Ocot a jeho využitie v domácnosti

Zabudnite na chémiu

Slúži na dochucovanie jedál, má konzervačné účinky, čistí rôzne povrchy a napriek intenzívnej a nie príliš lichotivej vôni dokáže pohlcovať pachy. Zvládne toho však oveľa viac. Inšpirujte sa konkrétnymi tipmi na využitie octu pri praní či zefektívnení upratovania v domácnosti a zistite tiež, na čo si dať pozor pri jeho používaní.

Pranie kuchynských utierok

Ocot je známy ako dezinfekčný roztok – napokon, jeho využitie viete oceniť pri poštípaní hmyzom či vyčistení nejakej ranky, ak práve nemáte poruke na to určený prípravok. Dezinfekčné vlastnosti octu však uvítate aj pri praní kuchynských utierok, v ktorých sa vzhľadom na účel použitia bežne hemžia baktérie. Ocot v tomto prípade prispeje aj k odstráneniu „jednoduchých škvŕn“ a na rozdiel od aviváže zabezpečí, aby boli utierky aj naďalej dostatočne nasiakavé. Pri praní utierok alebo uterákov pridajte do práčky cca 200 ml.

Ochrana pred zafarbením oblečenia

Ak máte nové farebné oblečenie alebo obliečky a bojíte sa, že pustia farbu, ocot môže predstavovať prvú pomoc, ak sa vám minuli špeciálne obrúsky do prania proti zafarbeniu. Zrieďte ho s vodou v pomere 1 : 1 a textílie namočte do vzniknutého roztoku. Nezabudnite sledovať čas – stačí cca 8 minút. Hneď potom ich dajte prať podľa pokynov na etikete v bežnom pracom prostriedku, ktorý používate.

Odstránenie škvŕn od potu

Neželané stopy vznikajú reakciou medzi zložkami antiperspirantov a soľou, ktorú vylučujeme pri potení. „Zažerú sa“ hlboko do tkaniny, a preto si vyžadujú extra prístup. Keď sa na vašom odeve objavia zažltnuté škvrny od potu či deodorantu, ktorým sa im snažíte predchádzať, nemusí to znamenať, že viac nebude nositeľný. Ocot si s tým poradí – na rozdiel od bežného pracieho prostriedku.

Zmiešajte liter vody s 3 polievkovými lyžicami octu a oblečenie, ktoré chcete zbaviť nevábnych dôkazov potenia, do tejto zmesi namočte na cca 30 minút. Hneď potom ho „klasicky“ vyperte v práčke, pričom na znásobenie účinku pokojne použite aj jednu odmerku prípravku Vanish na škvrny od potu (zvlášť pri praní, nie ako kombináciu octu a prípravku).

TIP
Aj posteľné obliečky môžete účinne zbaviť škvŕn od potu. Alternatívou k ich 30-minútovému namočeniu v podomácky pripravenom roztoku je použitie nezriedeného octu, ktorý pomocou rozprašovača priamo aplikujete na zažltnuté miesta, a to 10 minút pred praním.

Šetrná starostlivosť o deky

Mäkká a teplá, príjemná na dotyk. Ak si má deka tieto vlastnosti udržať, pýta si váš zodpovedný prístup k starostlivosti. Vlnené deky vyžadujú ešte viac pozornosti. Aj ocot v nej má svoju úlohu – koncovú. Ak sa totiž rozhodnete prať deku z vlny doma, potrebujete dodržať postup, ktorý materiál neznehodnotí.

Do nádoby nalejte teplú vodu (zohriatu tak, aby ste v nej dokázali udržať ruku) a pridajte tekutý prostriedok určený na vlnu. Deku namočte na cca 30 minút, občas ju „pomačkajte“. Následne vodu vylejte a opäť napustite (rovnako teplú), tentoraz bez prípravku. Ak je to potrebné, vodu po polhodine opäť vymeňte – nesmú v nej byť zvyšky pracieho prostriedku. Do čistej vody pridajte cca deci octu a deku vypláchajte. Zostane bez nepríjemného odéru a prirodzene hebká.

Ekologická aviváž

Ocot sa postará aj o zmäknutie textilu, pričom dbá o to, aby nedošlo k vyblednutiu farieb, zabezpečuje ich sýtosť a stálosť. Nenarúša vlastnosti tkanín ako niektoré silne parfumované zmäkčovadlá a je bezpečný aj pri praní detského textilu či spodnej bielizne. Ak ho použijete namiesto aviváže, o príjemnú vôňu prísť nemusíte. Do posledného preplachovacieho cyklu pridajte ½ šálky octu spolu s pár kvapkami obľúbeného esenciálneho oleja.

Vedeli ste, že?
Aj v prípade, že by ste použili iba ocot, nemusíte sa obávať typického zápachu. Ocot na oblečení či posteľnej bielizni nebude vôbec cítiť.

Čistá žehlička

Moderné žehličky sú charakteristické nepriľnavým povrchom. Napriek tomu stačí chvíľka nepozornosti či nesprávny postup žehlenia konkrétneho materiálu a na žehliacej ploche sa môžu objaviť „pripáleniny“. Ocot ich dokáže šetrne odstrániť. Hladkú plochu žehličky opätovne docielite, ak bavlnenú handričku namočíte do nezriedeného octu na cca 5 minút. Následne po octovej handričke budete kĺzať žehličkou. Dôležité je, aby táto bola vypnutá, a teda studená. Ak by sa ocot dostal do naparovacích otvorov rozpálenej žehličky, mohol by narobiť škodu.

Dezinfekcia práčky

Ocot je užitočným pomocníkom nielen pri praní, ale aj čistení samotnej práčky. Samozrejme, do určitej miery. Pokiaľ dodržíte jeho odporúčané množstvo, nebudete potrebovať žiadne špeciálne prípravky na čistenie a s výsledkom budete naozaj spokojní. Ak však octom nebudete šetriť, stane sa presný opak – vtedy môže narušiť gumové tesnenia práčky. Neprekračujte preto hranicu 1 l octu a frekvenciu čistenia trikrát za rok.

Možnosti máte dve: naliať ocot buď priamo do bubna, alebo do zásobníka na prací prostriedok. Použite cca 400 ml alebo dve menšie šálky octu a zapnite dlhý prací program (2 hodiny a viac), s teplotou minimálne 60 stupňov (čím viac, tým lepšie). Týmto spôsobom sa zbavíte usadenín aj prípadného zápachu z práčky.

Ocot a upratovanie v domácnosti – na čo si dať pozor?

Už Sumeri zo Starobabylonskej ríše využívali ocot ako čistidlo. Aj v súčasných moderných domácnostiach predstavuje univerzálny čistič. Rozdiel je ten, že dnes s ním musíme opatrnejšie zaobchádzať na niektorých povrchoch.

  • Nečistite ním kameň ani betónové materiály, pretože by mohol zapríčiniť ich mechanické poškodenie – hovorí sa, že aj Hannibal pri prechode cez Alpy polieval skaly vriacim octom, aby narušil ich štruktúru, a tak ich rozlámal na menšie kusy.
  • Výborný čistič vane, ale nie škárovacej hmoty – ocot reaguje s cementom, ktorý tvorí základ „škárovky“ a môže docieliť jej veľkú pórovitosť či dokonca rozpustenie v niektorých miestach.
  • Podlahy vyčistí a zabráni fľakom pri umývaní – ak však nechcete, aby voskované a leštené podlahy zmatneli, drevu či laminátom v tejto úprave sa vyhnite.
  • Na bielenie posteľných obliečok či odevov je špecialista, no nesmiete ho použiť v kombinácii iného prostriedku na bielenie – vytvorili by ste vysokokoncentrovaný roztok, ktorý by textil znehodnotil.
  • Aj v kuchyni vám poslúži, konkrétne na dezinfekciu povrchov či čistenie hrncov, pretože výborne odstraňuje mastnotu a „zažratú“ špinu – radšej sa ale vyhnite čisteniu hliníkového alebo liatinového riadu, ktorý by mohol začať korodovať (smaltované a nerezové hrnce sú v bezpečí).

Tip na záver
Pri praní a upratovaní používajte klasický biely ocot s 8 % koncentráciou. Je netoxický, biologicky odbúrateľný a dokáže nahradiť aj drahé chemické prostriedky do domácnosti. Ak ho budete používať správne a v odporúčaných množstvách, nedáte naň dopustiť.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.