15 tipov na darčeky pre novomanželov

Potešte originálnym darom

Letné svadby sú v plnom prúde. Pozvánka na takúto udalosť je veľkou poctou pre rodinu, priateľov i známych. Čo môže byť čarovnejšie, ako zdieľať najkrajšie okamihy so zasnúbeným párom? Avšak spolu s radosťou prichádza aj dilema, ktorou sú svadobné darčeky pre novomanželov. Ak máte problém s výberom aj vy, inšpirujte sa našimi tipmi.

Peňažný dar – áno či nie?

Ak si neviete rady, môžete zvoliť zlatú strednú cestu – a tou je finančná hotovosť. Vložiť peniaze do obálky je veľmi jednoduché, jedinou otázkou zostáva, aká suma je ideálna. Za slušné sa považuje kompenzovať mladomanželom aspoň náklady, ktoré im vzniknú v súvislosti s hostinou.
Samozrejme, je dobré počítať aj s nejakou čiastkou navyše – či už v podobe navýšenej sumy, alebo hmotného darčeka.

Náš tip
Najčastejšie sa výška daru či hotovosti pohybuje od 50 do 100 eur na osobu. Ak teda vyberáte darček, všetko závisí od toho, či ide o hlavný svadobný dar, alebo podarúnok k obálke s peniazmi.

Čomu sa vyhýbať?

Neveste a ženíchovi môžete venovať neutrálny darček, ktorý je praktický a užitočný. Často ide napríklad o spotrebiče, ale aj tu môžete naraziť na prekážku – elektronika sa vyrába v nespočetných dizajnoch od futuristických až po retro kúsky, ale aj v rôznorodých veľkostiach a farbách. Ak netušíte, k čomu snúbenci inklinujú, vyhnite sa spotrebičom, ktoré sú zvyčajne vystavené na kuchynskej linke, ako kávovary či rýchlovarné kanvice. Ich výber totiž závisí od celkového dizajnu kuchyne a páry si ich neraz kupujú ako set v jednotnom odtieni aj úprave.

Rovnako to platí o všetkých ostatných dizajnových výrobkoch. Vázy, sošky či nábytkové doplnky sú často záležitosťou osobného vkusu. Pamätajte si, že iným sa nemusí páčiť to, čo vám. Ak netušíte, aký interiérový štýl je budúcim manželom po chuti, radšej sa vzdajte nápadu kúpiť im veľké zlaté zrkadlo či sošku Budhu, hoci aj symbolizuje šťastie.

Zistite, čo mladomanželov spája

Výber darčeka často ovplyvňuje fakt, či ste na svadbu pozvaní zo strany ženícha, alebo nevesty. Svoj podarúnok tomu mnohí hostia prispôsobujú, čo je vcelku logické, keďže lepšie poznajú jednu z nastávajúcich polovičiek. Dôležité je však myslieť na oboch, prípadne na ich spoločné záujmy. Sú snúbenci vášniví cestovatelia, milovníci turistiky alebo nadšenci gastronómie? Svadobný pár určite spája aspoň jedna záľuba, na ktorú sa oplatí staviť.

Darček sa ale môže vzťahovať aj na samotný svadobný deň a byť originálnou pripomienkou tejto veľkej životnej udalosti. Ktoré svadobné darčeky sa teda oplatí zaobstarať?

Nebesky krásna spomienka

Darčekovým predmetom nemusia byť iba poháre či vankúše s menom nevesty a ženícha. Namiesto toho skúste niečo originálnejšie. Môžete im napríklad nechať vytlačiť veľkú personalizovanú hviezdnu mapu, ktorá bude zobrazovať nočnú oblohu v ich svadobný deň. Nemusíte sa obávať, digitálna podoba nebeskej konštelácie sa dá zhotoviť aj vopred. Rovnako tak môžete zakúpiť hviezdu a pomenovať ju po manželskom páre.

Dielo na mieru

Mladomanželom môžete zadovážiť aj portrét od skúseného umelca či ilustrátora, ktorého hravo nájdete na internete. V čase, kedy ľudia zdieľajú svoje fotografie na sociálnych sieťach, iste nebude problém zohnať ako vzor nejaký pekný spoločný záber ženícha a nevesty. Skúsiť však môžete aj machovú dekoráciu na stenu, ktorá sa hodí kamkoľvek do bytu a navyše bude „živou“ spomienkou na ich šťastný deň.

Domáce kúpele

Po svadobnom zhone mladému páru určite príde vhod romantický wellness balíček, vďaka ktorému si oddýchne a načerpá nové sily. Nemusíte však rezervovať kúpeľné pobyty, skúste to urobiť osobnejšie. Vytvorte balíček, do ktorého zbalíte dámsky a pánsky župan, penu do kúpeľa či liečivú soľ, vonné sviečky alebo tyčinky, výber kvalitnej čokolády a čajov, dobré víno alebo čokoľvek iné. Aspoň sa tak predĺžia medové týždne o jeden „all-inclusive“ romantický večer.

Pre veľké výhry

Ak nastávajúci novomanželia patria k hravým ľuďom, ktorí radi súťažia a spoznávajú nové veci, dobrým darčekom bude nepochybne aj set spoločenských hier. Samozrejme, nemáme tým na mysli šach alebo človeče, v súčasnosti nájdete hry, ktoré partnerom pomáhajú zabaviť sa, lepšie sa spoznať a napredovať vo vzťahu.

Romantika na počkanie

Keď už sme spomenuli sviečky, tie patria k povinnej výbave domácnosti mladomanželov. Navodzujú príjemnú pohodovú atmosféru a rozpália vášeň aj po náročnom pracovnom dni. Namiesto samotných sviečok v skle však novomanželom môžete kúpiť veľký sklený lampáš, ktorý umiestnia buď na zem v interiéri, alebo na balkón či terasu. Okrem toho, že je bezpečnejšie ponechávať horiace sviečky v uzavretej nádobe, svetlo v takýchto lucernách pôsobí veľmi efektne.

Nech im to pekne hrá

Tento prezent určite nepatrí medzi zvyčajné veci, akými obdarúvame čerstvé manželské páry, ale často prinesie nečakane veľkú radosť. Dnešné digitálne hudobné nosiče totiž neponúkajú taký hudobný zážitok ako analógový záznam na platni. Tá nevytvára žiadne skreslenie, ponúka krištáľovo čistý zvuk, akoby ste speváka či orchester počúvali naživo. Ak k zariadeniu dokúpite aj zopár platní s obľúbenými interpretmi mladého páru, máte vyhraté. Buďte si istí, že na vás bude pri počúvaní hudby spomínať v dobrom.

Istota skrytá vo víne

Sú vaši svadobní hostitelia milovníci vína? Ak aj nie, drahý alkohol určite ocenia. Ak ho pijú radi, môžete im rozšíriť zásoby tohto chutného moku o zberateľské kúsky. Vopred si však overte, aký typ vína uprednostňujú, a sústreďte sa na renomovaných výrobcov. Zaiste u nich zoženiete fľaše aj cez internet a navyše v peknom darčekovom balení. Spolu s vínom môžete ženíchovi a neveste zaobstarať aj elegantný stojan na víno, profesionálny set s vývrtkou, chladiaci box alebo dizajnové zátky, ktorých v domácnosti nikdy nie je dosť.

Nesmrteľné sklo

Samozrejme, alkoholické nápoje treba v niečom servírovať, takže sety pohárov na víno, šampanské či tvrdý alkohol v novej domácnosti určite potešia. A určite viac než kávové poháre s monogramom ženícha a nevesty.

Ak však kupujete sklo ako darček, snažte sa vyberať naozaj kvalitné kúsky, napríklad od dizajnérov alebo slovenských a českých výrobcov, ktorí sa môžu pochváliť dlhou tradíciou. Nemusí ísť o honosné brúsené sklo, ktoré bolo „in“ pred desiatkami rokov, hoci aj dnes má svoju hodnotu. Ak majú mladomanželia aspoň trochu vzťah k dizajnu, súčasné minimalistické produkty s nápadom im iste vykúzlia úsmev na tvári.

Vyšší level prestierania

Na servírovací riad vopred zabudnite podobne ako aj na najpoužívanejšie spotrebiče – aj ten patrí do kategórie darčekov, ktoré sa nemusia stretnúť s nadšením, ak nebudú podľa vkusu budúcich majiteľov. Čo však môžete zakúpiť, je luxusný príbor. Cena lepších kolekcií sa pohybuje od 100 eur vyššie a cítiť to nielen na dizajne, ale aj kvalite. Takže sa nemusíte obávať, že by mladomanželia „ohŕňali nosom“. Práve naopak, pekný príbor podčiarkne prestretú tabuľu a dodá jej šmrnc.

Vybavenie do kuchyne

V oblasti jedálne a kuchyne ešte zostaneme. Náš ďalší tip sa totiž týka prípravy jedla. Set prvotriednych hrncov na varenie sa zíde vždy. Pri výbere však voľte skôr neutrálne farby, ktoré sa hodia do každej kuchyne. Vhodným darčekom tiež môžu byť zapekacie misy a formy – tie najkvalitnejšie môžete rovno z chladničky vložiť do rúry bez toho, aby sa kvôli teplotnému šoku poškodil materiál. Do kuchyne im môžete pribaliť aj balenie utierok na riad, zástery či chňapky.

Na každú gril párty

K obľúbeným voľnočasovým aktivitám tiež patrí grilovanie. Preto sa nemusíte báť staviť ani na prenosný elektrický gril, ktorý určite nezapadne prachom. Mladomanželia ho môžu používať nielen doma, ale aj na záhrade, chate či na dovolenke. Zíde sa na rodinných oslavách, letných párty či počas obyčajných víkendových večerov. Spolu s ním môžete zakúpiť aj praktický set náradia na grilovanie.

Pomocník na nezaplatenie

Spomedzi spotrebičov sa veľkej obľube tešia robotické vysávače. Zmyjú z podláh základnú špinu, vyleštia ich, a to dokonca aj za neprítomnosti majiteľov. Samotný dizajn tu nehrá prvé husle, zamerajte sa skôr na funkcie, aby vysávač mladomanželom poskytol čo najlepšiu pomoc pri upratovaní domácnosti. Výhodou tohto darčeka je aj jeho veľkosť – nemusíte sa trápiť s veľkorozmerným balením.

Náš tip
Ak kupujete spotrebiče, nezabudnite si odložiť účtenku. V prípade, že ženích a nevesta podobný darček už dostali, môžete tovar vrátiť alebo zameniť za niečo iné podľa ich výberu. Hovorí sa síce, že darovanému koňovi sa na zuby nepozerá, prečo však v dobe, ktorá je praktická, neurobiť výnimku?

Na túlenie v posteli

Niet nič lepšie, ako zdieľať s milovaným človekom spoločné lôžko. Do niekdajšej výbavy neviest preto kedysi patrili aj periny, vankúše či obrusy. Hoci paplóny si dnes každá domácnosť hravo zaobstará, skvelým prezentom môžu byť posteľné obliečky. Podobne ako pri iných podarúnkoch, aj tu by ste mali myslieť v prvom rade na kvalitu a voliť napríklad saténové či damaskové výrobky. Zo vzorov vyberajte skôr tie jemnejšie, z farieb neutrálne.

Po kúpeli ako na obláčiku

Nemusíte byť za každú cenu originálni, mnohé manželské páry dokážu oceniť aj praktické veci, ako napríklad bytový textil. Možno sa budete čudovať, ale aj uteráky sú vítaným darčekom. Kúsky z kvalitnej česanej bavlny vydržia dlhé roky a nezdeformujú sa ani častým používaním. Pozerajte hlavne na to, aby boli hebké a vláčne na dotyk a zároveň dobre sali vlhkosť. Do balenia môžete vybrať uteráky a osušky rôznych veľkostí, prípadne ich doplniť županmi.

Na cesty a výlety

Posledný darček síce novomanželia nevyužijú v domácnosti, určite však bude dôležitou súčasťou ich spoločného života. Cestovná batožina sa zíde nielen na medové týždne či letnú dovolenku, ale aj na každý výlet či dobrodružstvo, ktoré spolu zažijú. Veľký kufor môže slúžiť na praktické spoločné zbalenie, čo ušetrí peniaze za ďalšiu batožinu, menšie príručné kufre zas urobia dobrú službu pri kratších cestách vlakom či lietadlom. Prosto, vypravte ich do sveta s tou najlepšou výbavou!

Veríme, že z nášho zoznamu vás inšpirovalo aspoň pár tipov. Budeme radi, ak sa s nami podelíte o vlastné skúsenosti a odporúčania na svadobné darčeky pre novomanželov.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.