Japandi štýl doma: Akými prvkami ho docieliť?

Jemnosť farieb, prírodné materiály a udržateľnosť

Kombinácia škandinávskeho a japonského štýlu priniesla pred niekoľkými rokmi štýl japandi, ktorý sa v súčasnosti teší veľkej obľube. Láka svojou čistotou, jednoduchosťou a útulnosťou. Hodí sa do veľkých domov aj menších bytov a dá sa upraviť presne podľa vašich predstáv. Premýšľate, že by ste mu dali šancu? Týmito prvkami ho prinesiete do svojej domácnosti.

Aby ste si mohli domácnosť zariadiť v japandi štýle, musíte ho lepšie spoznať. Rovnako ako iné interiérové trendy, aj tento disponuje niekoľkými charakteristickými črtami.

Jemné farby

Jemné zemité tóny ako béžová, hnedá, telová, karamelová či sivá vás spoja s prírodou a do domácnosti prinesú pokoj. Mnohé kúsky nábytku a dekorácií potešia nielen peknou farbou, ale aj zaujímavou textúrou priťahujúcou pozornosť. Nebojte sa s nimi preto experimentovať.

Dekoračný návlek na vankúš v pastelových farbách

Odtiene charakteristické pre japandi môžete do interiéru dostať viacerými spôsobmi. Okrem výberu správneho nábytku, podlahy a farby stien sa zamerajte aj na štýlové doplnky. Do japandi sa výborne hodia sušené rastliny, drevené alebo ratanové nádoby, plédy z prírodných materiálov či unikátne umelecké diela.

Prírodné materiály

V rámci materiálov je japandi štýl pomerne otvorený rôznym experimentom. Základ však predstavujú prírodné materiály, ako drevo, ratan a kameň. Tie môžete navzájom kombinovať a užívať si ich unikátny dizajn. Ich výhodou je takisto to, že v interiéri vytvárajú pravú rodinnú atmosféru, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti.

Na druhej strane, japandi sa vyhýba chladným materiálom, ako sú kov alebo sklo. Do interiéru ich môžete zakomponovať, no skôr vo forme menších dekorácií.

Udržateľnosť

Je charakteristický využívaním prírodných materiálov a cudzia mu nie je ani recyklácia. V domácnosti zariadenej v tomto trende sa nemusíte báť použiť staršie dekorácie, ktoré ste si priniesli z predchádzajúceho domu, prípadne od starých rodičov. Ak by vám v interiéri nesedeli, stačí ich len mierne upraviť – napríklad premaľovať – podľa svojich preferencií.

Základom je minimalistický nábytok

Nábytok bez výrazných farebných kombinácií alebo komplikovaného dekoru je pre tento štýl ako stvorený. Podporuje harmóniu, skvelo zapadá do celku a zaistí, že v interiéri nebude príliš „kričať“.

To, že má byť nábytok minimalistický, však ešte neznamená, že bude nudný. Práve naopak. Nebojte sa siahnuť po netradičných a asymetrických tvaroch, zmesi viacerých materiálov alebo po futuristických kúskoch.

TIP
Okrem dizajnu sa môžete hrať aj s rozmermi. V každej miestnosti by mal byť jeden, maximálne dva dominantné predmety, ktoré si všimnete hneď, ako do nej vojdete. V spálni pôjde o posteľ, v obývačke zas o sedačku. Dominantný prvok následne doplňte menším doplnkovým nábytkom a dekoráciami.

Nezabúdajte ani na textil

Textil je alfou a omegou japandi štýlu. Prináša doň útulnosť, pokoj, pohodu a harmóniu. Stará sa o dobrú náladu a to, že dom alebo byt pôsobí ako domov. V obývačke ani spálni by preto nemali chýbať teplé plédy. Tie doplnia posteľ aj pohovku, a pritom vám perfektne poslúžia, keď vám bude zima. Deky využijete aj v ďalších miestnostiach, ako napríklad v detskej a hosťovskej izbe či na terase.

Spolu s dekami si nezabudnite zakúpiť vankúše, ktoré poskytujú dizajnovú aj praktickú funkciu. Pohovku, kreslo, stoličku či posteľ skrášlia a doplnia či vyzdvihnú. Okrem toho sú však k dispozícii v čase, keď si chcete ľahnúť a oddýchnuť.

TIP
Ak plánujete využívať dekoračné vankúše aj na spanie a oddych, zaobstarajte si k nim pekný návlek. Ten sa postará o to, že sa povrch vankúša tak ľahko nezničí a nezašpiní a vydrží vám dlhšie.

S dekoráciami to nepreháňajte

Aj napriek tomu, že v rámci japandi môžete dekorovať viacerými doplnkami, netreba to s nimi preháňať. Táto zmes japonského a škandinávskeho štýlu má v sebe aj charakteristické prvky ďalších trendov, ako napríklad minimalizmus. Od toho si prepožičiava čisté línie, jednoduchosť a poriadok.

Filozofia je založená na troch minimalistických princípoch – harmónia, funkčnosť a pokoj. Pri výbere dekorácií na tieto princípy nezabúdajte a snažte sa zvoliť také kúsky, ktoré vám poskytnú kombináciu štýlu a praktických funkcií. Do kategórie funkčných doplnkov patria lampy, úložné boxy, lavice s úložiskom, vázy alebo zrkadlá.

Japandi miestnosť uvíta aj zaujímavé dekorácie na stenách vo forme obrazov alebo rôznych predmetov. Tapety sú takisto povolené, no pri ich výbere buďte opatrní. Snažte sa zostať v zemitých farbách a skôr jednoduchých dizajnoch.

Prečo zvoliť japandi do svojej domácnosti?

Ide o moderný a nadčasový štýl, ktorý prináša svieži nádych do každého domu a bytu. Majiteľov teší viacerými silnými stránkami, a to:

  • Otvára interiér – využíva bledé odtiene, ktoré opticky zväčšujú a otvárajú menšie miestnosti. Práve preto sa hodí aj do menších bytov, ktoré bojujú s nedostatkom miesta.
  • Vytvára harmonický priestor – vo svojom domove sa určite chcete cítiť príjemne. Japandi sa stará o vytvorenie príjemného priestoru plného harmónie a dobrej nálady.
  • Na svoje si príde úplne každý – aj napriek tomu, že ho charakterizujú konkrétne farby a materiály, si ho viete upraviť a prispôsobiť presne podľa seba a svojich predstáv. Stačí len zvoliť správne doplnky a nezabudnúť na mäkký textil.

Zaujal vás japandi štýl, prípadne iný z trendov v interiérovom dizajne? Dajte nám vedieť, čo pre vás predstavuje harmonický domov a aké prvky by v ňom nemali chýbať. Budeme sa tešiť na všetky inšpirácie.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.