Spíte nahí alebo v pyžame?

Benefity spánku bez odevu?

Trochu intímna otázka, no neverili by ste, na čo všetko môže mať nočné (ne)odievanie vplyv. Hlboký spánok je kľúčový pre regeneráciu vášho organizmu, pre oddych po každodenných činnostiach a povinnostiach. Je to fáza spánku, počas ktorej sa vaše telo fyzicky aj duševne „opravuje“, kedy sa spracovávajú myšlienky, upevňujú spomienky. Dostatok hlbokého spánku rovná sa dostatok energie, koncentrácie a podpora imunitného systému. Ako s ním súvisí spanie v Adamovom či Evinom rúchu?

Teplota prostredia, teplota tela

To, ako dlho trvá non-REM fáza spánku, závisí (okrem iného) od telesnej teploty človeka, resp. od jej stability. Zjednodušene povedané, ak zaspávate nahí, znižujete tým telesnú teplotu tela. Tá klesá v dôsledku spomalenia fyziologických funkcií. Klesne približne o 0,1 až 1 °C, pričom najnižšia je približne dve hodiny pred prebudením. Kvalitu spánku tak ovplyvňuje i termoregulácia organizmu, pretože ak je vám teplo (ale tiež zima), môže dôjsť k skráteniu fázy hlbokého spánku.

Tepelné pohodlie nie je len o teplote v miestnosti, v ktorej spíte, ale aj o ďalších faktoroch:

  • Zvolený paplón a stupeň jeho hrejivosti.
  • Výber vhodného materiálu plachty a posteľných obliečok.
  • Odev určený na spanie – ľahký vzdušný materiál alebo, naopak, klasické pyžamo z pevnejšieho materiálu.

V čom spíte? V pyžame alebo bez?

Nech je odpoveď akákoľvek, v oboch prípadoch dochádza k styku vašej pokožky s materiálom posteľovín. Tieto dva parametre by sa preto mali kamarátiť.

  • Odev na spanie – dlhé pyžamo, nočná košeľa, tričko a šortky, tielko či spodná bielizeň. „Spánkové oblečenie“ má mnoho podôb, a to aj materiálových. Vďaka tomu pokožka (ne)dýcha, môžete sa v noci budiť spotení alebo naopak – spí sa vám ako v bavlnke.
  • Spánok bez pyžama – aj keď spíte nahí, napriek tomu je vaša pokožka do istej miery odetá. Je v priamom kontakte s posteľnou bielizňou, ktorá by nielen z toho dôvodu mala byť kvalitná.

Má to vplyv na pokožku?

Tvrdiť, že dôjde k výraznému zlepšeniu jej stavu, by bolo odvážne. Avšak do istej miery môže byť pokožka krajšia – napríklad hladšia a jemnejšia na dotyk. Vo výsledku je totiž rozhodujúci druh lôžkovín. Zrejme ste čo-to počuli o benefitoch hodvábnych vankúšov na pleť a vlasy. V prípade pokožky tela je to rovnaké, no nemusíte spať v hodvábe. Základom je výber prestieradla a posteľných obliečok z kvalitných materiálov.

Zanedbať by ste však nemali ani následnú údržbu a pravidelnú výmenu. Vtedy dokonca môžete očakávať zlepšenie aj v rámci vyrážok na pleti či tele. Množstvo dermatológov totiž v prípade, že máte problém s akné, odporúča častú výmenu obliečok, s ktorými pleť či daná časť tela prichádza do styku. Aj vďaka tomuto triku sa ich môžete zbaviť efektívnejšie.

TIP
Ak spíte nahí, posteľné obliečky by ste mali meniť častejšie ako zvyčajne, a teda aspoň raz týždenne. Toto pravidlo môžete aplikovať aj v prípade, že spávate v pyžame. Zvlášť v letnom období, kedy máme tendenciu viac sa potiť, je dobré dbať nielen na výmenu, ale aj starostlivosť po prebudení. Ideálne je, ak posteľoviny necháte aspoň hodinu dýchať pri otvorenom okne. Následne môžete vankúš i paplón nariasiť a posteľ ustlať. Ak sa večer budete ukladať na spánok, verte, že rozdiel v „čerstvosti“ perín ucítite.

Keď odložíte pyžamo – pravda alebo lož?

  • Schudnete: Udržiavanie tela „v chlade“ počas spánku môže zrýchliť váš metabolizmus, pretože vďaka tomu, že sa snaží zahriať, spaľuje kalórie. To však neznamená, že po spánku bez pyžama vás ranné váženie prekvapí.
  • Rýchlejšie zaspíte: Aktivita pred spaním, materiály posteľovín, teplota v miestnosti. Tri základné faktory, ktoré ovplyvňujú ideálnu teplotu počas spánku. Tá má totiž vplyv na to, ako rýchlo zaspíte a tiež aká bude kvalita vášho spánku.
  • Zredukujete stres: Samozrejme, že záleží, v akom veľkom stresovom vypätí ste. Vo všeobecnosti platí, že poriadny odpočinok a kvalitný spánok pomáha znižovať hladinu kortizolu. Má to však svoje ale – spanie bez oblečenia prispieva k samotnej kvalite spánku, no automaticky neznamená výsledok: nahý spánok = kvalitný spánok bez stresu.
  • Pozitívne ovplyvníte zdravie intímnych partií: U žien sa znižuje riziko vaginálnych infekcií, keďže im praje vlhké, „uzavreté“ prostredie, ktoré týmto spôsobom eliminujete. U mužov môže byť nahota prospešná z dôvodu reprodukčného zdravia, keďže pomáha predchádzať lenivosti spermií.
  • Zvýšite si sebavedomie: Tu sa potvrdzuje staré známe, že keď sa cítite dobre vo svojej koži, porastie aj vaša sebadôvera. Tým, že prichádzate do intenzívnejšieho kontaktu so svojím telom, budujete si k nemu úctu, pracujete na sebaláske.
  • Zlepšíte partnerský život: Vzájomný kontakt s kožou spôsobuje vylučovanie oxytocínu, hormónu, ktorý zodpovedá za dôležité fyziologické funkcie v našom tele. Navyše je známy aj ako hormón lásky a jeho vyplavovanie súvisí s pozitívnymi emóciami.

Zaujali vás niektoré z vyššie zmienených benefitov? Prinášame vám niekoľko tipov, ako začať spať nahý:

  • Choďte na to postupne a zopár nocí spite napríklad len v tričku, tielku, prípadne ľahkej bavlnenej spodnej bielizni.
  • Zvoľte kvalitnejšie materiály posteľných obliečok, v ktorých sa budete cítiť pohodlne. Priamy kontakt s kožou by mal byť čo najkomfortnejší.
  • Dbajte na výber vhodného paplóna a stupňa jeho hrejivosti, aby vám počas noci nebolo chladno alebo, naopak, príliš horúco.
  • Pred spaním sa snažte vykonávať len aktivity, ktoré vás upokojujú. Začne sa tým znižovať telesná teplota a vy budete pripravení vyzliecť odev a ponoriť sa do spánku.
  • Nastavte si hranice a tempo, v ktorom sa budete cítiť komfortne. Môžete začať po častiach a len do momentu, kedy vám to bude skutočne príjemné. Nezabúdajte, že sa kedykoľvek môžete vrátiť ku klasickému pyžamovému odevu.

Je to prirodzené a…

Telesná teplota počas jednotlivých fáz spánku kolíše. Je to dôsledok spomalenia fyziologických funkcií. Stáva sa, že pri prechádzaní z jednej fázy do druhej sa budíme na pocity tepla alebo chladu. V prípade, že spíte nahí, hoci prikrytí perinou, podávate pomocnú ruku termoregulácii vášho tela. A práve tá ovplyvňuje „všetky“ tie dobré veci podieľajúce sa na pokojnom spánku či vašej rannej nálade. Tak prečo ju nepodporiť?

Milí čitatelia, ako je to s touto témou u vás doma? Spíte nahí alebo v pyžame? Ak patríte do prvej skupiny a pravidelne praktikujete spánok v Adamovom či Evinom rúchu, dajte nám vedieť, či ste u seba zaznamenali akékoľvek zmeny k lepšiemu.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.