Posteľné obliečky: V hlavnej úlohe krep

Pohodlie spojené s ľahkou údržbou

Striedanie hladkej a zvrásnenej časti tkaniny v pravidelných pruhoch – tak možno opísať typickú podobu krepovej látky. Aj keď je pravda, že krepové obliečky majú nezameniteľný vzhľad, faktom je i to, že nie je krep ako krep. Čo určuje jeho kvalitu a na čo prihliadať pri výbere?

Špeciálna štruktúra

Kombinácia zvlnených a hladkých prúžkov vytvára na posteľnej bielizni jedinečný efekt. Samotné vlastnosti krepu sú však jedinečné iba v prípade, že je látka kvalitná. Krepové obliečky totiž môžu byť vyrábané z niekoľkých druhov materiálov. Najčastejšie ide o bavlnu, polyester a zmes tkanín s výslednou krepovou úpravou. V prípade, že hovoríme o 100 % bavlnenej priadzi, vtedy je reč aj o kvalite.

Bavlnený krep tak preberá väčšinu vlastností bavlnených obliečok, pričom vďaka tzv. krepovaniu získava aj hlavnú výhodu navyše – nekrčivosť. Podiel na nej má hydroxid sodný, bez ktorého by krep ako taký neexistoval. Práve v mieste, na ktoré sa táto chemická zlúčenina nanáša, totiž vzniká typické vrásnenie látky.

Vedeli ste, že?
Krep a zariadenie spálne kráčajú ruka v ruke, no priateľský vzťah si zachováva aj s módnym priemyslom. Používa sa na výrobu šiat, kostýmov, haleniek či šálov, obľúbený je aj pri výrobe indických sárí.

Pre praktickú domácnosť

Krepové obliečky nevyžadujú žehlenie – najčastejší dôvod, ktorý z nich robí voľbu číslo jeden do spálne. Ich používaním sa však ukáže, že kvalitný krep nie je len o praktickosti, ale tiež o funkčnosti. Je nasiakavý a priedušný, pružný a mäkký. Áno, mäkkosť je preň príznačná aj napriek tomu, že má zvrásnenú štruktúru. Hoci o hebkosti sa už baviť nedá, mnohým vyhovuje práve to, keď sa obliečky po pokožke „nešmýkajú“. Pre deti však pravdepodobne bude vhodnejší jemnejší typ posteľnej bielizne.

TIP
Ak sa vám krep na prvý dotyk nezdá byť veľmi príjemný, pri kvalitných obliečkach sa tento pocit môže zmeniť – po ich prvom vypraní totiž počiatočná „hrubosť“ zmizne. Tie vyrobené zo 100 % bavlny zostávajú príjemne mäkké.

Nenáročná údržba je jednoznačnou výhodou, no čo platí o samotnej starostlivosti týkajúcej sa krepových obliečok? Ak je správna, ich životnosť sa predlžuje. Pri praní preto treba dodržiavať symboly uvedené na etikete produktu. Okrem iného aj z dôvodu, že krep patrí k materiálom, ktoré sú typické zrážanlivosťou. Vo všeobecnosti však znesie teplotu až 60 °C.

Pre atraktívnu spálňu

Husto tkaný jemnými vláknami – bavlnený krep po mnohých praniach výborne drží svoj tvar, ale aj farby. Vďaka tomu sú obliečky dostupné v rôznych odtieňoch, vzoroch a motívoch a viete ich zladiť so zvyšným zariadením spálne. Pristanú rôznym štýlom bývania a domácnostiam, v ktorých dominujú matné povrchy a rozmanité štruktúry materiálov.

TIP
Florálne motívy v spálni nielenže pekne ukážu, ale postarajú sa aj o jej zútulnenie a vytvorenie príjemnej atmosféry. Skúste staviť na obliečky s odtlačkami lístkov, so stebielkami rastlín či s lúčnymi kvetmi a uvidíte, že do interiéru zároveň vnesiete sviežosť.

Pre celoročný pocit pohodlia

Periny môžu byť do krepových obliečok odeté počas všetkých ročných období. Keďže si zachovávajú vlastnosti 100 % bavlny a majú výbornú mieru absorpcie, oceníte ich ako v lete, tak i v zime. Preto je ale dôležité siahnuť po kvalitných obliečkach a vyhnúť sa krepu zo zmesových tkanín. Iba vtedy sa môžete spoľahnúť na výborné (nielen) tepelnoizolačné vlastnosti.

Krep je materiálom, ktorý jednak rýchlo schne a je vhodný aj do sušičky. No nezamilujú si ho iba odporcovia žehlenia. Dôvod? Obliečky z bavlneného krepu dokážu poskytnúť komfortné miesto na spánok a posteľ premeniť na výrazný či sofistikovaný prvok spálne. Estetickú stránku máte vo svojich rukách, tú kvalitatívnu zase spoľahliví výrobcovia.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.