Posteľné obliečky: V hlavnej úlohe hladká bavlna

Stávka na istotu

Trvácnosť a prírodné materiály – pojmy, ktoré v spoločnosti rezonujú čoraz častejšie. Bavlna si aj v súčasnosti uchováva postavenie najvýznamnejšieho zdroja prírodného vlákna a okrem iného sľubuje tiež dlhú životnosť. Navyše ide o tkaninu, ktorá dýcha. Bavlnené obliečky sa však dokonale snúbia s vašou spálňou aj pre ďalšie benefity. Aké?

Som súca do akejkoľvek spálne

Bez ohľadu na štýl zariadenia spálne, ročné obdobie či klimatické podmienky – bavlnené obliečky majú vďaka vlastnostiam 100 % hladkej bavlny pevné miesto v domácnostiach naprieč rôznymi krajinami. Prečo sú najvyhľadávanejším materiálom na posteľnú bielizeň?

  • Univerzálnosť – využitie nájdu v každom ročnom období.
  • Hygienické vlastnosti – umožňujú pranie aj pri vyšších teplotách.
  • Mäkkosť – na dotyk sú príjemné a hebké.
  • Priedušnosť – veľmi dobre odvádzajú vlhkosť.
  • Odolnosť – zachovávajú si farebnú stálosť a tvar aj po častom praní.
  • Variabilnosť – sú dostupné v mnohých odtieňoch, motívoch a vzoroch.

Som kvalitná hladká bavlna

Viete, kedy sú obliečky z hladkej bavlny skutočne kvalitné? Keď platia vyššie uvedené vlastnosti. Ale čo ich zaručuje? Kombinácia dĺžky priadze, hustoty vlákien a gramáže. Ak sú vlákna bavlnenej látky tenké a dlhé zároveň, znamená to, že sú pevnejšie a odolnejšie. Vyššia gramáž sa síce na kvalite podieľa, ale treba mať na pamäti, že tú určuje i priedušnosť. Dôležitým kritériom je preto technologické spracovanie. Dôveryhodní predajcovia spôsoby a postupy výroby svojich produktov netaja a informácie o procese výroby majú transparentné.

Som vhodná do detskej postieľky aj manželskej postele

Dôvodom, prečo sa bavlnené obliečky hodia v podstate do akejkoľvek spálne, sú jednak samotné vlastnosti materiálu, jednak farebné a vizuálne atraktívne možnosti, ktoré táto tkanina ponúka. Naozaj široké farebné spektrum, detské alebo florálne motívy, ľudové či abstraktné vzory, 3D potlač – hladká bavlna vám bude vyhovovať, ak máte cit pre detail.

TIP
Kvalitné obliečky z bavlny sú zárukou istoty, no podobne ako pri všetkých textilných materiáloch by ste mali dbať na správnu starostlivosť a hygienu. Predtým, ako nové obliečky začnete používať, vyperte ich na odporúčanej teplote. Vyhnete sa tak prípadným nežiaducim alergickým reakciám.

Som nenáročná na údržbu

Bavlna nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, a napriek tomu si zachováva pôvodnú sýtosť farieb. Tvarová stálosť je taktiež jednou z jej predností. Čo sa rozmerov týka, treba byť pozornejší – bavlnené tkaniny majú tendenciu sa zrážať. Spoľahliví výrobcovia posteľnej bielizne však berú tento fakt do úvahy a prispôsobujú mu veľkosť obliečok. Ako mu prispôsobiť pranie?

  • Odporúčaná teplota prania je 40 – 60 °C a bielizeň prevrátená na rubovú stranu. Pokiaľ ide o obliečky so zapínaním na zips, nezabudnite ho pred praním zapnúť, aby nedošlo k poškodeniu.
  • Môže byť i vyššia – až 90 °C – v tomto prípade sa síce hygienické vlastnosti materiálu zvyšujú, no zároveň sa znižuje farebná trvácnosť.
  • Vhodné sú prevažne pracie prostriedky pre farebnú bielizeň.
  • Pri bielych bavlnených obliečkach či prestieradlách možno siahnuť aj po bieliacich prípravkoch – dostupné sú tiež ekologické alternatívy s prírodným zložením (napríklad s obsahom peroxouhličitanu sodného a sodíka).
  • S avivážou to nepreháňajte (predídete tak prípadnej precitlivenosti na jej zložky) – tým, že ju použijete, však zároveň zabránite elektrizovaniu.

Som tvrdohlavá čo do krčivosti

Obliečky z bavlny majú spomedzi mnohých výhod aj jednu nevýhodu – ľahko sa krčia. Nič, čo by sa nedalo zvládnuť, no žehlenie má aj v tomto prípade svoje pravidlá. Hladká bavlna znesie aj vyššie teploty pri žehlení (vždy je dôležité sledovať symboly na etikete výrobku). Pamätajte pri nich na ochranu tkaniny a skúste si osvojiť techniku kropenia. Ak ju neumožňuje vaša žehlička, postačí aj vodou naplnená nádoba s rozprašovačom.

TIP
Ak bavlnené obliečky sušíte na šnúre, nenechajte ich vyschnúť do úplného sucha, kedy akoby stvrdnú. Záhyby, ktoré sa na nich vytvoria, zbytočne sťažia žehlenie a v danom mieste namáhajú vlákna.

Som vhodná nielen pre zariadenie spálne

Všestranné využitie jej nemožno uprieť. Hladká bavlna je obľúbeným materiálom aj pre návleky na dekoračné vankúše do obývačky. Efektne pôsobí najmä v kombinácii jednofarebných vankúšov s tými so vzormi alebo so zaujímavou štruktúrou. Vkusný interiér kuchyne zase doplní o praktické obrusy, obrúsky či chňapky a kuchynské utierky. Ich výbornú absorpciu ocení každý, čo sa aspoň trošku v tejto miestnosti obracia.

Bavlna má (nielen) vo svete posteľnej bielizne veľkú konkurenciu, no aj po tisíckach rokov dokáže v tomto smere odolávať moderným materiálom. Čím to je? Jej prirodzenými vlastnosťami, ktoré robia spánok príjemnejším a spálňu útulnejšou. Zaodieť periny do kvalitných obliečok z bavlny bude vždy skvelá voľba. Aj z hľadiska životnosti. Solídni výrobcovia sú totiž garanciou, že obliečky zostanú vašimi obľúbenými aj po niekoľkoročnom pravidelnom používaní.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.