Bytový textil na balkón či terasu

Osviežte exteriér textilnými doplnkami

V letnom období sú najkrajšou dekoráciou našich terás a balkónov zelené rastliny či kvitnúce kvety. Aby bol exteriér skutočne pohodlný a mohli sme tam tráviť čas, je dobré venovať pozornosť jeho zútulneniu. Na to nám skvelo poslúžia nielen dekoratívne doplnky, ale predovšetkým pohodlné textílie.

Podsedáky (nielen) na lavicu

Pohodlné sedenie je základ každej terasy či balkóna. Podľa osobných preferencií a priestorových možností si môžeme zvoliť:

  • Klasické sedenie, ak plánujeme na balkóne aj stolovať.
  • Gauč, ak chceme miesto primárne určené na oddych.
  • Ležadlo, kde sa bude možné opaľovať.

Nech už sa však rozhodnete pre ktorýkoľvek variant, príjemne mäkký podsedák vytvorí základ pre pohodlné sedenie. Na výber máte množstvo kombinácií. Jednoduchý a nadčasový môže byť podsedák v jemnej neutrálnej farebnosti, vďaka ktorému necháte vyniknúť farebne sýtejším kúskom, akými sú vankúš či pléd.

TIP
Vzhľadom na to, že ide o exteriér, na podsedáky, matrace alebo vankúšiky je dobré voliť ľahko udržiavateľné materiály, ktoré sa dajú prať alebo ideálne fungujú na báze obliečok. Napríklad pri dekoračných vankúšoch môžete vybrať niekoľko druhov snímateľných návliečok, ktoré v prípade potreby viete jednoducho vymeniť a oprať.

Klasické balkónové sedenie nemusí byť nutne súčasťou exteriéru, zvlášť, ak ho nevyužijete, prípadne máte malý balkón. Komfortné miesto pre oddych viete pripraviť aj pomocou veľkých vankúšov, podnožiek, koberčekov a ich kombinovania s malými vankúšmi. Rovnaký efekt docielite aj vďaka prehodeným plédom, ktoré aj v malom priestore dokážu vytvoriť pohodlné a útulné zákutia.

TIP
Každý balkón či vonkajšie sedenie osvieži náladové osvetlenie vo forme sviečok a svetielok. Ak radi sedávate vonku vo večerných hodinách, nešetrite nimi – vytvoria unikátnu atmosféru. Svetielka môžete omotať okolo zábradlia, prípadne ich uložiť na parapetu okolo kvitnúcich rastlín. Sviečky vkladajte zásadne do svietnikov alebo dekoračných lampášov a nenechávajte ich bez dozoru.

Dekoračné vankúše a vrstvenie

Koľko vankúšov je už priveľa? Vždy záleží na tom, čo chcete vytvoriť. Ak hľadáte vankúše na doplnenie miesta pre stolovanie na jednoduchej stoličke, postačí jeden a menší, ktorý vám spríjemní opieranie, ale nebude prekážať pri jedení. Ak máte k dispozícii sedačku či lavicu, ktorá má slúžiť ako oddychová zóna, nemusíte sa báť vrstvenia a použitia viacerých druhov dekoračných vankúšov. Netreba zabudnúť ani na pléd, ktorý sa môže zísť, ak počasie veští chladnejší večer.

TIP
Plédy a deky rôznych rozmerov a farieb je dôležité správne uložiť. Zabezpečíte tým jednoduchú a účelnú obsluhu, no zároveň docielite efektný estetický výsledok. Zrolujte a naukladajte ich na výšku do jedného koša. Ak kôš nemáte kam umiestniť, uložiť ich môžete aj do regálu. Zrolované plédy naukladajte jednoducho na seba, aby pôsobili usporiadane, no ich vyberanie a používanie zostalo rovnako jednoduché.

Textilné doplnky podčiarknu váš štýl

Predstavíme vám tri základné a obľúbené štýly, ktoré viete na vašom balkóne či terase ľahko aplikovať pomocou textilných doplnkov a dekorácií.

  • V romantickom šate – Páči sa vám anglický vidiek plný kvetov, divokých rastlín a vintage doplnkov? Ak preferujete tento štýl, môžete siahnuť po doplnkoch v romantických vzoroch a farbách. Vítané sú drobné vzory a pastelové farby ako ružová, mentolová alebo bledomodrá – ideálne v kombinácii s neutrálnou béžovou alebo šedou. Pri sedení alebo doplnkoch je dobré zakomponovať kov a staré drevo.
  • Jednoduchosť ukrytá v klasike – Hľadáte nadčasovosť alebo máte radi klasické vzory a chcete tento štýl preniesť aj do exteriéru? Siahnite po tradičných farbách, akými sú zelená, žltá, hnedá či červená. Nezabudnite doplniť tradičnými kvetovanými vzormi – lúčne kvety ako vlčie maky či slnečnice zaručene rozveselia každý priestor. Vítané je aj káro či mäkké geometrické vzory. Drevené alebo ratanové sedenie bude v tomto prípade to pravé.
  • S nádychom prímorskej atmosféry – Máte radi more, vodu a slnečné letné počasie je vaše obľúbené? Neváhajte ladiť balkón či terasu práve do tohto štýlu. Modrá farba podvedome ochladzuje, takže je dobrou voľbou aj pre južne orientovaný preslnený exteriér. Navyše, so vzorom prúžkov, kotiev či plachetníc sa môžete každý deň cítiť ako na dovolenke. Z doplnkov voľte kov a náplavové surové drevo.

TIP
Zakomponujte na balkón či terasu aj vodný prvok vo forme fontány, stekajúcej vody alebo napájadla pre vtáčiky a dotvorte tak dokonalú prímorskú atmosféru.

Nech už je váš štýl akýkoľvek, je dôležité, aby ste sa na balkóne cítili dobre práve vy a aby vyhovoval vašim potrebám. Hor sa teda na balkóny a terasy užívať letnú sezónu plnými dúškami! Ak váš exteriér prešiel letnou revíziou, neváhajte sa s nami o výsledok podeliť v komentároch. Budeme sa tešiť!

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.