Paplón do každého počasia

Aké ročné obdobie, taký paplón

Výber paplóna sa niekomu môže javiť ako najjednoduchšia vec na svete. Tušili ste však, že samotná prikrývka dokáže ovplyvniť kvalitu vášho spánku? Určite by ste nemali do spálne nakúpiť hneď prvé paplóny, ktoré vám v predajni prídu pod ruky. Pri ich výbere zvážte niekoľko dôležitých skutočností.

Rozhodujú vaše potreby

Na kvalitu spánku pôsobí nielen povrchový materiál a výplň paplóna, ale aj spôsob prešívania či jeho veľkosť. Do úvahy však v prvom rade treba vziať osobné preferencie. Najprv si teda zodpovedzte nasledujúce otázky:

  1. Aký je váš vek? Ten totiž rozhodne o tom, či vám postačí ľahšia prikrývka, alebo budete potrebovať teplejší paplón. Najmä starší ľudia môžu trpieť poruchami krvného obehu, takže častejšie cítia chlad.
  2. Ste muž alebo žena? Keďže nežné pohlavie má vyššiu telesnú teplotu a chladnejšie končatiny než muži, prirodzene vyhľadáva hrejivejšie alternatívy.
  3. Trpíte nejakými alergiami, zvýšenou potivosťou, prípadne máte citlivú pleť? Potom budete potrebovať extrémne priedušnú prikrývku s antialergickou úpravou.
  4. Delíte sa o posteľ či prikrývku s partnerom? Pri výbere paplóna vás zrejme neminie kompromis.
  5. Na koľko stupňov je vykúrená vaša spálňa? Zaspávate v chladnejšej izbe alebo v miestnosti s primeranou teplotou okolo 19 °C? Potom vám postačí celoročný model paplóna.

Aký typ spáča ste?

Z hľadiska citlivosti na teplotu sa ľudia zvyčajne delia do troch skupín. Do tej prvej patria „horkokrvní“ spáči, ktorí sa pod prikrývkou zahrejú veľmi rýchlo. Neraz sa dokonca spotia a budia uprostred noci celí mokrí. Často sa to stáva napríklad ženám po menopauze. Tieto typy ľudí vyžadujú extra ľahučké a priedušné prikrývky, ktoré však zároveň regulujú telesnú teplotu počas spánku.

Bežní spáči sú šťastní ľudia, pretože z hľadiska teploty nie sú veľmi nároční. Zaspia prakticky všade bez ohľadu na to, či je v miestnosti teplejšie, alebo chladnejšie. Tretiu skupinu tvoria „zamrznutí“ spáči, ktorým je, naopak, neustále chladno, takže by najradšej spali pod niekoľkými vrstvami prikrývok. Títo ľudia uprednostnia celoročné modely paplónov a extra hrejivé alternatívy počas najmrazivejších nocí.

Vedeli ste, že?
Ťažšie paplóny môžu pomôcť pri problémoch so spánkom. Dokázali to svojou štúdiou z roku 2020 švédski vedci pod vedením Matsa Adlera, lekára a riaditeľa Centra pre výskum psychiatrie v štokholmskej Univerzitnej nemocnici Karolinska. Sledovali 199 pacientov, ktorí trpeli poruchami spánku. Skupina, ktorá po istú dobu spávala pod ťažkým paplónom, sa svojich problémov postupne zbavila. Vedci zistili, že telo pri väčšom zaťažení vysiela do mozgu senzorické signály, ktoré organizmu navodia pocit pohody, oddychu a bezpečia. V dôsledku toho telo vyplaví viac upokojujúcich hormónov, ako oxytocín či serotonín.

Materiály „klamú telom“

Ak sa zameriavate na tradičné ťažké paplóny v pevnej viere, že ide o najteplejšie modely, môžete sa mýliť. Logika, samozrejme, nepustí – na hrejivosť často poukazuje gramáž výplne. Ak je vyššia, paplón by mal byť teplejší. Súčasné moderné materiály však dokážu hravo suplovať napríklad tradičné ťažké páperové výplne, a pritom majú gramáž ľahších paplónov.

S gramážou teda úzko súvisí najmä výplň. Samotné materiály tiež rozhodujú o tom, či bude prikrývka vhodná pre ľudí s rozličnými zdravotnými ťažkosťami alebo narušenou termoreguláciou. Ak chcete mať dobrý spánok, mali by ste predovšetkým hľadieť na jemnosť, mäkkosť, hebkosť, splývavosť, ale predovšetkým dobrú priedušnosť.

Aké zloženie zvoliť?

V súčasnosti si môžete zadovážiť paplóny z klasických prírodných materiálov, ako sú vlna a perie, ale aj syntetických alternatív, či rôzne kombinácie výplní a povrchových úprav. Pre ovčiu vlnu je charakteristická perfektná termoregulácia a absorpcia vlhkosti.

Paplóny s páperovou výplňou majú dlhú životnosť, vysokú hrejivosť a takisto dobre pohlcujú vlhkosť, zároveň však bývajú ťažšie a môžu byť zdrojom alergénov. Do istej miery môže tento problém vyriešiť sterilizácia pri teplote 130 °C, ktorá sa dnes používa pri ich výrobe. Kvalitu takýchto paplónov spoznáte aj podľa kazetového prešívania, ktoré zaručuje rovnomerné rozloženie páperia.

Náš tip
Ako klasická výplň perín sa dodnes používa husacie páperie. Ak volíte túto prírodnú alternatívu, dbajte na to, aby ho vaše paplóny obsahovali sto percent. Je totiž kvalitnejšie, nadýchanejšie, trvácnejšie a silnejšie než kačacie.

K prírodným materiálom sa zaraďuje aj bavlna. V súčasnosti je to stálica aj pri výrobe paplónov, pretože je šetrná k pokožke, nespôsobuje alergie, je mäkká, pevná a trvácna. Niektorých používateľov môže odradiť jedine krčivosť, ale výrobcovia aj tento problém dokázali vyriešiť zmiešaním s inteligentnými syntetickými materiálmi.

Keď je reč o umelých vláknach, polyester presvedčí svojou tvarovou stálosťou, nízkou nasiakavosťou, hrejivosťou, ale aj jemnosťou, mäkkosťou a pružnosťou. Výrobcovia totiž vlákna silanizujú, vďaka čomu mikrovlákno nadobúda vlastnosti podobné prírodnému hodvábu. Zároveň sa tak ľahko nepokrčí, čo je veľmi praktické.

Vedeli ste, že?
Polyester sa špeciálnou škandinávskou technológiou (scansoft) upravuje do formy dutých, priestorovo tvarovaných, tzv. konjugovaných vlákien. Z nich sa potom vrstvením vytvárajú jemné pavučiny textílie. Paplónu to dodáva objem, no nepridáva zbytočné gramy navyše. O vysokú hrejivosť sa pritom stará vzduch vnútri vlákien, ktorý funguje ako prirodzená termoizolácia. Takto si užijete teplo pod relatívne ľahkou prikrývkou.

Keďže výrobcovia chcú používateľom prinášať paplóny s ideálnymi vlastnosťami, často kombinujú prírodné materiály so syntetickými, aby dosiahli tie najlepšie výsledky. Obľúbené sú napríklad paplóny s obsahom bavlny a polyesteru, prípadne zmes ovčej vlny a dutých vlákien scansoft, ktoré prikrývke dodávajú lepšiu vzdušnosť a hebkosť.

Aká hrejivosť sa ukrýva pod označením letné, celoročné a thermo?

Paplóny sa z hľadiska hrejivosti delia do niekoľkých skupín – letné, celoročné a thermo. Paplóny s najnižšou hrejivosťou radíme medzi letné, pričom majú gramáž iba 100 – 200 g/m2. Sú výnimočne ľahké, vďaka čomu sa ideálne hodia na tropické noci, prípadne počas jari, leta a začiatkom jesene. Ak patríte k horkokrvným spáčom, využijete ich po celý rok.

Celoročné paplóny sú vhodné na sezónu od jari do jesene. Ak vo vašej spálni neklesne teplota pod 21 °C, môžu byť tiež dobrou alternatívou v priebehu celého roka, keďže majú gramáž 300 – 400 g/m2.

Označenie „thermo“ definuje poriadne teplé paplóny s gramážou 400 – 500 g/m2. Vyššia hrejivosť je zabezpečená využitím tzv. teplých švov. Ide o spojenie dvoch samostatne prešitých vrstiev obvodovým švom, vďaka čomu vznikne vzduchová medzivrstva s výbornou tepelnoizolačnou schopnosťou. Najhrejivejšie modely vás preto komfortne ukryjú aj pred najväčším chladom.

Náš tip
Ak sú vaše potreby v priebehu roka premenlivé, môžete ich vyriešiť aj paplónom s variabilnou hrejivosťou. Ide o typ prikrývky, ktorá sa skladá z dvoch paplónov vzájomne zopnutých suchým zipsom. Paplón Duplex plus ponúka tenkú prikrývku na leto a jednu prechodnú prikrývku, ktoré spoločne vytvoria najhrejivejší model na zimné mesiace.

Aké ďalšie informácie sa vám zídu?

Keďže moderná civilizácia sa borí s alergiami a ďalšími zdravotnými problémami, prispôsobuje sa dopytu aj ponuka moderných paplónov s antialergickou úpravou. Neoddeliteľnou súčasťou textílií sú strieborné vlákna, ktoré majú antibakteriálne účinky – vytvárajú teda nehostinné prostredie pre mikróby aj ďalšie patogény.

Obsah uhlíkových vlákien pre zmenu zabezpečuje dobré antistatické vlastnosti prikrývky, takže prirodzene zachytáva elektrostatické náboje, ktoré počas spánku ľudské telo vytvára. Iné zložky môžu mať zasa upokojujúci či regeneračný wellness účinok. Textílie paplónov sa napríklad obohacujú o výťažok z aloe vera, ktorý blahodarne pôsobí na ľudský organizmus.

Často zanedbávaným detailom je aj prešívanie prikrývok. Možno ste to netušili, ale aj samotný spôsob šitia dokáže ovplyvniť úžitkové vlastnosti vášho paplóna. Ako sme už vyššie zmieňovali, k hitom patrí napríklad metóda teplých švov, ktoré vznikajú spojením dvoch samostatne prešitých vrstiev obvodovým švom. Teplé sa nazývajú preto, lebo uprostred vytvárajú vzduchovú vrstvu, ktorá zvyšuje celkovú hrejivosť paplóna.

Nezabudnite, že kvalitná prikrývka vám môže slúžiť aj desiatky rokov. Paplóny do svojej domácnosti preto vyberajte pozorne a starostlivo.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.