Farby: Oblečte spálňu do niečoho veselého

Zahoďte predsudky voči pestrosti

Prirodzené svetlo a priestrannosť spálne – dva dôležité aspekty, ktoré predchádzajú konkrétnemu výberu farieb. Teda mali by. Majú totiž veľký podiel na tom, ako bude vaše konečné farebné rozhodnutie vyzerať, respektíve pôsobiť. Ako oživiť a rozveseliť univerzálne inšpirácie pre zariadenie spálne?

Malá a svetlá spálňa

Ak začínate so zariaďovaním od základov a menšie rozmery miestnosti kompenzuje jej dostatočné presvetlenie denným svetlom, nemusíte siahnuť iba po bielom nábytku. Svetlé drevodekory a sivasté či olivovozelené úložné priestory vrátane postele v spálni nielenže dobre ukážu, ale so správnou voľbou obliečok sa postarajú o vytvorenie originálneho interiéru, v ktorom bude cítiť hravosť, ale zároveň i pokoj.

  • K bielemu nábytku a posteli sa nebojte skombinovať pestrofarebné obliečky či posteľnú bielizeň s výraznými a veľkými vzormi. Pamätajte, že pestrá paleta odtieňov je vítaná, avšak platí, že čím menej krikľavé, tým lepšie. Vyskúšajte napríklad tyrkysové obliečky – oživia priestory, ale nie natoľko, aby ste mali problém zaspať.
  • K nábytku a posteli v dekore dreva sa vzory veľmi nehodia, keď, tak iba decentné. Stavte ideálne na jednofarebné obliečky, ale zabudnite pri tom na nudu – môžete si dovoliť aj veselé odtiene a tie neutrálne ponechať iba hlavnému zariadeniu. Ak je drevodekor postele v studených tónoch, v rovnakých vyberajte aj obliečky. Platí to i naopak.
  • K „farebnému nábytku“ či čalúnenej farebnej posteli voľte obliečky so vzormi, ktorých súčasťou je aj odtieň, ktorý už v spálni dominuje. Docielite harmonické prepojenie a príjemné prostredie na spánok.

TIP
Ak už neriešite vybavenie spálne a máte záujem o malú, ale zato pôsobivú zmenu, posteľná bielizeň a textilné doplnky sa o ňu postarajú. Damaskové obliečky sa hlásia o slovo a navyše ponúkajú aj komfort, ktorý vám pri spánku vedia poskytnúť.

Malá a tmavá spálňa

Aj pri tmavých a rozmerovo skúpych priestoroch si môžete dovoliť hravé farby a vzory, stačí namiešať ten správny mix. Ako? Pastelovo. Hýrenie farbami, avšak s dôrazom na jemnosť v ich sýtosti, je tým pravým, čo vaša malá spálňa potrebuje. Motívy na obliečkach môžu spálňu zatraktívniť, avšak veľké 3D potlače dokážu docieliť presný opak. V tomto prípade na to myslite.

Ak je vaša posteľ čalúnená a jej poťah má iné ako neutrálne farebné prevedenie, je možné, že pastelové odtiene nebudú tým správnym ladiacim prvkom. Vtedy máte na výber 2 varianty: ladenie tón v tóne alebo vytvorenie kontrastného prvku. Rada? Aj pri kontrastoch je dobré držať sa decentnosti.

TIP
Ak je vaša posteľ napríklad zamatovozelená, pekne na nej ukážu obliečky staroružovej farby, prípadne biele so vzorom, kde dominuje zelený odtieň.

Veľká a svetlá spálňa

Radosť zariaďovať daný typ miestnosti. Tentoraz si naozaj môžete dovoliť rozohrať farebnú hru. Aj tú so vzormi. Pripúšťa sa i kombinovanie rôznych tvarov a rozmanitých textúr. Tak okrem iného dosiahnete útulnosť. Pri všetkých možnostiach neprevyšujte číslo 3 – nie viac ako 3 farby, 3 tvary, 3 textúry na textíliách. V prípade vzorov je vhodné toto číslo ešte znížiť.

Vo veľkej spálni si môžete dovoliť viac aj čo do doplnkov. Skúste dať na posteľ viac ako 2 hlavné vankúše a zoraďte ich podľa veľkosti za sebou – od čela postele najväčšie až po najmenšie smerom do jej stredu. V prednom „vankúšovom rade“ budú atraktívne vyzerať aj okrúhle alebo valcové vankúše.

TIP
Dovoliť si môžete aj sýte a tmavšie farby. Výsledkom bude dramaticky ladený interiér, ktorý má hĺbku. Aj pri výbere posteľnej bielizne môžete popustiť uzdu fantázii – folklórne obliečky, srdiečkové obliečky alebo tie s ružami či inými motívmi a vzormi tu nájdu uplatnenie.

Veľká a tmavá spálňa

Má tendenciu pôsobiť chladným dojmom. Aj preto by v nej mali mať farby svoju úlohu. O vašu priazeň sa uchádzajú predovšetkým tie jemné. Dokážu totiž zatraktívniť „ťažký“ vzhľad tmavej miestnosti a pozdvihnúť jej atmosféru. Broskyňová, levanduľová, pistáciová, ale aj dymovosivá, hmlistá modrá a „špinavá“ biela pomôžu vytvoriť príjemné miesto na odpočinok.

Zútulnenie je pri väčších spálňach osobitnou záležitosťou. Pomocnú ruku podajú na dotyk hebké textílie a materiály, ktoré majú zaujímavú štruktúru. Zamat a lesklé tkaniny sa hodia skôr do presvetlenejšej spálne, preto radšej siahnite po alternatívach, napríklad bavlne, ľane, mušelíne, damasku.

Riaďte sa svojím vkusom, pridajte štipku odvahy v podobe farieb a vzorov a vytvorte si spálňu, v ktorej sa budete cítiť príjemne ako cez deň, keď vaše kroky zavítajú do šatníka, tak aj večer a v noci, keď na vás bude čakať vytúžený oddych. Máte svoje obľúbené farebné kombinácie, ktorých sa nevzdávate, alebo v tomto smere radi experimentujete? Podeľte sa s nami v komentároch.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.