Ako chrániť posteľ a zlepšiť prostredie pre spánok?

Kľúčové sú správne kroky pri údržbe

Ak vám záleží na dobrom spánku, najprv sa okolo seba poobzerajte. Všimnite si, akými typmi materiálov sa v spálni obklopujete, ako sa vám tu dýcha, čo všetko robíte pre to, aby bolo prostredie vo vašej posteli nielen pohodlné, ale aj hygienicky čisté a zdravé. Máte všetky odpovede? Potom čítajte ďalej a preverte si, či sa o svoju posteľ staráte správne.

Základom postele nie je samotná konštrukcia, ako by sa mohlo zdať, ale matrac. Jeho povrchová úprava, výplň, ale aj celkové vyhotovenie rozhodnú o tom, nakoľko sa vášmu telu prispôsobí, čiže ako dobre si počas spánku oddýchnete. Matrac je zároveň pomerne citlivým komponentom, ktorý je potrebné neustále chrániť, obzvlášť, ak máte v domácnosti alergikov.

Prečo je dôležitý matracový chránič?

Než začnete premýšľať nad tým, ako vyčistiť matrac, usilujte sa ho čo najlepšie chrániť. Používať samotný matrac bez prestieradla alebo posteľnej plachty je prakticky nemysliteľné. V priestore spálne či detskej izby totiž víri prach a ten sa môže usádzať aj na povrchu matraca. V kombinácii so zvyškami odumretých buniek, zvieracej srsti, vlasov či kožným tukom a vlhkosťou, ktorá vzniká pri potení alebo bežných činnostiach v interiéri, vytvára prach živnú pôdu pre roztoče. Ak sa to všetko usadí na povrchu matraca, premeníte ho na slušnú „zoologickú záhradku“ plnú škodlivých mikroorganizmov.

Ak patríte k silným alergikom, zadovážte si matrac so snímateľným poťahom. Ten môžete ľahko odzipsovať a pravidelne prať v práčke. Takto zvýšite hygienickú čistotu vlastného lôžka a zbavíte sa všetkých alergénov na povrchu matraca. Odporúča sa však používať aj matracový chránič. Ide o prikrývku pripomínajúcu tenký prešívaný paplón alebo hrubšiu plachtu, ktorá môže byť vyrobená z rozličných materiálov, napríklad mikrovlákna, džersejového alebo froté úpletu, prípadne kombinácie bavlny a polyesteru.

Vedeli ste, že?
Chránič sa obyčajne upevňuje, resp. ukotví na matrac pomocou gúm umiestnených v rohoch. Existujú však aj chrániče v podobe návlekov či priliehajúce chrániče vo forme napínacej plachty.

Matracový chránič kupujte podľa rozmerov matraca vrátane jeho výšky. Položiť ho však bez problémov môžete aj na matrac vystlaný topperom – vrchným tenkým matracom. Sekundárnym benefitom chrániča je riešenie nerovností matraca či vylepšenie tepelného komfortu v posteli. Samozrejmosťou by mali byť vlastnosti ako priedušnosť a antialergický povrch.

Zapamätajte si
Okrem klasických bavlnených chráničov poznáme tiež nepremokané chrániče, ktoré sú na jednej strane (zvyčajne rubovej) potiahnuté tzv. záterom, čiže jemným filmom z polyuretánu. Práve ten vytvára najúčinnejšiu ochrannú bariéru proti roztočom, baktériám a ďalším mikroorganizmom. Takýto komponent vás v posteli ochráni aj pred drobnými nehodami, napríklad únikom moču u malých detí, inkontinenciou u starších osôb či rozliatymi tekutinami, ako káva alebo čaj. Môže pomôcť aj ľuďom, ktorí trpia nadmerným potením. Vlhkosť udrží mimo matraca, no zároveň sa postará o jeho priedušnosť.

Aké textílie si vybrať?

Používaním matracového chrániča hygiena v posteli nekončí. Patrí k nej aj starostlivosť o paplóny a vankúše či pravidelná výmena posteľnej bielizne, ktorá by mala prebiehať v dvojtýždňových intervaloch, počas leta aj častejšie. Plachty a obliečky sú totiž v priamom kontakte s naším telom, zachytáva sa v nich teda najviac odumretých tkanív, ale najmä vlhkosti. Aj z toho dôvodu by ste mali uprednostniť textílie, ktoré majú vynikajúce absorpčné a termoregulačné vlastnosti a sú dostatočne priedušné. Bezkonkurenčná je v tomto ohľade napríklad klasická bavlna, ale aj satén, damask či lyocell, ktorý navyše pôsobí antibakteriálne.

Vedeli ste, že?
V popise vlastností textilných materiálov, ale aj paplónov a vankúšov hľadajte striebro. Do vlákien moderných funkčných látok sa zatkávajú ióny striebra, ktoré majú vynikajúce antibakteriálne účinky. Striebro totiž bráni prítomnosti mikroorganizmov zapríčiňujúcich zhoršenie alergií. Vedľajším pozitívnym efektom môže byť eliminácia zápachu či zvýšená odolnosť voči plesniam. Mnohé takéto textílie sa preto využívajú aj v nemocničnom prostredí.

Menej je viac alebo mýty o kobercoch

Domácnosti s alergikmi sa vo všeobecnosti držia zásady „menej je viac“, pričom menej sa vzťahuje práve na textílie. Vrstvenie vytvára dojem útulnosti, zároveň však môže predstavovať problém – textílie sú svojou štruktúrou ako stvorené na zachytávanie prachu, nečistôt a peľu. Ak sa ich teda chcete zbaviť, začnite priamo od podlahy. Namiesto kobercov zvoľte drevené alebo laminátové podlahy, korok, linoleum či PVC. Závesy a záclony môžu nahradiť tieniace rolety alebo žalúzie, ktoré kedykoľvek povysávate alebo ľahko vyčistíte od prachu vlhkou handrou.

Naozaj sú koberce pre alergikov problém?
Všetky koberce a látky nemusíte automaticky zatratiť. Objavujú sa dokonca názory, že vhodne zvolené koberce môžu fungovať ako filtre a brániť víreniu prachu a nečistôt v miestnosti. Určite sa treba vyhnúť kobercom s prírodnými nadýchanými vláknami a vysokým vlasom. Naopak, dobrou voľbou môžu byť trebárs vinylové koberce, ktoré majú antistatické vlastnosti a bránia usadzovaniu prachu.

Prikrývať či neprikrývať?

Ak ste stavili na útulnosť v interiéri, určite sa radi obklopujete aj vankúšikmi, plédmi, dekoračnými prikrývkami či dekami. Dekoračné prikrývky plnia estetickú aj ochrannú funkciu. Často sa používajú na prekrytie postele, vďaka čomu spálňa či detská izba vytvárajú dojem väčšieho poriadku. Pozor však na to, aby ste ich ráno nepoužívali priskoro. Ak ustlanú posteľnú bielizeň prekryjete predtým, než sa dostatočne vyvetrá, zabudujete do postele na celý deň aj vlhkosť.

Deky sa naproti tomu často využívajú iba ako dekoračný pléd, ale tiež ako náhradná prikrývka počas krátkeho denného zdriemnutia, náhrada paplóna počas tropických letných nocí, doplnok zimného paplóna alebo na ochranu pred chladom. Môžu byť vyrobené z polyesteru, ale aj jahňacej vlny či stopercentnej bavlny. Rovnako by ste nemali zabúdať na ich pravidelné čistenie, resp. pranie, a zbavovanie prachu pravidelným prášením.

Zvlhčovače a čističe vzduchu

V neposlednom rade môžete prostredie spálne vylepšiť aj kontrolou kvality vzduchu. Alfou a omegou je pravidelný prísun čerstvého vzduchu, ale tiež jeho správna teplota a vlhkosť. V spálni postačuje teplota do 19 °C, no vzduch by nemal byť ani príliš vlhký, ani vysušený. Ideálny stav vám pomôže dosiahnuť pravidelné nárazové vetranie. Kvalitu vzduchu, ktorý vnútri býva aj 10-krát znečistenejší než vonku, môžu vylepšiť aj čističky vzduchu, ktoré zachytávajú rôzne nečistoty, ako prach a čiastočky peľu.

Náš tip
Prevetrávanie môže podporiť aj výber správneho modelu postele. Najdôležitejšie je zabezpečiť ľahké prúdenie vzduchu aj pod posteľou, preto miesto kúskov s uzatvárateľným úložným priestorom uprednostnite tie na nožičkách.

Prirodzenými čističkami vzduchu sú aj rastliny. Jednak filtrujú škodlivé látky, jednak vzduch príjemne zvlhčia – samozrejme, ani v tomto prípade to netreba preháňať a je dobré zabrániť tomu, aby kvetiny v spálni nedvíhali vlhkosť nad 60 – 70 %. Rovnako si treba vybrať tie správne druhy rastlín, ktoré dokážu s ľuďmi dobre spolunažívať v každom interiéri vrátane spálne, ako napríklad fikus, lopatkovec, kalatea, svokrin jazyk, levanduľa či aloe. Svoju prácu urobia aj prírodné esenciálne oleje, napríklad eukalyptový či mätový. Naopak, vyhnite sa osviežovačom vzduchu v spreji či difuzérom s umelými aromatickými vôňami.

Ako ste dopadli po prečítaní tohto článku? Veríme, že o svoju posteľ a prostredie v spálni sa staráte dobre, vďaka čomu si môžete vychutnávať výdatný zdravý spánok.

Záleží vám na tom, v čom spíte?
Zorientujte sa pri výbere vhodných posteľných doplnkov vďaka praktickému e-booku.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.