý venujete sebe. Niekedy nie je nutný razantný zásah do celkovej dispozície, ale postačia aj drobné zmeny interiéru v rámci nábytku a doplnkov. Vymeňte úchytky, vešiačiky, uteráky, podložky alebo doplňte drobné dekorácie v podobe vkusných úložných boxov či rastlín. Riaďte sa vlastným vkusom a nebojte sa ísť do netradičných kombinácií – koniec koncov, ide o priestor, v ktorom sa máte cítiť dobre predovšetkým vy.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.