Nesprávny vankúš môže byť príčinou zdravotných ťažkostí

Dajte si záležať na výbere

Investovali ste do drahého kvalitného matraca, ale i tak sa zobúdzate s bolesťami hlavy či krčnej chrbtice? Pes je možno zakopaný vo vašom vankúši. Poradíme vám, ako si vybrať z hľadiska rozmerov, materiálu či konkrétneho zdravotného problému ten správny vankúš na spanie.

Vankúš si treba vyberať najmä podľa preferovanej spánkovej polohy. Iný model budete potrebovať, ak spávate na chrbte, a úplne iný typ vám pomôže, ak spávate na boku. Zdravotné ťažkosti môže privodiť nielen nesprávne zvolený, ale aj starý, vyležaný alebo inak zdeformovaný vankúš, ktorý už neplní svoju funkciu. Je neuveriteľné, že mnohé z problémov, s ktorými si neviete rady celé roky, môžu prameniť práve z vankúša. Jeho stav a kvalitu by ste rozhodne mali prehodnotiť, ak:

  • vás prepadajú časté a ťažké bolesti hlavy;
  • trpíte nevysvetliteľnými závratmi;
  • sa zobúdzate unavení a pociťujete únavu bez ohľadu na to, že ste si dopriali primeranú dĺžku spánku;
  • sa nedokážete v priebehu dňa sústrediť na svoju prácu;
  • bojujete s depresívnymi stavmi alebo úzkosťou;
  • v noci pociťujete časté pálenie záhy;
  • sa vaša pleť výrazne zhoršila;
  • máte opakujúcu sa nádchu, bolesti hrdla, štípu vás oči alebo kýchate.

Príliš vysoký či príliš nízky?

Výška vankúša, resp. poloha hlavy na vankúši by mala byť za každých okolností taká, aby os vašej chrbtice počas spánku nebola vychýlená. Ak máte príliš vysoký vankúš, svaly vo vašom krku sa naťahujú a vytláčajú chrbticu mimo jej prirodzenú polohu, a to najmä v hornej časti chrbta. Ak spíte na boku s privysokým vankúšom, môžete sa zobúdzať so stuhnutým krkom.

Vankúš tiež zvykne vyvíjať neprimeraný tlak na rameno, výsledkom čoho bývajú bolesti v hornej časti chrbta a krku. Tie potom neraz vedú k bolestiam hlavy či dokonca závratom. Niektorí ľudia tento nepríjemný pocit vyrovnávajú vystretím jednej z nôh smerom dopredu, to však, paradoxne, vedie aj k bolestiam v spodnej časti chrbtice.

Vedeli ste, že?
Ak vás trápi nekonečná únava, nemusíte hneď utekať k lekárovi alebo siahať po liekoch. Príčina môže byť banálna – nesprávny vankúš. Nevhodná spánková poloha totiž nespôsobuje iba bolesti hlavy, ale rovnako znižuje kvalitu spánku a zapríčiňuje časté budenie počas noci. Neraz sa vyvíja tlak aj na cievy, čím sa blokuje správna cirkulácia krvi v tele. Do mozgu sa následne neprivádza dostatok kyslíka, takže nielenže nemá dostatok času, ale ani energiu na potrebný „reset“, a zabrzdí tak obnovu viacerých funkcií v našom tele. V krajnom prípade a pri dlhodobom zanedbávaní tohto problému sa preto môžu objaviť aj depresie.

Riešením môže byť anatomický vankúš, ktorý sa zvyčajne vyrába z pamäťovej peny. Tá sa dokáže prispôsobiť líniám tela a zároveň sa tvaruje pod vplyvom teploty, vďaka čomu dokáže na vankúši pekne rozložiť váhu hlavy, krku aj šije. Ak zvyknete v noci meniť polohy, dobrú službu vám urobí aj variabilný vankúš, ktorý pozostáva z vankúša v základnom rozmere a menšieho posuvného valca pripevneného suchými zipsami. Prostredníctvom nich sa dá regulovať aj množstvo výplne vankúša. Takýto typ sa postará o dokonalé uvoľnenie krčnej chrbtice počas spánku.

Náš tip
Ak radi spávate na chrbte, mali by ste používať vankúš, ktorý je zaoblený a mierne vyvýšený v časti pod krkom. Takto mu vytvoríte dostatočnú oporu, zatiaľ čo samotná hlava spočinie na nižšej časti vankúša. Ľudia, ktorí spávajú na bruchu, by si mali zadovážiť tenší mäkký vankúš.

Nerobte z vankúša raj pre alergény

Bojujete s častými vyrážkami a akné, hoci máte tínedžerský vek už dávno za sebou? Neustále problémy s pleťou a upchaté póry môžu byť rovnako výsledkom zlej opierky hlavy. V tomto prípade však ide najmä o výber materiálu a celkovú hygienu obliečok či samotného vankúša. Na textílii sa totiž noc čo noc usádzajú zvyšky krémov, pleťového mazu, ale aj odumretých buniek a vlasov. Ak máte citlivú pleť, obliečku vankúša by ste mali meniť každý týždeň.

Náš tip
Aby ste zlepšili odparovanie vlhkosti, nezabudnite tiež vankúš pravidelne pretriasať. Samotnú výplň je ideálne prať každých 6 až 12 mesiacov.

Starý nepraný vankúš nemusí spôsobiť iba množenie baktérií a roztočov, ktoré patria k hlavným alergénom vyvolávajúcim kýchanie, štípanie očí, škriabanie v hrdle či citlivé reakcie pleti. Rovnako býva príčinou nepríjemného zápachu. Jedným z riešení, ako zvýšiť ochranu pred neželanými mikroorganizmami, je nielen pravidelná hygiena, ale tiež vhodne zvolený materiál. Pomôcť vám môže napríklad špeciálny antibakteriálny vankúš, ktorý vytvára nehostinné prostredie pre akékoľvek baktérie a roztoče. Súčasťou výplne býva dokonca aj striebro, ktoré má takisto antimikrobiálny účinok.

Vedeli ste, že?
Vyležaný vankúš v kombinácii so spánkom na bruchu alebo na boku vám môže privodiť aj viac vrások. Vnútorná výplň totiž počas noci jednostranne tlačí na konkrétne body a línie tváre, a tak znižuje elasticitu pleti. V kritických miestach pokožka stráca pružnosť a je náchylnejšia na tvorbu rýh, jemnejších či hlbokých vrások.

S vankúšom aj proti refluxu

O čosi zložitejšie to majú pacienti, ktorí trpia tzv. gastroezofageálnym refluxom, ľudovo prezývaným pálenie záhy. Pri nedostatočnej funkcii pažeráka sa totiž nadbytok žalúdočnej kyseliny vracia spolu s jedlom do hrdla, vyvolávajúc nepríjemné pocity, pachuť či kyslú chuť v ústach až bolesť na hrudníku.

Na tento typ zdravotných problémov sú k dispozícii antirefluxné či špeciálne tvarované vankúše, ktoré sa postarajú o to, aby potrava zostala po celú dobu spánku v žalúdku. Pacient leží s nadvihnutým hrudníkom, ale zároveň je jeho chrbtica v polohe, kedy nedochádza k jej krúteniu či deformovaniu. Takéto vankúše môžu pomôcť aj pri problémoch s dýchaním či trávením, prípadne pri opuchoch a bolestiach nôh.

S vankúšom k zdravšiemu spánku
Vyberte si ten správny s ohľadom na vaše potreby.

Tip na záver

Aj vankúš môže byť „inteligentný“ alebo môže využívať moderné technológie. Počnúc materiálmi, ktoré automaticky pohlcujú vlhkosť, odpudzujú alergény a udržujú ho príjemne chladivý, končiac technologickými vychytávkami, ako sú vankúše, ktoré zaznamenávajú vaše spánkové návyky, alebo vás zobúdzajú vašou obľúbenou pesničkou. Zaujímavé sú tiež vankúše s vtkaným uhlíkovým vláknom. Uhlík sa totiž postará o odvádzanie statickej elektriny, ktorú počas spánku uvoľňuje naše telo, vďaka čomu znižuje jej napätie a stará sa o príjemnejší spánok.

ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.